woensdag 24 november 2021

Singles round-up: november 11


Kijk eens aan... Precies vierentwintig singles. Als ik wederom zes per keer doe is dat goed voor vier afleveringen. En ik lig nog altijd vier berichten achterop schema. Klinkt als een plan! De uitbater heeft me blijkbaar gemist in de afgelopen weken want hij heeft de prijzen nog meer naar beneden gehaald. De 'uitgezochte' platen met fotohoesjes voor 2,50 euro zijn nu opeens allemaal een euro per stuk. Ik ga door de soul, de sixties en de Nederbeat en dat levert zo gezegd vierentwintig singles op. Een aantal 'dubbele', een paar upgrades, maar ook een aantal Blauwe Bak-residenten in Europese uitdossingen welke dus plaats mogen nemen in de jaren zeventig-bakken. Ik ben van plan om vanavond in ieder geval twee afleveringen te doen en ik moet even kijken voor een Week Spot voor deze week. Dat is voorlopig de enige taak die ik heb. Even koffie zetten en de apparatuur kan aan voor een muzikaal avondje op Soul-xotica.

* Hylda Baker & Arthur Mullard- You're The One That I Want (UK, Pye, 1978)
Ik koop vandaag twee singles voor de novelty en we beginnen meteen met de eerste. Zowel Baker als Mullard zijn in de zeventig als iemand op het onsmakelijke idee komt om hen samen in de studio te zetten voor een persiflage op John Travolta en Olivia Newton-John. Het duo wordt uitgenodigd voor een optreden in Top Of The Pops en buiten dat Baker en Mullard elkaar dan al niet meer kunnen luchten of zien, komt de producent op het idee om het duo 'live' te laten zingen. Het is al met al een bescheiden hit in Engeland, het bereikt net niet de top twintig, maar wel een zeer memorabele single. Drie minuten verrukkelijke 'non-music'. Op de flip gaat het duo tekeer in de oude Songfestival-hit 'Save Your Kisses For Me'.

* Booker T. & The MG's- Time Is Tight (NL, Stax, 1969)
* Booker T. & The MG's- Melting Pot (Duitsland, Stax, 1971)
Vreemd... Ik heb altijd gedacht dat de snelle versie van 'Time Is Tight' hier was uitgebracht, maar dit is de originele uitvoering. Voor de snellere versie zou ik nog wel een plekje hebben kunnen vinden in de Blauwe Bak, deze komt echter gewoon in de jaren zestig te staan. Maar... we hebben nog een kans met Booker T. & The MG's. Ah, nu herinner ik hem weer. Ik heb deze jaren geleden op een cd staan en ben hem sindsdien helemaal vergeten. Zoals ik gisteren heb geschreven, heb ik niet zoveel met instrumentale nummers mits ze heel erg spannend zijn en in die categorie valt voor mij 'Melting Pot'. Deze gun ik wel een plekje in de reserve-Blauwe Bak.

* Johnny Bristol- You And I (NL, MGM, 1974)
Deze heb ik een paar jaar geleden bij de kringloop in Meppel gekocht en de b-kant is uitgegroeid tot een Blauwe Bak-favoriet. Toch heeft die plaat schade opgelopen van een té zware naalddruk en klinkt niet 'schoon' in de hogere stukken. Een upgrade blijft dus welkom. Die heb ik bij deze gevonden. Deze mag in de Blauwe Bak en de oude kan in de jaren zeventig. Voor 'The Vinyl Countdown' zal ik dan ook de a-kant draaien. Is trouwens ook geen slecht nummer!

* Carpenters- Only Yesterday (NL, A&M, 1975)
Mijn verhouding met Karen en Richard Carpenter ligt een beetje complex. Ik associeer de muziek in eerste instantie als achtergrondmuziek in een restaurant. Ik weet niet meer precies waar en wanneer, maar kan me vaag iets herinneren van een etentje waar een 'greatest hits' van de Carpenters als muzikaal behang fungeert. 'Muzikaal behang', is ook vaak de benaming die ik gebruik als de Carpenters voorbij komt op Wolfman Radio waar we een paar grote Carpenters-fans hebben.  Het zal de oplettende lezer niet zijn ontgaan dat ik juist de afgelopen maanden vrij veel van de Carpenters heb gekocht. Hoe zit het nu dan precies? Tja, het is en blijft behang voor mij, maar ik krijg dikwijls een brok in de keel bij 'Yesterday Once More', beschouw hun 'Superstar' als 'beter dan het origineel' en liedjes als 'Only Yesterday' geven me nog best een fijn gevoel. Het is vooral doorslaggevend dat de singles van de afgelopen weken allemaal met fotohoes komen en in een prachtige staat zijn. Hoewel deze wel een wasje kan gebruiken.

* The Drifters- You're More Than A Number In My Little Red Book (NL, Arista, 1976)
Na een Engelse tournee blijft The Drifters een tijdje hangen en dat resulteert in onder andere 'Kissing In The Backrow Of The Movies', maar ook deze single. Ik heb vorig jaar nog eens een Engelse single in de reserve-Blauwe Bak gezet voor de b-kant maar in dit geval zijn de kansen verkeken voor The Drifters. Gewoon voor in de jaren zeventig-bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten