maandag 23 augustus 2021

Uffelter vergezichten: Maandag 23 augustus


Hoewel de kilometers me eigenlijk niet zoveel uit maken, heb ik toch even de routeplanner erop los gelaten. De conclusie is zelfs nog hoger dan dat ik had verwacht: Precies honderd kilometer. Het lijkt de mooiste dag van de week te worden en dus moet ik vanmiddag wel in actie komen. Ik heb geen vaste plannen maar vermoed dat het, als het lekker gaat, het wellicht wel eens een langere tocht kan gaan worden. Gelukkig dat ik een beetje laat op pad raak want hierdoor moet ik op een bepaald moment weer richting Uffelte. En dat is net op het juiste moment geweest want ik ben redelijk gaar als ik thuis aan kom. Vandaag is de camera wel mee gegaan maar zie ik op een gegeven ogenblik een grote 'H' in de bomen hangen. Een fotogenieke omgeving en eentje waar ik graag mag vertoeven. In 2016 heb ik vrijwel op dezelfde plek gestaan om foto's te maken. Diever heeft de laatste braderie van de zomer en deze wil ik meenemen in de fietstocht, hoewel ik helemaal niets verwacht. In deze plaats sla ik ook proviand in voor onderweg en daar zal ik honderd kilometer plezier van hebben! Tot Diever fiets ik ook al ietsje anders, maar het zijn ruilverkavelingswegen en dus maakt het voor de kilometers niet zoveel uit. Vanaf Diever ga ik terug het fietspad op dat ik gister ook ben langsgekomen. Alleen nu in tegengestelde richting...

Dat laatste stuurt me in de war want... wat doe ik na de Dwarsdrift. Rechtsaf of rechtdoor. Ik ga rechtsaf en fiets dus een alternatief stukje maar kom weer uit op de Groningerweg. Nu fiets ik niet door naar Geeuwenbrug maar ga de bossen in. Welkom in het Drents-Friese Wold. Een schitterend bos- en heidegebied waar je geruisloos vanuit Drenthe Friesland binnen fietst. Het is meteen al het plan om naar Appelscha te gaan want het gaat lekker. Hoewel? Ik heb geen verlangen om naar Appelscha zélf te gaan. Dat is in de zomer afgeladen met toeristen en ik voel me daar té 'local' voor. Ik fiets een stuk van de tocht die ik op zondag 30 mei heb gedaan. Ik probeer de NAP zoveel mogelijk te ontwijken want het is het idee om deze terug te fietsen. Ik ga oostelijk langs Appelscha en steek de vaart over. Dan komt Appelscha in beeld maar laat ik me verleiden door een afslag naar Ravenswoud. Dan zit je ook praktisch tegen de Fochteloër Venen aan en een stuk van de NAP. Dat doe ik dan maar want ik heb wel idee om iets ten noorden van Appelscha te gaan. Ook weer niet té hoog want het fietsroutenetwerk is iets beperkter in deze omgeving. Het stuurt je wel met belachelijke omwegen van punt naar punt en in de buurt van Oosterwolde wordt het even heel erg exotisch als ik langs een graspad wordt gestuurd. Ik raak de rand van Oosterwolde aan en dat is meer dan genoeg. Mijn excuses als ik lezers in Oosterwolde heb, maar ik heb nooit de charme van het dorp kunnen vinden. Ik ga weer richting Fochteloo en steek halverwege een sluis over. Op een bankje eet ik wederom een grillworst (wat de jodenkoeken in 2019 zijn, dat is de grillworst in 2021) en drink mijn laatste beker ijskoffie. Daar is het meest koude wel van af.

De routeplanner laat zien dat ik wederom Appelscha kan vermijden. Tot mijn stomme verbazing kom ik uit bij de snelweg. Dat is een stuk NAP en dat betekent dat ik nu gewoon de NAP kan fietsen tot Uffelte. In het begin zit een stuk met stevige heuvels en daar moet ik even op de pedalen. Daarna kan ik het rustiger aan doen, maar niet dat ik dat doe. In de buurt van Wapse gaan mijn benen opspelen, maar vooruit: Het is nu nog een kilometer of twaalf tot we thuis zijn. De laatste loodjes wegen weer het zwaarste en ik heb vooral dorst als een paard als ik in Uffelte kom. Een paar flinke glazen ranja verder en dan kan ik de knieën ontspannen. Zoals ik gisteren al heb geschreven: De postfiets is niet het meest comfortabele rijwiel dat er bestaat en toch is dit een mooie training voor de ambitieuze fietsplannen die ik nog heb voor de komende twee weken. Ik ga dat echter gedeeltelijk wel elektrisch doen. Morgen ben ik thuis in verband met de radio, wellicht dat ik woensdag weer op de pedalen ga. Het zal dan echter bescheiden zijn want ik ben toch wel benieuwd geworden naar de platenzaak die ik vrijdag heb gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten