dinsdag 16 november 2021

Her zilveren goud: november 1996 deel I


De fietstocht naar Dwingeloo is er niet meer van gekomen. Qua boodschappen red ik het immers nog wel een avond en het begint al te schemeren voordat ik het in de gaten heb. Ik heb echter een vermoeden dat ik een middernachtelijke wandeling ga maken. Niks overdreven, gewoon een stukje langs de vaart en een rondje Uffelte. Ik ben eerder vanavond naar zolder geweest om de singles bijeen te zoeken. Als ik nu eens eerder had besloten om de helft weg te gooien? De singles zijn namelijk niets anders dan 'vulling'. Sommige zijn té zwaar beschadigd dat ik het mijn lieve naalden niet zou willen aandoen. Het gaat hem uiteindelijk dan ook om het verhaaltje en daarvoor mag ik weer terug naar de laatste maanden van 1996. Sinds het interview met 'Simon de krantenman' heb ik mijn kwaliteiten bewezen bij de Sneeker. Zet Gerrit tegenover iemand met een bijzondere hobby of een opmerkelijk verhaal en het resulteert in een bericht waarvan de lezer spontaan een glimlach op het gezicht krijgt. Het is het seizoen van de tentoonstellingen van kleinvee en gevogelte en ik lijk een abonnement te hebben gekregen hierop. Het beste is om onbevangen naar een locatie te gaan en afwachten waarmee je thuis komt. Deze dag heb ik echter iets in mijn hoofd zitten wat ik graag wil opschrijven. Als ik nu iemand kan vinden die het voor me wil uitspreken?

We zijn vandaag in Balk. Het licht weliswaar aan de rand van onze regio, maar de huis-aan-huis editie van donderdag wordt hier eveneens bezorgd. Natuurlijk kun je zoiets benaderen alsof het de belangrijkste zaak van de wereld is, compleet met uitslagen van de mooiste geit, kip en konijn. Ik krijg als opdracht mee dat het best een 'smeuïg' verhaal mag worden. Zo begeef ik me in de hal met kleine dieren in kooien. Mijn voornaamste zoektocht is naar een konijnenfokker met een goed gevoel voor humor en zelfspot. De eerste paar mensen, waaronder een organisator, zijn echter serieus en deze behandel ik ook als zodanig. Dat mag ook best in zo'n bericht, maar hee... er moet ook worden gelachen! Ik doe wat rondvraag onder de standhouders en maak dan kennis met een lokale konijnenfokker. Een joviale man die dit puur en alleen voor de hobby doet en verder geen financiële oogpunten heeft. Hij blijkt getrouwd en heeft twee kinderen. 'De vrouw zei, als je beslist tien kinderen wilt hebben, moet je maar konijnen gaan fokken'. Precies datgene dat ik de halve dag in mijn hoofd heb gehad en het komt eruit zonder enige vorm van dwang. Het wordt de kop boven het bericht en uiteraard wordt dit opnieuw eruit gepikt door Omrop Fryslän.

En dan? Dan is het opeens ruim acht uur later. Tijdens het schrijven van de vorige alinea worden mijn oogleden opeens erg zwaar. Het is inmiddels dinsdagmorgen om half elf als ik het bericht voortzet. Terug naar 1996. In Balk krijg ik dus mijn zin voor wat betreft de smeuïge uitspraak voor boven het verhaal. Later ga ik ook nog eens naar een soortgelijke happening voor zangvogels in Sloten. Ook hier wil ik een bepaalde uitspraak te ontlokken van een deelnemer, maar net zoals de parkieten en kanaries werken ook de eigenaars niet om commando. Omdat ik in één van de vorige maanden een aflevering heb overgeslagen, heb ik gemeend in november acht singles per keer aan te bieden in 'Het zilveren goud'. Omdat ik twee weken geleden ook niet heb gepubliceerd, levert dat vandaag maar liefst zestien singles op. Nogmaals: Ze dienen ter decoratie van het verhaal want als ze in 1996 de kliko waren in gegaan, had ik ze nu ook niet gemist.

2604 Soerabaja - Imca Marina (NL, Imperial, 1963)
2605 Über Den Wolken Ist Sonnenschein - Imca Marina (NL, Imperial, 1964)
2606 Heel De Wereld Kun Je Kopen - Imca Marina (NL, Imperial, 1965)
2607 Santo Domingo - Imca Marina (NL, Imperial, 1965)

Vooral de exemplaren met fotohoes zijn té leuk om te laten liggen. Ik vermoed dat ik 'Soerabaja' nog vrij recent heb gekocht. 'Wolken' heb ik in 1996 als single zonder fotohoes, deze mét fotohoes komt van een plaatselijke rommelmarkt in de zomer van 1997. De derde single heb ik vermoedelijk ook in de nieuwe eeuw gekocht, maar om in één keer klaar te zijn met Simca Marina heb ik besloten om het hele kwartet in deze aflevering te stoppen.

2608 Little Brown Jug - Glenn Miller & His Orchestra (US, RCA Victor, 1939, re: 1955)
2609 This Old Man - Mitch Miller (NL, Philips, 1959)
2610 Little Drummer Boy - The Miller Sisters (US, Bell Record, 1958)
2611 Heisser Sand - Mina (Duitsland, Polydor, 1962)
2612 Auf Der Hazienda Fehlt Eine Frau - Billy Mo (Duitsland, Decca, 1963)
2613 Spiel Dein Lied, Mandolino - Monika & Peter (Duitsland, Philips, 1961-62)
2614 Le Tournesol - Nana Mouskouri (NL, Fontana, 1969)
2615 Claudia - Louis Neefs (NL, CNR, 1963)
2616 De Âlde Fisker By De Mar - Ritske Numan (NL, Philips, 1960)
2617 Ik Zal Je Nooit Meer Vergeten - Annie Palmen (Duitsland, Polydor, 1957)
2618 Rosanja - Teike Van Der Ploeg (NL, CNR, 1964)
2619 Papieren Rozen - Carla Van Renesse (NL, CNR, 1960)

Enkele bijzonderheden. Glenn Miller is één van de eerste platen uit de 'Gold Standard Series' van RCA welke de platenmaatschappij ruim dertig jaar zal voeren. Billy Mo blijkt een b-kant te zijn van een single van Gerd Boetcher. Monika & Peter blijkt niet op 45cat te staan en valt qua catalogusnummer tussen een plaatje uit 1961 en 1962 in. Bij 2616 zit ik niet met de vingers op de verkeerde toetsen, het is namelijk een Friestalige plaat. En ook één van de weinige die ik nog wel eens heb gedraaid, hoewel het in een erbarmelijke staat is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten