woensdag 27 oktober 2021

Week Spot: The Darling Dears


Het kiezen van de Week Spot is deze week een zware bevalling en dat ligt hem bepaald niet aan het feit dat ik gebrek aan inspiratie heb. Immers, ik heb genoeg platen gekocht in de afgelopen maanden om moeiteloos een Week Spot te selecteren. Bovendien ben ik deze week niet aan 'regels' gebonden omdat ik komende zaterdag een show ga doen over de platen uit de oktobermaanden van 2012 tot en met 2020. Op ene of andere manier heb ik heel veel zin om The Darling Dears tot Week Spot uit te roepen, maar ja... de informatie is erg summier om het zachtjes uit te drukken. Of heb ik iets in een ooghoek gezien? Oh ja zeker... Cultures Of Soul heeft nog de oorspronkelijke promotie voor de plaat op de website staan hoewel die al tijden uitverkocht is. Hiermee kan ik wel uit de voeten. Cultures Of Soul verontschuldigt zich bijna voor het feit dat ze dit hebben uitgebracht want 'normaliter brengen we spul uit voor de dansvloer', maar dit is té mooi on te laten liggen. De Week Spot van deze week is voor 'I Don't Think I'll Ever Love Another' van The Darling Dears uit 1972.

De eerste informatie over de groep komt van Discogs en is erg beperkt: Vrouwelijke zanggroep uit Rochester (New York) bestaande uit Beverly Howard, Salena Howard, Kim McFadden en Helen McGowan. De groep wordt vaak begeleid door Funky Heaven. Het verhaal begint echter met een man: Alvin Lawrence Lofton. Hij werkt in eerste instantie als promotor voor onder andere Black Ivory, Barbara Mason, Marva Josie en The Manhattans. Tevens is hij de voorzitter van de Carla Thomas-fanclub. Het is door zijn laatste betrekking dat hij in contact komt met Mary Ann Bradford. Deze werkt dan als manager voor de nieuwe groep van haar zus, Kim McFadden. De b-kant krijgt als eerste gestalte De dames zijn aan het repeteren met de band Funky Heaven in een lokale kerk als één van de muzikanten met de muziek op de proppen komt. Snel wordt er een tekst bij geschreven en een uur later staat het gezelschap in de studio voor de eerste takes van 'And I Love You'. Het kost twee sessies van elk vier uur, een slordige tweehonderd dollar en de medewerking van een mede-studente voor de fluit. Toch ziet Lofton het nummer niet als een geschikte b-kant. Hij komt vervolgens Joe Tate tegen en vraagt of hij een liedje heeft. Hij heeft dan 'I Don't Think I'll Ever Love Another' geschreven voor de groep Rock Candy. De zang wordt in twee aparte ruimtes opgenomen. Beverly Howard in één kamer met de lead en de overige dames in een andere voor de achtergrondzang. Met name de drummer heeft de dag van zijn leven. De single verschijnt lokaal op het Flower City-label en meteen zijn een aantal grotere platenzaken geïnteresseerd in het schijfje.

Toch zal het niet leiden tot een nationale distributie en ook lokaal is het té minimaal om te spreken van een 'hit'. The Darling Dears houden het voor gezien en ondernemen een volgende stap in hun leven. Ze starten gezinnetjes en vergeten het feit dat ze ooit een plaatje hebben opgenomen. Het is pas in de nieuwe eeuw als weer iemand een exemplaar van de single opduikt en besluit dat de tijd nu wel helemaal rijp is voor een herwaardering. Naast 'Deep Soul' is ook 'Deep Funk' inmiddels een 'ding' in de dj-scene  en 'I Don't Think I'll Ever Love Another' beantwoordt aan alle criteria. De maniakale drums, de snijdende stem van Beverly, de charmante zang van de rest en een funky groove, hoewel die aan de trage kant is voor reguliere funk. Het is sindsdien tweemaal opnieuw uitgebracht in een gelimiteerde oplage en zelfs deze plaatjes doen gekke prijzen. Het is echter een fractie van een origineel want The Darling Dears mag als een 'holy grail' worden beschouwd in de funk. Ik heb de ontzettende mazzel dat Record Shack nog een 'new old stock' heeft liggen welke voor de 'normale' prijs weg mag. Voor de foto heb ik evenwel het originele label uit 1972 gebruikt, bij de repro is Flower City vervangen door Cultures Of Soul maar qua kleuren en stijl is het label vrijwel identiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten