maandag 29 november 2021

Het zilveren goud: november 1996 deel II


Omdat ik gedurende de zomer ergens een bericht heb 'gemorst' en intussen nog een paar titels zijn toegevoegd of weggehaald, heb ik een aantal platen 'over'. Het oorspronkelijke idee is om in de novembermaand vier afleveringen te doen van elk acht singles. Dat dit uiteindelijk twee afleveringen van elk zestien zou worden, wist ik evenmin te voorspellen. Ik ga zeer binnenkort aan de slag met 'Het zilveren goud' over 1997 en eigenlijk verwacht ik eenzelfde opzet als bij 1996. Als ik tijd heb (...) is het best aardig om iedere week een aflevering te doen. Ik schat in dat ik nog genoeg 'oude' singles heb (die ik vóór 1998 heb gekocht) om de maanden zonder verse singles op te vullen. In de zomer van 1997 koop ik een hele grote partij singles die ik nog steeds wel herken. Met name de periode januari tot en met mei kan ik me echter weer niet heugen dat ik singles heb gekocht. Ik ben dan even meer georiënteerd op de cd. Qua verhaaltjes is het allerminst bezwaarlijk om terug in de tijd te gaan. Waar 1996 al enigszins een 'hippiejaar' is voor mij, daar krijgt het zo mogelijk in 1997 een nog steviger beeld. Met Ruigoord, deelname aan een kraakactie en een eventueel vertrek naar Engeland als gevolg. In november 1996 lijkt dat nog mijlenver weg. Ik zou er erg aan hebben lopen twijfelen of mijn Meester dergelijke acties zou goed keuren want in november 1996 ben ik in den Here en dat zal de komende tijd alleen maar extremer worden.

Ik geloof ('pun not intended') dat ik het wel vaker heb uitgelegd, maar nog maar eens in het kort. Ik ben Nederlands Hervormd opgevoed. Dat wil zeggen: De noordelijke variant. Waar Gereformeerd beneden de grote rivieren het 'light'-geloof is daar is het in Friesland precies andersom. Eens per zondag is genoeg en we mogen gerust eens snipperen maar als vader zegt dat we de volgende dag naar de kerk gaan, is er niemand die er tegenin durft te gaan. Tot onze veertiende verjaardag is het een verplichting, daarna worden we 'vrij' gelaten. Mijn ouders hebben een score van 50/50. Mijn oudste broer en zus gaan door voor belijdenis waar mijn andere broer en ik voor het nachtleven en uitslapen op zondagmorgen gaan. Van 1991 tot en met 1995 zie ik nauwelijks een kerk van binnen en vooral in de laatste jaren is het goedkoop scoren in het dorp om een beetje te rebelleren tegen de kerk. Op 2 mei 1996 vind ik al de eerste rust, vier maanden later kom ik wel erg opgetogen terug van een Youth For Christ-feest in Sneek. Dat is vandaag dan het startpunt. De Youth For Christ heeft al enige jaren een pand tot haar beschikking. Dat is op enkele werkdagen 's middags geopend en ook op zaterdagavond. Op de menukaart staan alcoholvrij bier, frisdrank en koffie en thee. En er staat een tosti-ijzer voor de inwendige mens. Een klein barretje, een pooltafel en in de hoek de koopwaar van de lokale gospelrock-dealer. Christelijke popmuziek voert dan ook de boventoon in Het Pakhuis. Ik ben er voor die tijd al een paar keer geweest, maar zeker na de manifestatie in de Veemarkthal gaat het meer een geregeld uitstapje worden. De pooltafel is een fijn excuus want dit spel zal ik in de loop van 1997 flink onder de knie krijgen. Ook heeft het een gebedsavond op dinsdag maar daar ga ik pas in 1997 aan mee doen.

Vrienden maken gaat me aardig goed af. Ik ontmoet meteen een oud-klasgenote van de LEAO. Hoewel? Er staat me iets van bij dat ze zelfs nog even het KMBO heeft gedaan. In die tijd is zij nogal gesloten en ben ik niet bepaald de meest populaire gast in de klas. We hebben dus niet tot nauwelijks contact. Deze is als een blad aan een boom omgeslagen. Ze kwettert nu de oren van je kop, maar ik kan er goed tegen. Nu hebben we het in Het Pakhuis niet alleen maar over God en geloof, maar is er ook ruimte voor plezier zolang het geen grens over gaat. Dat er geen alcohol wordt geschonken is op dat moment geen probleem. Ik ga in deze jaren altijd een maand (of soms langer) van de drank af en dat bevalt me uitstekend. Youth For Christ is interkerkelijk. Dat wil zeggen: De religieuze achtergrond is niet belangrijk voor bezoek en dus is het een allegaartje van verschillende kerken. Dat maakt dat ik nog enige tijd 'zoek' naar een juiste kerk, 'reli-shoppen' heet dat, omdat er altijd wel een kerk is waar een vriend of vriendin bij zit. Toch komt het er aardig snel op neer dat de meeste bezoekers zijn van een evangelische gemeente. De beschrijving klinkt goed en het maakt me nieuwsgierig, maar ik sta nog niet in de startblokken voor een kerkdienst.

Het zal ergens rond deze tijd zijn geweest in 1996. Er moet in dat geval onlangs een meisje jarig zijn geweest en ik schat dat ze ergens midden in de veertig moet zijn. Zij geeft in 1996 een verjaardagsfuifje. Ik ben sinds mensenheugenis niet op een fuifje geweest, anders dan zitten op bierkratten en zelfbediening. De familie (met een leger aan niet onknappe dochters, volgens mijn herinnering) heeft een royale woonkamer. De lofprijzingsmuziek op de cd staat zacht genoeg om het niet te horen. Van moeder is geen spoor te bekennen maar vader zit midden op de bank. Je ontkomt niet aan hem. Hij heeft natuurlijk zijn oog laten vallen op de 'new kid in town' met het lange haar en, volgens de overlevering, uit de wereld van de heavy metal. O ja, je mag slechts één biertje mét alcohol hebben en daarna is het verplicht aan de fris. Ik ben dan nog steeds op de alcoholvrije toer en dus opnieuw weer geen bezwaar. Ik raak in gesprek met de vader en hij doet één grote reclamecampagne voor de evangelische gemeenschap. Als ik naar huis fiets, is mijn interesse gewekt. Als het een beetje mee zit, kan ik wellicht woensdag al het resultaat vertellen?

2620 Wals Uit De Serenade Van Strijkers - Het Amsterdams Kamerorkest o.l.v. André Rieu (NL, CNR, 1969)
2621 Bloemen Aan Moeder - Ria Roda (NL, Philips, 1959)
2622 Kenn Ein Land - Ronny (Duitsland, Telefunken, 1964)
2623 Darling Good Night - Ronny (Duitsland, Telefunken, 1964)
2624 Hernando's Hideaway - Sam (US, Bell, 1957)
2625 Petite Fleur - Peter Schilperoort (NL, Fontana, 1959)
2626 Mexico - Willy Schobben (NL, Artone, 1962)
2627 Java - Willy Schobben (NL, Artone, 1964)
2628 Bummel-Jenka - Willy Schobben (NL, Artone, 1965)
2629 EP Die Beschwipste Hit-Parade - Der Schräge Otto (Duitsland, Polydor, 1964)
2630 You Must Go On, You Can Go On - Senton (NL, Sonopresse, 1963)
2631 Puppet On A String - Sandie Shaw (UK, Pye, 1967, re: 1978)
2632 Sir Henry's March - Sir Henry's Orchestra (NL, Hansa, 1965)
2633 Dominiek - Zuster Glimlach (Soeur Sourire) (NL, Philips, 1964)
2634 Mijn Discotheek - Wim Sonneveld (NL, CCGC, 1962)
2635 Es Fällt Mir So Schwer - Bobby Solo (Duitsland, CBS, 1966)

Alleen Sandie Shaw brengt kopzorgen met zich mee. Er staat me iets van bij dat ik de plaat in 1993 heb gekocht, maar dan ook weer niet. In de zomer van 1994 schaf ik 'Girl Don't Come' van Sandie Shaw aan tijdens mijn vakantie in Limburg en laat deze pardoes in een café in Maastricht liggen. Ik heb deze van Sandie alleen gekocht vanwege 'Girl Don't Come' op de keerzijde, dus dat is een groot vraagteken voor mij. Ik durf te wedden dat ik nog nooit van André Rieu heb gehoord als ik de single in een partij overneem. Anno 1996 is dat dus wel een novelty geworden. 'Darling Good Night' van Ronny zit in een ander hoesje. Sam blijkt de b-kant te zijn van 'Love Me To Pieces' van Janet Eden. De EP van Crazy Otto (hier in het Duits gespeld) is gemaakt voor een platenclub. Geen idee wat voor muziek er staat op de flexidisc en ik ga er mijn lieve naald ook niet aan wagen. Senton is een geriatrisch preparaat en garandeert de klant 'om oud te worden zonder oud te zijn'. Ik heb wel eens gehoord dat een farmaceut inmiddels met méér dan een flexidisc moet komen om haar producten in de recepten van een arts te krijgen. Sir Henry koop ik in 1990 al eens zonder hoesje. Het heeft duidelijk niets te maken met Sir Henry & The Butlers van 'Camp'. Ik hou 'Dominiek' bij de EP van Soeur Sourire, maar uiteraard is dit de Nederlandse vertaling inclusief vertaling van de naam.

In de volgende aflevering van 'Het zilveren goud' zitten een paar singles waar ik zeker van ben dat ik ze in december 1996 heb gekocht, maar verder is het vooral weer de oude meuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten