maandag 15 november 2021

Een leven met Level 42


Kijk, dit bericht kan ik wel schrijven zonder dat ik de telefoon uit het stopcontact hoef te trekken. Bovendien is het een 'verhaaltje' dat is blijven liggen. Jason is al vanaf het eerste begin van Wolfman Radio een trouw luisteraar en meubilair in onze chatroom. Vrijwel de enige in deze positie die niet eventueel presentator is geworden. Hij denkt echter voortdurend mee en heeft in het verleden al eens show min of meer geproduceerd welke door een collega werd uitgevoerd. Een fervent liefhebber van voetbal en verslingerd aan 'polls' en spreadsheets. Hij is jaren geleden begonnen met de eerste 'UB40 World Cup Of Songs'. Dezelfde opzet als bij een wereldbekertoernooi. Eerst dienen 36 liedjes zich door middel van stemmen te kwalificeren en vervolgens 'ontmoeten' drie willekeurige liedjes elkaar in een groep. Die winnaar daaruit gaat naar de kwartfinales met uiteindelijk een halve finale en een finale als eindpunt. Intussen is er al een tweede toernooi geweest van UB40-liedjes alsook eentje voor Bob Marley en Earth Wind & Fire. Momenteel heeft hij een toernooi lopen van Earth Wind & Fire-albums en de Michael Jackson-competitie weigert van de grond te komen. In augustus doet hij een voorstel om een 'World Cup Of Level 42 Songs' te doen en dan ben ik vlug bereid. Sinds september staat 'Tuesday Night Music Club' nu voor een deel in het teken van het Level 42-toernooi.

Het begint evenwel als een plaagstootje. Mo, zoals we hem beter kennen, is een fanatiek Level 42-supporter terwijl het overgrote deel van het station weigert om iets van Level 42 te draaien. Voor de 'banter' doe ik mee, maar stiekem heb ik toch wel een zwak voor Mark King en zijn kornuiten. Het is een onderdeel van mijn jeugd en een liefde die nog een paar maal in mijn latere leven een piek zal kennen. De grootste aanjager van de 'haat' jegens Level 42 kent ook fraaie tegenstellingen. Hij verwijt, terecht, dat Level 42 nogal zielloos is. Tegelijk loopt hij helemaal weg met Steely Dan dat, volgens mij, in dezelfde categorie zit als Level 42: Muzikale perfectie waar je bijkans moe van kan worden. Geen toevallige wanklank in het muzikale palet of enig blijken van een ziel in de muziek. Daarentegen wel een geoliede 'groove', een royale voldoende voor instrumentbeheersing en een kloppend geheel. Ik probeer doorgaans zo ver mogelijk verwijderd te blijven van 'fusion' hoewel ik moet bekennen dat ik ooit 'Birds On Fire' van Mahavishnu Orchestra helemaal grijs heb gedraaid. Ik denk dat ik veel van mijn 'liefde' voor Level 42 te danken heb aan mijn oudste broer.

In 1984 is mijn broer in militaire dienst. Ik denk dat het zweet bij hem uitbreekt als hij denkt aan de omgeving van Uffelte. Hij is eerst gestationeerd op de kazerne van Steenwijk (tegenwoordig de toegangspoort van een woonwijk waar ik dikwijls heb bezorgd) en later in Havelterberg. Of is het nu Havelte of Darp? Havelte of Havelterberg is de gangbare naam maar ik denk dat het kadastraal eigenlijk onder Darp valt. De bepakte en bezakte marsen gaan dan over Holtinge naar Uffelte en over Havelte weer terug. De afgelopen twee jaar is het niet zo opgevallen in verband met de corona, maar eerder zag je vooral in mei en juni groepen trainen voor de Vierdaagse van Nijmegen. In Havelte zit mijn broer in het 42e bataljon. Het is ook de tijd dat Level 42 het album 'World Machine' heeft uitgebracht en mijn broer heeft een t-shirt daarvan. Er zijn maar weinig dagen dat hij geen t-shirt aanheeft met '42' erop: Het is Level 42 of een t-shirt uit het leger. Ik ben nog altijd reuze benieuwd naar één nummer dat een verre herinnering heeft. Ik zit als negenjarige op de trap te luisteren als mijn broer de elpee draait op zolder en dit maakt een indruk. Ik ben echter helemaal vergeten wat nu juist het indrukwekkende is. Een jaar later vertrekt hij naar Denemarken.

De zomer van 1986 wordt voor een deel opgefleurd door 'Lessons In Love' en even later zal de groep 'Running In The Family' uitbrengen. Mijn andere broer heeft het album op de officiële muziekcassette maar als deze in 1992 een cd-speler installeert in zijn auto, zijn de cassettebandjes voor hem overbodig. Ik ben dan net onafscheidelijk geworden van mijn walkman en krijg een aantal van de bandjes. Daar zit eveneens 'Running In The Family' bij. In 1992 zit ik echter nog helemaal in het 'verwerkingsproces' van de jaren tachtig en op dat moment is 'Running In The Family' nog niet echt aan mij besteed. Ik ga de meeste cassettebandjes pas waarderen tegen de tijd dat ik naar Engeland verhuis. Ik weet niet of Level 42 ooit is mee gegaan naar York of Mossley, maar wel dat ik in mei 1999 het album op de kop tik bij een kringloopwinkel in Mossley. Dan ben ik namelijk wel te porren voor een kleine jaren tachtig-trip. Ik draai het album totdat het blijft over tikken en heb in tussentijd al eens een 'upgrade' gekocht.

Hoewel de tent vooral bekend is om haar metal- en punkconcerten, krijgt de liefde voor Level 42 een kleine opleving als ik geregeld De Buze ga bezoeken. Een ander stuk meubilair aan de bar is een groot liefhebber van Level 42 en helpt me het eerste album te waarderen. Ook kom ik in deze tijd in het bezit van de 12"-single van 'Love Games'. Toch zal ik in 2005 zwichten voor de avant garde en de alternatieve folk en in dat palet past opeens geen Level 42 meer. In 2015 zet ik de deur open voor singles uit de jaren tachtig nu ik het wel heb 'verwerkt' en kan genieten van jeugdsentiment. Binnen korte tijd verzamel ik een groot deel van de singles van Level 42 uit deze periode. De elpees raak ik nauwelijks meer aan en ik ben dan ook een 'fan' van de singles van Level 42. Sinds september draai ik nu drie tracks in 'Tuesday Night Music Club'. Ik heb enige pareltjes ontdekt, een aantal herontdekt, maar ook albumnummers waar ik al bij het intro begin te zuchten en te blazen. Hoewel Mark King regelmatig met zijn band optreedt in de regio, heb ik nimmer het verlangen gehad om de band 'live' te zien. Voor mij is Level 42 gewoon een leuke singles-band uit de jaren tachtig en meer ook niet.

Nog even reclame maken? Als je op Facebook zoekt naar 'Level 42 World Cup Of Songs' en je aanmeldt als lid krijg je de vraag of je wilt deelnemen in het stemmen op de nummers. Als je dat bevestigt dan wordt je binnen gelaten. De polls voor de groepen A tot en met I zijn nog open! Morgen selecteer ik de drie nummers voor groep J in de show.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten