dinsdag 5 oktober 2021

Hier en nu: Meggie Lennon


Op Soul-xotica ben ik er dol op om naar het verleden te kijken. Vaak aan de hand van singles of persoonlijke herinneringen maar zo nu en dan kijk ik ook naar heden voor wat betreft de muziek. 'Hier en nu' is een zeer onregelmatige rubriek gebleken. Soms gaat er drie maanden voorbij zonder een aflevering, nu is het opeens het tweede bericht in zes weken tijd. Voorwaarde is dat ik, als deze voor handen is, negentig procent van het album moet kunnen waarderen. Bij Meggie Lennon is dat nog niet gebeurd. Het is echter één van de eerste albums welke op de 'nieuwe' iPod mag plaatsnemen. Aan de hand van dit ene nummer kan ik namelijk wel bepalen of het een liefde is voor langer of niet. Het eerste dat meteen opvalt is de achternaam. Nu is Lennon een vrij normale naam, maar vaak al wel geassocieerd met de ex-Beatle. Julian en Sean Lennon krijgen een bak met mest over zich heen als zij gewoon hun achternaam blijven gebruiken. Tot zover ik kan nagaan heeft Meggie helemaal niets met John te maken, maar de naam valt wel op. Tot mijn grote verrassing zie ik dat ze op haar debuutalbum een nummer heeft staan met een titel die door John is gebruikt. Ik ga even luisteren en val binnen twintig seconden als een blok voor het nummer. Dat is de aanleiding tot deze 'Hier en nu'. Mocht ik ooit wel weer willen beginnen met de 'Eretitel' dan komt deze ook nog eens voorbij. Ik heb hem vandaag behandeld in 'Listen Carefully'.

Meggie is niet helemaal nieuw in de business. Ze werkt enige jaren als de leadzangeres van Abrdeen, een rockband welke enige stof doet opwaaien in met name thuisland Canada. Feit dat ik van de groep heb gehoord, zegt wel iets, want ik zit niet dagelijks te spitten in literatuur over de Canadese popmuziek. Als soliste wil ze het over een andere boeg gooien. De critici die het album hebben beluisterd of haar hebben zien optreden, struikelen over elkaar met hippe namen en exotische omschrijvingen. Dat laatste vloekt een beetje met de missie die Lennon op zich heeft genomen. Ze zoekt zelf juist voortdurend naar authenticiteit in de muziek en een bepaalde vorm van eenvoud. We hebben gemeen dat ook zij radio maakt en eigenlijk een hekel heeft aan commerciële radio. Eigenlijk hoef je slechts twee woorden aan elkaar te verbinden, maar het probleem is dat deze sticker al op heel veel muziek wordt geplakt en iedere criticus wil graag aan de wieg staan van een nieuw subgenre. Ik hou het echter gewoon bij 'dream pop' en dat is een term die geregeld voorbij komt in 'Hier en nu'.

Fantasierijke teksten, een instrumentkeuze welke apart is en tegelijk een 'gewone' pop-beat welke je voeten aan de aarde houdt. 'Dream pop' is als de eerste paar minuten nadat je wakker bent geworden. Als je dan je ogen sluit, breidt je de nacht vaak ongewild uit en kom je in conflict met de dagelijkse beslommeringen. Helemaal bij de les zijn, lukt vaak ook niet meteen. Je loopt naar de badkamer en...? Je zit in de atmosfeer van de dream pop. Zonder de dromerige vocalen of geluidjes zou het oorverdovende pop kunnen worden waar je op dat moment niet op zit te wachten, zonder de beat wordt de nachtrust verder uitgebreid met alle gevolgen van dien. Ik heb de rest van het album nog niet beluisterd want ik kom steeds terug bij dat ene nummer: 'Mind Games'. Ik vermoed eerst nog dat het een cover is, maar nee... het is een hele andere 'Mind Games' dan die van John Lennon. Overigens ook weer een andere dan die van Billy Ocean. Niet dat de laatste écht bekend is, maar het maakt vandaag de 'Listen Carefully' wel compleet.

Ik haal een deel van haar informatie vanaf haar Bandcamp-pagina en zie dat ze nog een paar laatste exemplaren van de vinyl-versie heeft van 'Sounds From Your Lips'. Een behoorlijk exclusieve aangelegenheid want er zijn slechts honderd van geperst. Hoewel de prijs niet verkeerd lijkt, bedank ik toch voor de eer. Ik hou het wel bij de digitale versie. Ik zie daar ook dat 'Mind Games' vorig jaar zomer reeds als single is uitgebracht. Het album is echter vrij recent en bevat 'Mind Games', dus dat is de aanleiding om het een 'nieuwe' plaat te noemen. Als alles goed gaat, bezorgt de postbode donderdag mijn nieuwe muziekapparaatje en kan ik het album meteen toevoegen om kennis te maken met de wereld van Meggie Lennon. Als 'Mind Games' een voorbode is, heb ik daar alle vertrouwen in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten