dinsdag 2 november 2021

Week Spot: Almeta Lattimore


Komend weekend vindt in Engeland 'The Big One' plaats, het jaarlijkse ska- en reggae-festival waarvan Wolfman Radio rechtstreeks verslag doet. Dit betekent onder andere dat er geen 'Do The 45' is deze zaterdag. Ik zou weer 'homebase' gaan doen, maar sinds afgelopen avond begint het te kriebelen en moet ik even bekijken of ik zaterdag iets voor het station kan betekenen. Afgelopen jaar is het niet door gegaan en qua maatregelen loopt Engeland gewoon achter op ons. Daar kun je nog gewoon naar een festival met tweeduizend man zonder een testbewijs of iets dergelijks. Alleen bij gevoel van ziekte wordt aangeraden te testen. De afgelopen jaren heb ik altijd een reggae-gerelateerde Week Spot gehad in de week van 'The Big One' of een 'classic' omdat dit voorheen in week 45 viel. Volgende week woensdag vier ik dat ik negen jaar bij Wolfman zit, maar betwijfel of er een 'Classic Week Spot' gaat komen. Ik wil volgende week immers weer verder met de '2021 Collection'. Daarmee hou ik deze week ook rekening want de Week Spot van deze week zal vrijwel direct (en nog vóór de Week Spot van volgende week) in het programma komen. Het is een heruitgave uit 2013 op het Record Shack-label dat oorspronkelijk in 1975 op het Mainstream-label is uitgebracht: 'These Memories' van Almeta Lattimore in de 'alternate mix'.

De informatievoorziening is vrij summier. Ik heb de single met het fotohoesje en op de achterkant heeft ene DJ Burn Hard een korte biografie geschreven. Het vertelt niets over haar geboortedatum of haar jeugd, maar ik schat in dat ze vast in de kerk is begonnen. Het vermeldt alleen dat ze uit Detroit komt en voor het eerst in de schijnwerpers komt met Sweethearts Of Soul, het begeleidingsgroepje van Aretha Franklin. Naast Almeta Latimer Roseman bestaat de formatie uit onder andere Pat Lewis (eveneens uit Detroit) en Aretha's kleine zusje Carolyn Franklin. Op het album 'Spirit In The Dark' van Aretha uit 1970 zingt ze 'What's happening, Meta?' in het nummer 'Try Matty's'. Dat zou een referentie naar Almeta Lattimore moeten zijn. Hoewel Aretha haar handen vol heeft aan het maken van platen, gelooft ze zo stellig in de kunsten van Almeta dat zich opwerpt als manager. Dankzij bemiddeling van Aretha neemt Almeta in 1973 een viertal nummers op welke naar verschillende platenmaatschappijen worden gestuurd. Er is echter niemand die belangstelling heeft om het werk uit te brengen en in 1973 verlaat Almeta de Sweethearts Of Soul om met Johnnie Taylor te gaan werken aan een solo-carrière.

In oktober 1973 verschijnt onder de naam Almeta Latimer haar eerste single op De-vel. Hoewel 'La La' ook als promo wordt geperst, gaat de aandacht vooral uit naar Almeta's rauwe versie van de John D. Loudermilk-klassieker 'Tobacco Road'. In 1974 gaat ze een samenwerking aan met producent Leonard Jones en deze leidt haar naar het Mainstream-label. Daar komt in 1975 'These Memories' uit. Eerst ook weer als demo en als de resultaten hoopvol zijn, kunnen de persen op volle toeren draaien. Toch blijkt de plaat 46 jaar later (het blijft pijnlijk...) behoorlijk schaars te zijn. Voor de liefhebber van kwaliteits-soul is 'These Memories' gereedschap, hoewel de b-kant, 'Oh My Love', er ook zeker mag zijn! Record Shack maakt de plaat in 2013 verkrijgbaar en vier jaar later doet het Engelse Soul Brother het nog eens dunnetjes over. Dat gebruikt, naar het schijnt, wel de originele single-opname daar waar Record Shack voor een onuitgebrachte alternatieve mix gaat. Je hoort meteen het verschil als je 'Oh My Love' beluistert. De alternatieve mix klinkt fraaier. Na 1975 wordt het vrij stil rondom Almeta Lattimore, de naam die ze gebruikt voor de Mainstream-single. In 1980 neemt ze twee duetten op met John Freeman op het VR-label. 45cat vermeldt alleen 'I Need You' en deze is uitgebracht als John Freeman introducing Almeta LaTimore. Dat is de correcte spelling op het label. Daarna wordt niets meer van mevrouw Roseman vernomen.

Was ik nog bijna vergeten te vertellen dat jullie zojuist het 4250e bericht op Soul-xotica hebben gelezen. Op naar de 4500 en met het oog op de singles moet dat wel ietsje uitbundiger worden gevierd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten