maandag 4 oktober 2021

Blauwe Bak Veteranen deel 74


Maandag 4 oktober 2021 is een historische dag geworden. Ik zit rond een uurtje of zes of Facebook als ik opeens de melding krijg dat ik offline ben. Beetje raar, want Google en andere websites werkt wel gewoon. Na een reboot kijk ik even bij de NOS en zie dan dat Facebook, Instagram en Whatsapp een wereldwijde storing hebben. Inmiddels is het weer terug, maar de 'paniek' was her en der merkbaar op het internet. Vanmiddag wil ik de radioshow van zaterdag toevoegen aan mijn 'good old' mp3-speler welke bijna tien jaar oud is. Dan blijkt dat de usb-connector de geest heeft gegeven en daardoor ben ik genoodzaakt om tot het einde der tijden te genieten van de huidige shows die op de speler staan. Een paar maanden geleden heb ik al een neiging hiertoe, maar vanmiddag heb ik de daad bij het woord gevoegd: Ik heb een iPod besteld. Natuurlijk een 'classic' en niet zo'n ding met een touchscreen. Het ding heeft een capaciteit van 30 GB en het is al langer het plan om een paar favoriete albums toe te voegen. Daar is de oude net een beetje té klein voor. Met deze stap voorwaarts in de technologie raakt Facebook meteen helemaal van slag. Of... dat probeer ik te geloven. Ik trap vandaag eerst af met een volgende aflevering van de Blauwe Bak Veteranen en eentje welke ik om gekke redenen een tijdje heb uitgesteld...

Bij de Blauwe Bak Veteranen kijk ik behalve naar de singles ook een beetje naar de tijd waarin ik de platen heb gekocht. Natuurlijk staat 2017 in de schaduw van 2016. Dat kan niet anders. Ik heb eigenlijk niet direct een herinnering aan deze tijd en zo ga ik vanmiddag eens door de berichten op Soul-xotica. En wat blijkt? Het is eigenlijk best wel een prettige tijd geweest en allerminst een straf om hier naar te kijken en over te schrijven. De zestien singles uit de aflevering van vandaag zijn van 8 augustus tot en met 11 oktober in 2017. Dat is dus inclusief de vakantie. Het jaar ervoor breng ik eerst de ligfiets naar Sleen en ga dan met de bus en trein terug naar Uffelte om dezelfde dag nog met tent en tassen naar de camping te gaan. Hoewel ik dit procedé in 2018 zal herhalen, heb ik in 2017 behoefte aan meer rust. Het wordt ook de langste vakantie in Sleen want ik vertrek al op woensdag en kom pas de dinsdag weer thuis. Ik huur ter plekke de fiets van de camping en maak de donderdag een rondje over Coevorden en Emmen. Vrijdag ga ik andermaal naar Grolloo naar het Cuby + Blizzards-museum. Zaterdag heb ik een soort van rustdag en zondag doe ik de 'Op Fietse'-route naar het liedje van Skik. Maandag is het broeierig warm en worden niet heel veel kilometers gemaakt. Daags na de vakantie heb ik ontzettende last van de kuiten, maar het is wel een ontspannen vakantie geweest.

Eenmaal thuis kruip ik meteen weer op de Pioneer. Zowel voor woon-werkverkeer als de gebruikelijke zondagmiddagen, hoewel ik in deze periode niet echt gedenkwaardige tochten heb gefietst. Wel gaat de Pioneer in september over de tienduizend kilometer. Ik heb de fiets dan nog net geen anderhalf jaar in mijn bezit! Ik heb 2017 'ondeugend' genoemd in het laatste bericht van dat jaar. Soms moet ik op een houtje bijten gedurende dat jaar, maar in het najaar begint de lucht een beetje te klaren. Ook al heb ik, bijvoorbeeld, nog niet het geld om een nieuwe winterjas te kopen. Dat brengt me op United Wardrobe en tegenwoordig Vinted. Het zijn mijn favoriete 'kledingwinkels' geworden. En ach... Wie heeft geld nodig als je een ligfiets hebt en het zonnetje schijnt? In deze aflevering komen we ook langs de kringloopwinkel van Meppel. Dat is een 'bijzondere' dag. Ik loop eerst post in Steenwijk en besluit dan bij een kringloopwinkel in Steenwijk te kijken waar ik nog niet eerder ben geweest. Ik koop wel een paar platen (waaronder 'Harmony' van Ray Conniff) maar verder is het niet veel soeps. Ik besluit even door te fietsen naar Meppel en bij de kringloop hebben ze net weer de collectie singles aangevuld. Dat levert een flinke tas platen op waaronder twee voor de Blauwe Bak. Dat is een zaterdag om in te lijsten!

978. Please Stay - The Ivories (UK, Wand, 1967, re: 2017)
979. A Lover's Concerto - Mrs. Miller (US, Capitol, 1965)
980. Show And Tell - Al Wilson (Canada, Bell, 1973)
981. Now That We Found Love - The O'Jays (NL, Philadelphia, 1974)
982. My Thing - Sylvia (België, London, 1973)

The Ivories is een bootleg. Ik zie nu dat Outta Sight een jaar later de single legaal heeft uitgebracht met bovendien de originele b-kant. Als ik dat van tevoren had geweten? Eigenlijk is de kant met The Masqueraders de a-kant, maar ik heb de single voor The Ivories gekocht. Deze reken ik af op 8 augustus 2017. Dezelfde dag bestel ik op Discogs  bij een Deense handelaar de volgende twee singles. Mrs. Miller is dan al een cult-legende geworden bij Wolfman Radio met dank aan mijn Schotse maat. 'A Lover's Concerto' is wel een leuke 'novelty' voor in de reserve-Blauwe Bak. Ook biedt hij deze brandschone Al Wilson aan. De meeste exemplaren van deze single zijn flink versleten. In eerste instantie 'slaapt' de single een beetje in de Blauwe Bak totdat ik de Top 100 ga samenstellen en de plaat bijna op nummer 1 komt. The O'Jays en Sylvia heb ik op de beschreven zaterdag gekocht. Het is 23 september 2017. Vreemd als het is, maar ik weet dan niet dat The O'Jays het origineel doen van het nummer van Third World. 'Pillow Talk' is op zichzelf best een grappig nummer, maar ik geef al snel de voorkeur aan de b-kant: 'My Thing'. Mrs. Miller staat in de reserve-Blauwe Bak en The O'Jays is pas weer verhuisd naar de koffers.

983. Love Me - Ad Libs (US, Capitol, 1971)
984. When It's Love - Direct Current (US, TEC, 1979)
985. If You Don't Cheat On Me - R.B. Hudmon (US, Atlantic, 1974)
986. This World Of Mine - Jay & The Techniques (US, Silver Blue, 1974)
987. That's What I Get - J., J. & G. (US, Atlantic, 1972)
988. You Ought To Be Here With Me - Little Milton (US, Golden Ear, 1980)

Ook in 2017 is het weer eens de hoogste tijd om af te rekenen bij Mark. Dat doe ik op 11 oktober en bovenstaande vijf en de volgende vier zijn hiervan het resultaat. Van Direct Current is de b-kant ernstig uit het lood en deze zou ik nog wel eens beter willen hebben. De b-kant is namelijk de uitgebreide versie van 'When It's Love' en met drieëneenhalve minuut is mijn honger nog niet gestild. Jay & The Techniques doet op de a-kant een matig interessante versie van 'I Feel Love Comin' On', het liedje van Felice Taylor. De b-kant heeft iets van een Vietnam-disc en is dan ook mijn favoriet van de twee. J., J. & G. is croosover-soul van de bovenste plank en zou eigenlijk een stuk duurder moeten zijn geweest. De plaat is echter vrij algemeen verkrijgbaar, maar een 'builder' als deze vindt je niet snel een tweede keer. Alle zes singles staan gewoon in de koffers.

989. If You Can Feel - The Metros (US, 1 2 3, 1969)
990. Chalk It Up To Experience - The Temprees (US, WeProduce, 1973)
991. Can't Help But Love You - The Whispers (US, Janus, 1972)
992. A Feeling For Someone Else Has Grown - Bette Williams (US, Gregar, 1971)
993. Are We Losin' Touch - Nancy Wilson (US, Capitol, 1973)

Alleen de laatste staat in de reserve-Blauwe Bak en de rest in de koffers. Bette Williams heeft echter wel een tijd in de reserve-bak gestaan. Ik weet in het begin niet goed wat ik met de plaat aan moet. Bette is echter de lieftallige van Jerry Williams in 1971. Beter bekend als Swamp Dogg. Terwijl Wolfmoon ook gewoon in de koffers mag staan, is het vreemd dat Bette dat niet mag en dat heb ik een jaar geleden hersteld. The Metros is een andere formatie dan de groep uit Detroit op het RCA-label. Fijne crossover welke aanvankelijk méér obscuur lijkt dan het eigenlijk is. 1 2 3 is een zeer tijdelijk label van de Amerikaanse divisie van Capitol.  In de volgende aflevering ga ik vermoedelijk zeventien singles behandelen en dat zijn dan de laatste van het jaar 2017. We gaan dan ook over de duizend. Als ik kijk naar de afgelopen jaren dan denk ik dat we wel richting de zestienhonderd gaan in deze serie. We kunnen voorlopig dus nog wel even vooruit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten