woensdag 17 november 2021

Week Spot: Billy Jones


Gisteravond wilde ik even een snel slaapje doen, maar ontwaakte pas halverwege de nacht. Ik ben opgestaan om de lichten uit te doen en de wekker te zetten. Dit heeft mede tot oorzaak dat ik vroeger dan anders in de spieren ben. Ik moet eerst de band op pompen van de fiets. Gisteravond wilde ik even snel voor de show naar de winkel toen ik ontdekte dat de band helemaal leeg was. Ik heb een pizza besteld en meteen eentje die flink zwaar op de maag kwam te liggen. Ik lig nog altijd achterop schema maar wil desondanks vandaag de Week Spot aan jullie voorstellen. Zoals het er nu voor staat, zal het één van de laatste platen worden in de aflevering van zaterdag. Ik werk zaterdag vanaf Tamla Motown naar het einde van het alfabet en begin dan opnieuw met platen die in de afgelopen twee weken aan de koffers zijn toegevoegd. Als ik kijk naar platen die een hele diepe indruk hebben achtergelaten in de laatste week kan ik niet om deze van Billy Jones heen en dus maak ik het meteen tot Week Spot: 'Win Your Love' van Billy Jones uit 1975.

De historie van Billy Jones is vrij beknopt. Ik hoop enerzijds dat nog iemand de licentie van Muziekencyclopedie Punt NL heeft verlengd, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ik heb de pagina twintig seconden lang laten laden maar zonder resultaat. Dan rest alleen de site Nldiscografie Punt NL van voormalig collega-forummer Karel. Hij geeft beknopt de informatie die ik nodig heb voor een klein berichtje. Billy Jones wordt in 1945 geboren in Denison in de Amerikaanse staat Texas. Als militair wordt hij gestationeerd in Duitsland en na zijn diensttijd blijft hij een tijdje hangen in Duitsland. In 1969 komt hij naar Nederland alwaar hij aan de slag kan bij Oscar Harris & The Twinkle Stars. Toch weet hij los van Harris ook een contract los te peuteren bij EMI en maakt hij in de jaren 1969 tot en met 1972 enkele singles voor Imperial en haar progressieve tak Catfish. Hoewel slechts bescheiden levert het Jones twee Top 40-hits op. 'All My Brothers Are Clean' is in de eerste weken van 1970 goed voor 33e plek en later in het jaar piekt hij op 37 met 'Funky Monkey Monkey'. De laatste heb ik sinds jaar en dag in de Blauwe Bak staan. De vierde single heet 'Look Out (Here I Come)' en hier heb ik sinds 1991 het fotohoesje van. Het biedt echter onderdak aan 'Not Fade Away' van The Rolling Stones. 'We Want Peace' heb ik nog vrij recent in Meppel gekocht. In 1973 krijgt hij een naamsvermelding op een plaatje van Oscar Harris & The Twinkle Stars: 'I'll Try My Hand'. Toch zijn de successen voor The Twinkle Stars dan eveneens opgedroogd.

In 1974 zet Jones zijn solistische loopbaan voort op het Blue Elephant-label van Dureco. Als eerste brengt hij een cover uit van 'Keep Holding On' van Ace Spectrum. Jones' versie is sinds een paar jaar erg in trek bij dj's en verzamelaars en dit zorgt voor een buitensporige vraagprijs. Zelf moet ik erkennen dat ik Ace Spectrum's versie gewoon beter vind, dus ik ga niet de tientjes neer leggen voor het plaatje. 'Win Your Love' is doorgaans ook niet goedkoop en ook deze heeft iets meer gekost dan slechts een paar euro. Waar de b-kant meer in de Surisoul-stijl is van zijn eerdere werk met Harris, daar had 'Win Your Love' ook een crossover-hit kunnen zijn uit Amerika. Jones maakt nog twee singles voor het Poker-label in 1976 en 1977 plus eentje met Stanley Lohkin en zijn orkest in 1979. Billy wordt niet genoemd in de biografie van Thunderstorm, een voortzetting van The Twinkle Stars, hoewel ik altijd heb begrepen dat hij 'iets' had te maken met de groep. Hij komt echter in 1982 te overlijden.

'I'll Keep Holding On' wordt ook in Duitsland en België  uitgebracht, daar waar 'Win Your Love' alleen in Nederland op de markt is gebracht. Het is daardoor nog net ietsje 'exclusiever' hoewel het nummer té weinig opzwepend is om van dienst te kunnen zijn bij meer upbeat en funky georiënteerde dj's. Wat dat betreft ben ik erg gelukkig dat ik radio maak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten