dinsdag 31 augustus 2021

Week Spot: The Freedom Affair


De wekker staat op elf uur want ik wil een rustige dag hebben. Dat komt mede omdat ik vanavond 'Tuesday Night Music Club' heb. Ik heb aanvankelijk een plannetje een tochtje te doen in de stijl van vorige week zondag. Een eindje op weg naar Smilde en dan via het Drents-Friese Wold naar Diever. Toch ben ik niet te motiveren als de wekker gaat en draai ik me om. Vervolgens is het zó laat dat ik verre fietstochten kan laten schieten. In plaats daarvan ga ik even naar Havelte en terug voor broodnodige boodschappen waaronder een zak bruine bollen. Morgen en donderdag moeten klappers worden. Omdat ik eerder een bericht heb gereserveerd, betekent dit dat ik vandaag de nieuwe Week Spot aan jullie kan voorstellen plus de 'Eindstreep' van de maand augustus. Dan kan ik dit weekend aan de gang met de laatste 'Singles round-ups'  van augustus. Komende zaterdag is ook de eerste editie van 'Tafel In De Tuin' in Meppel en wellicht dat ik daar een rondje ga doen. De afgelopen weekeinden hebben steeds in het teken gestaan van een jaar uit het verleden. Dit weekend is het weer helemaal 2021 en kies ik zelfs een Week Spot uit dit jaar. Het is een plaatje van nog maar een paar weken oud, maar nu al een geheide favoriet: 'Outta My Mind' van The Freedom Affair (2021).

Om maar met de deur in huis te vallen: De Week Spot van deze week lijkt verdomd veel op een eerdere Week Spot. Beide platen stammen uit 2021 en zijn ook nog eens uitgebracht op hetzelfde platenlabel. Toch zit er een héle grote plas water tussen de verschillende muzikanten en de studio's. De plaat sluit naadloos aan bij 'Yes I Am' van Michelle David. Het is echter een 'nieuwe' soul-sound die ik erg goed kan waarderen. Het allerbeste uit het verleden aangekleed met nieuwe instrumenten en gebruik makend van jaren zeventig-arrangementen. De label-discografie van One World op Discogs is een zootje en de link verwijst door naar een label van wereldmuziek. Als je specifiek naar de catalogusnummers van de singles kijkt, dan is de vroegste release van 2016 maar komt de stoomtrein pas in 2020 op gang. Dit jaar zijn er alleen al vier releases op het label waaronder beide Michelle David-singles en deze van The Freedom Affair. Dat het muzikaal en productioneel als twee druppels water is vergeleken bij Michelle David's 'Yes I Am' is allerminst een bezwaar. Het is muziek waar ik wel in zou willen wonen.

De formatie is afkomstig uit Kansas City in de staat Missouri. Bassist Chris Hazelton en drummer Dave Brick ontmoeten elkaar tijdens een lokale jamsessie en beide muzikanten lijken hetzelfde ideaal te hebben. Ze willen een band formeren met niet zomaar een zangeres. Het liefste willen ze meerdere zangeressen hebben die fraai samen kunnen zingen, maar ook moeiteloos de lead kunnen nemen en zo het geluid van de band steeds blijven veranderen. Het beste uit de soul, funk en jazz van het verleden met muzikanten en apparatuur van nu, dat moet het uitgangspunt worden. De mannen boffen met de drie zangeressen. De snoepjes heten Paula Saunders, Misha Roberts en Sayko Groves en ze weten elk niet de betekenis van afgunst. Probleemloos gunnen ze elkaar de plek in de schijnwerpers gedurende een liedje. De band wordt verder uitgebreid met gitaristen en blazers. Een optreden van The Freedom Affair is, volgens ooggetuigen, een achtbaan van emoties. Van levendig en dynamisch naar heel klein en breekbaar.

'Outta My Mind' zit meer in de melancholieke hoek. Waar Michelle David haar melancholieke 'Yes I Am' heeft doen volgen met het explosieve 'Good Good Good', daar hoop ik van harte dat The Freedom Affair meer van deze melancholische nummers weet te brengen. Ik lust hier namelijk wel soep van. Leuke bijkomstigheid is dat ik deze single in juli heb gekocht en het komende zaterdag gaat om platen die ik in de maand juli heb gekocht. Toch nog een voortzetting van het thema?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten