woensdag 13 oktober 2021

Singles round-up: oktober 5


Zoals jullie hebben kunnen zien in de vorige aflevering zitten hier plaatjes tussen waarover niet zoveel boeiends valt te vertellen. In zo'n geval is het wel handig om twaalf per keer te doen, maar het moet geen gewoonte worden. Ik wil ook niet een hele week alleen maar 'Singles round-up' doen en dit schiet wel lekker op! Ik ga nu dus ook direct verder met de volgende twaalf. De (*) geeft aan dat ik de singles vandaag heb gekocht.

* Chicago- Baby What A Big Surprise (UK, CBS, 1977)
Deze heb ik al in de Nederlandse persing, maar Engelse persingen klinken nu eenmaal beter. In geval van deze single, één van mijn Chicago-favorieten, klinkt die echt tien keer beter dan de Nederlandse. Een heerlijk vol geluid in de oorschelpen.

* Eric Clapton- Lay Down Sally (UK, RSO, 1977)
Ook deze moet ik even opzoeken. Ik meende het al: Deze heb ik inmiddels in de Amerikaanse persing. Dat is dan weer op het onvolprezen (?) styreen en dan is vinyl welkom. Ook al ligt Eric Clapton een beetje moeilijk bij mijn Wolfman-collega's vanwege zijn opzienbarende uitspraken in de midden jaren zeventig. Het is eigenlijk even 'not done' om Clapton te draaien als dat je Gary Glitter of Rolf Harris links laat liggen. Neemt niet weg dat ik dit altijd een fijn nummer heb gevonden en sinds een paar jaar weet ik dat mede-componiste Marcy Levy en zangeres op de plaat eigenlijk Marcella Detroit is, de helft van Shakespear's Sister.

* Joe Cocker- High Time We Went (NL, Stateside, 1971) (*)
Deze single heb ik afgelopen april gekocht maar deze blijkt een beetje krom getrokken. Een bekend fenomeen bij Bovema-persingen uit de vroege jaren zeventig. Het is dan ook een 'thuisbrenger' want uiteraard wil ik het plaatje wel met de fotohoes hebben. Die heb ik vanmiddag gevonden. De plaat heeft slechts lichtelijk het model van een kommetje aangenomen, het ligt niet helemaal vast op het draaiplateau van de speler. Gewoon een hele keurige upgrade!

* Elvis Costello & The Attractions- Chelsea (NL, Radar, 1978)
Een nummer van Costello waar ik sinds een paar weken verslingerd aan ben geraakt. Ooit gewoon voor 3,50 gulden verkocht bij Boven in Meppel, als de plaat nog in het correcte hoesje zit. Hij klinkt paasbest in ieder geval!

* Del Fuegos- I Still Want You (NL, London, 1986)
Goed gegokt want deze heb ik nog niet. Blijft een fantastisch nummer, zelfs 35 jaar later!

* Earth & Fire- Only Time Will Tell (NL, Polydor, 1975) (*)
De collectie staat sinds de eeuwwisseling vrijwel op slot, maar recent heb ik toch redelijk wat ontbrekende Earth & Fire-titels toegevoegd. Dit is, denk ik, de laatste van de Polydor-titels die nog ontbreekt. Waar de groep in de begintijd nog een singles-tijdperk parallel heeft lopen aan de albums, daar zijn de singles in 1975 album-tracks geworden. Best wel een wonder dat zoiets de top twintig heeft gemaakt.

* Fleetwood Mac- Rhiannon (NL, Reprise, 1976)
Fijn om deze klassieker eens op single te hebben!

* The Fortunes- Just Another Dream (NL, United Artists, 1967)
Ook voor The Fortunes blijft de tijd niet stil staan. Als het contract bij Decca is afgelopen en het tekent bij United Artists moet het met de tijd mee en weg van de zwaar georkestreerde dingen. Dit is dan het resultaat: Een lekker uptempo pop-dingetje maar tevens niet heel erg opvallend. De b-kant verandert daar niet veel aan want het is meer van hetzelfde. Wel een erg smakelijke single van de heren!

* Al Green- Morningstar (US, Hi/Myrrh, 1982)
Een eigenaardig plaatje dat ik reeds een plek in de Blauwe Bak heb gegund. Al Green staat blijkbaar nog onder contract bij Hi/Cream als hij in 1982 voor het gospel-label Myrrh de elpee 'Precious Lord' maakt. De a-kant is een aardig nummer waar ik niet meteen een gospel-boodschap in kan herkennen. Vandaar dat het ook tussen de 'gewone' platen mag staan. De b-kant is het titelnummer van zijn meest recente elpee en dat is wel pure gospel. Het ademt het vroege jaren zeventig-werk van Green maar dan verpakt in een mierzoete gospel. Omdat de a-kant me het meeste aanspreekt, zet ik hem in de gewone koffers.

* Dan Hartman- Relight My Fire (UK, Blue Sky, 1979)
Ik heb 'Instant Replay' op de Engelse Blue Sky, maar deze is beschadigd aan de rand. 'Relight My Fire' heb ik in de Nederlandse uitdossing en volgens mij is daar ook iets mee aan de hand. Nu dan de Engelse persing en die knalt als vanouds uit de luidsprekers. Een zeer welkome aanwinst.

* Z.Z. Hill- When Can We Do This Again (US, Malaco, 1982)
Natuurlijk krijgt Z.Z. op voorhand al een plekje in de Blauwe Bak, ook al grenst deze specifieke opname wel erg aan de blues. Ik gun het plaatje alle tijd om te groeien. Ik heb een gevoel dat het wel goed gaat komen met deze kant. De b-kant heet 'When It Rains It Pours' en heeft alle bekende blues-licks. Het is overigens een nummer van Bobby Patterson, dus dat geeft het wel weer een 'soul-pedigree', maar ik hou het bij de a-kant.

* Roger Hodgson- Had A Dream (NL, A&M, 1984)
Uiteraard wil ik deze nog eens met het fotohoesje hebben maar tot die tijd red ik me wel even met deze single voor een euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten