woensdag 13 oktober 2021

Singles round-up: oktober 4


Vandaag zou ik beginnen aan de vijfendertig singles die ik vorige week woensdag heb gekocht. Ik heb dan al besloten om de platen per twaalf te doen: Twee afleveringen van twaalf en eentje van elf. Dan ben ik vanmiddag op tijd klaar en heb eigenlijk wel zin om nog even om het hoekje te kijken in de platenwinkel. Ik maak meteen een afspraak met mezelf: Maximaal dertien singles zodat ik vier afleveringen van twaalf kan doen. Ik ga daarvoor door de bakken van 2,50 euro welke hij inmiddels per genre heeft gerubriceerd. Ik kijk in de soul, Nederbeat en sixties en alle drie zijn 'mixed bags'. Verder nog een ander klein doosje vooraan in de winkel. Het zijn er precies dertien en dus mag ik concluderen dat ik me prima aan de afspraak heb gehouden. Vandaag ga ik dubbel publiceren zodat ik morgenavond niet de verplichting heb. Vrijdag waarschijnlijk ook dubbel om mezelf vrijaf te geven op zaterdagavond. Ik markeer de singles van vandaag, woensdag 13 oktober, met een (*). Een verse kop koffie, platenspelers aan en koptelefoon op: Ik ben klaar voor de eerste 'Singles round-up' van deze week!

* Ralph Anderson- The Birds Are Coming Over (NL, Injection, 1968)
Ik dacht het al wel! Ik blijk deze single reeds te hebben. Volgens mij heb ik deze gekocht op de boeken- en platenmarkt bij de kerk in Nijeveen in 2014. Toch nog even opgezocht wie deze Ralph Anderson nu ook alweer is en, ja, mijn herinnering is goed: Het is Hans Van Toorn alias Hu van Hu & The Hilltops. Dit is de tweede van drie singles. Een leuke Nederbeat-nugget, maar meer ook niet. Ik moet even kijken welk exemplaar de beste is, de liefhebber mag zich eventueel melden voor het andere exemplaar (helaas beide zonder fotohoes).

* The Back Home Choir- He's So Mighty (US, Tru-Sound, 1962)
Normaal gesproken koop ik niet zomaar een gospel-single, maar deze oogt wel interessant voor een euro. Helaas! De a-kant is totaal niet interessant voor de gospel-koffer, de b-kant is ietsje beter maar het houdt niet over. Deze gaat dus gewoon in de jaren zestig-bak.

* The Beatles- Eight Days A Week (NL, Parlophone, 1965) (*)
'Hoe groter de stapel, hoe goedkoper ze worden', roept de uitbater me nog na. Uiteindelijk heb ik de platen vandaag onder de twee euro per stuk gekregen. Gezien ik 'Eight Days A Week' nog niet met fotohoes heb, neem ik deze met alle plezier mee. De single oogt ook een stuk fraaier met hartje intact, maar qua vinyl is deze even zwaar genoten als mijn oude exemplaar.

* Bee Gees- Fanny (NL, RSO, 1975) (*)
Na ruim dertig jaar de gebroeders Gibb te hebben verzameld, moest ik onderhand de verzameling wel eens compleet hebben. Toch zijn er steeds weer titels die lijken te ontbreken. In 1990 koop ik op een rommelmarkt de elpee 'Main Course'. De ervaring van de fietstocht van Folsgare naar Jutrijp met een elpee in een plastic tasje aan het stuur maakt dat ik voortaan weer ga zoeken naar singles. 'Fanny' ken ik dus erg goed en het verbaast me dat ik deze nog niet heb.

* Dave Berry- I'm Gonna Take You There (UK, Decca, 1965)
Ook deze single heb ik al sinds 1990 maar ik zeg nooit nee tegen een Engelse persing meer of minder.

* Bobby Bland- Members Only (US, Malaco, 1985)
De eerste plaat voor de Blauwe Bak. De plaat is een paar jaar later in Nederland een radiohit als het een officiƫle release heeft gekregen. Dit is echter de originele Amerikaanse persing. Bobby 'Blue' Bland is een zanger die zich voortdurend op de grens van blues en soul heeft begeven en met het oog op recente jaren tachtig-aanwinsten kan ik deze opeens in de Blauwe Bak plaatsen. Hij blijkt ook beter te zijn dan dat ik hem in eerste instantie kan herinneren.

* David Bowie- Space Oddity (NL, Philips, 1969) (*)
De dj maakt gebruik van afzichtelijke stickers maar daar zou ik op zichzelf nog mee kunnen leven. Het gekrabbel op de hoes werkt storender in dit geval. Nee, het is niet het beste exemplaar dat te vinden is, maar wel de eerste die ik tegenkom voor een 'leuke' prijs. Ik heb het dan over 'Space Oddity' met de fotohoes. Het vinyl oogt wel gaaf maar mist het 'hartje'. Qua plaat moet ik dus even checken welke de beste is. Het gaat me hier, net als The Beatles, vrij specifiek om het hoesje.

* David Bowie- Heroes (NL, RCA Victor, 1977)
'Heroes' van drie-en-een-halve-minuut is heiligschennis als je het mij vraagt, maar desondanks ontbreekt de single nog altijd in de verzameling.

* Bronski Beat- Run From Love (UK, Forbidden Fruit, 1985)
Met een broer die in de jaren tachtig 'fan' is van Bronski Beat ken ik veel van het werk van de groep van Jimmy Somerville. Toch staat me er niets van bij dat dit 'Run From Love' een single is geweest in ons land. Ik zie nu dat het in Engeland alleen als een promo is uitgebracht en het 'dj' in het catalogusnummer heeft zitten. Het is echter niet de meest memorabele track van Bronski Beat maar wel een aardig item voor de verzameling!

* The Buffoons- Sister Theresa (NL, Imperial, 1968) (*)
Een paar jaar geleden sta ik in Sneek in een platenwinkel welke de meeste singles heeft liggen van The Buffoons. De vraagprijzen zijn echter niet billijk en dat vind ik wel jammer. In het begin van mijn verzamelen heb ik eens een MFP-elpee gekocht met daarop de grootste hits van The Buffoons en heb de plaat altijd met plezier gedraaid. Het is namelijk een hele kunst om perfect op elkaar aansluitende stemmen te vinden. The Cats is een zeldzaam voorbeeld, maar The Buffoons doen er niet voor onder. 'Sister Theresa' heet voluit 'Sister Theresa's East River Orphanage' en is oorspronkelijk van Fabulous Farquahr op het Verve-label. De single is 'schoon' in het hoog en dat is op zichzelf al uniek. Geweldig lekker nummer met prachtig zangwerk. Het is een dubbele a-kant op de hitparade en de keerzijde heeft een klasse-uitvoering van 'Sunday Will Never Be The Same', een hit voor Spanky & Our Gang. 'Sister Theresa' wint het echter voor mij, ook omdat ik een zwak heb voor Spanky & Our Gang.

* Cafe Creme- Unlimited Citations (Duitsland, EMI, 1977)
Ik heb het nummer ooit op een verzamelelpee gehad. Er staat me iets van bij dat het een medley is van Beatles-nummers. Het is inderdaad de voorloper van Stars On 45 ook al klinkt Cafe Creme bij vlagen meer als een mashup dan een medley. Net als bij Jaap Eggermont zijn de nummers hier ook opnieuw ingespeeld en gezongen door anderen. Leuk voor op een zondagavond!

* Johnny Cash- See Ruby Fall (NL, CBS, 1969)
Het zijn leuke prijzen in het winkeltje. De 'collector's items' zijn allemaal 2,50 per stuk en niet eentje duurder. Verder heeft hij bakken vol van een euro waaronder ook 'collector's items zonder fotohoes'. Daar heb ik vorige week veel vandaan getrokken en wellicht dat ik volgende week weer een kijkje ga nemen in deze sectie. Hoewel Johnny Cash altijd een potje bij me kan breken, denk ik niet dat ik 2,50 euro voor de single met fotohoes had betaald. Een euro is dik betaald en zeker nu de plaat flink kraakt en een paar keer overslaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten