maandag 30 augustus 2021

Uffelter vergezichten: Maandag 30 augustus


Eigenlijk komt het als een totale verrassing want eerlijk gezegd heb ik er een hard hoofd in: Na een goed gevulde zondag vol fietsavonturen een beetje op tijd ontwaken. Ik heb de wekker gezet op tien uur. Dat is vroeg genoeg. Ik heb vanavond immers geen verplichtingen en kan dus gerust om half tien thuis komen als ik dat wil. De vooruitzichten zijn erg optimistisch want nadat ik even buiten heb gevoeld, trek ik toch maar de lange broek aan. Ik denk niet dat het vanmiddag heel aangenaam zou zijn geweest met een korte broek aan. Bij de koffie mag ik gaan beslissen welke kant we op gaan. Natuurlijk is enerzijds het plan om richting Emmen te gaan. Er speelt een ander plan op dat ik wellicht woensdag ga uitvoeren. Ook weer het noorden in waardoor ik terug de wind in de rug heb. Dat bevalt me wel bij dergelijke fietstochten, zolang het maar niet dertig graden is zoals de laatste vakantie in Sleen in 2019. Over deze vakantie gesproken: Ik haal de camera vanmiddag eenmaal tevoorschijn en wil het gemeentehuis van Sleen op de foto zetten. Met de kerktoren welke er bovenuit steekt. Ik kan dit echter niet goed op de foto krijgen en bovendien is die erg onscherp. De foto 'leen' ik dus maar van de vakantie van 2019. Ik heb de tassen met tent en kookgerei niet bij me, maar het is hetzelfde gemeentehuis. En de zon schijnt weer overvloedig in Sleen. Om twaalf uur stap ik op de fiets en ben ten opzichte van gisteren ook een uur later thuis. Ik heb alleen wel de winkel gemist in Ruinen en dat betekent dat ik mag improviseren met brood, eieren en een paar worstjes uit de koelkast. Soms is het bijna nét echt vakantie!

De keuze is gevallen op Emmen, te meer omdat ik al iets later van huis ga. Voor die andere tocht zal ik echt vroeger moeten beginnen. Ik heb me voorgenomen een 'luie' dag te nemen. Het plan is om naar Emmen te gaan en daar de fiets op het station te stallen. Daar kan deze dan ook weer even aan de stroom en dus maakt het de heenweg niet uit. Ook al is de accu half leeg als ik in Emmen kom. Ik wil wel een paar uur doorbrengen in Emmen en zit in gedachten al aan een nabijgelegen park te denken waar ik vaak doorheen ben gefietst. Ook hoop ik dat 'Mijn Kraam' open is op maandag zodat ik wellicht een paar singles kan scoren? Ik fiets om Rheebruggen heen naar Ansen en dan door naar Ruinen. In het begin is er wat twijfel over hoe ik precies wil fietsen. Lekker rechttoe rechtaan over een parallelweg spreekt me namelijk ook wel aan. Ik denk aan de weg die ik in 2016 op de terugweg ben gefietst. Dat zou uitkomen in de buurt van Gees. Daarvoor zal ik naar Hoogeveen en Noordscheschut moeten. Tussen Ruinen en Fluitenberg laat ik mezelf echter verleiden door een handwijzer naar Pesse. Ik maak even aanstalten om de groene woestijn achter Pesse in te duiken als de parallelweg toch meer gaat trekken. En dus fiets ik vanuit Pesse naar Hoogeveen. Op de rondweg ben ik het alweer zat en ga richting Tiendeveen. In het bos een paar kilometer verderop rits ik de jas tot de hals dicht en probeer een kraag op te zetten. Het is hier ijzig koud en dat terwijl het nog altijd augustus is. Ik smacht ook naar koffie en ga de kou trotseren op een bankje. Ik ben dan in het buurtschap Siberië. De noordenwind is aan de pittige kant en neemt in de loop van de middag toe in kracht. Omdat ik gisteren al een heel eind heb gefietst zonder ondersteuning wil ik het vanmiddag niet zwaar hebben. De ondersteuning gaat een tandje hoger en zeker als ik het noorden in moet.

Het plan is om eerst naar Emmen te gaan en na afloop even in Sleen te kijken. Hoewel ik vanuit Gees naar Oosterhesselen zou kunnen gaan, passeer ik dan Sleen onderweg naar Emmen. Ik fiets liever niet tweemaal hetzelfde stuk, hoewel ik dat later op de dag toch zal doen. Ik ga een stukje het zuiden in naar de Hoogeveense Vaart. Deze zou ik kunnen volgen tot Holsloot en vanuit daar is een fietspad over Em naar Emmen. Ware het niet dat achter Erm werkzaamheden zijn en ik niet door het fraaie bos- en heidegebied kom. Erg jammer, want hier had ik onder andere een foto willen nemen. Wat wel handig is: Omdat er sprake is van een omleiding wordt de fietsroute nu aangegeven. Dat zou zo moeten blijven zodat ik niet weer, zoals jaren geleden, in een nieuwe woonwijk verzeild raak. Ik snij een stukje af en kom via Westenesch Emmen binnen. Onderweg naar het station kijk ik even naar rechts en, ja, het bord staat buiten bij 'Mijn Kraam'. Het is kwart voor vier als ik de fiets overhandig in de fietsenstalling. Deze sluit echter om half zes. Dat is een beetje krap, maar het moet maar! Ik ga rechtstreeks naar 'Mijn Kraam' en koop 24 singles. Het meeste is niet zo heel bijzonder en bovendien veel dubbel en upgrades. Deze moeten maar wachten tot het weekend. Er is eentje welke op voorhand al terecht komt in de 'Eindstreep' van morgen.

Het is half vijf en ik ben klaar bij 'Mijn Kraam'. Ook het centrum van Emmen is op de schop en dus is hier niet veel gezelligheid te vinden. Ik eet de grootste softijs bij een cafetaria en dan ben ik er wel weer klaar mee. Als ik de fiets tot acht uur zou kunnen halen, zou ik wel richting het eerdergenoemde park zijn gegaan. Of wellicht de oude dierentuin opgezocht want ook dit moest ik altijd nog eens doen. Ik besluit de fiets op te halen en in Sleen te gaan kijken. Hopelijk staat bij de Albert Heijn een laadpaal waar de fiets verder kan opladen. Ik zou intussen een blokje kunnen wandelen zoals ik dat tijdens de vakanties geregeld heb gedaan. Op het station is de accu weer opgekrabbeld tot ruim vijftig procent en dat geeft de burger moed. Van Emmen naar Sleen heb ik meest wind in de rug en weet de actieradius nog wat op te schroeven. De laadpaal is verdwenen en met twee bekers ijskoffie en broodjes in de fietstas verlaat ik Sleen en fiets naar Oosterhesselen. Daar eet ik de broodjes en drink de ijskoffie. Wat nu? Ik zou naar Gees kunnen gaan en terug naar de Hoogeveensche Vaart. In dat geval moeten de boodschappen in Ruinen worden gehaald. Ik zou ook via Meppen kunnen gaan en dan richting Mantinge, Wijster en Spier. Dan kan ik boodschappen doen in Dwingeloo. Ik neig eerst wel even naar Meppen maar kort daarop zakt de moed me in de schoenen. Ik heb veel last van de wind op dit stuk en het blijkt een stuk verder te zijn dan gedacht. Ik weet niet of ik dat kan doen op de accu. Ik sla af en ga via het Mr. H. Greebepad naar Nieuw-Balinge. Hier ben ik op de heenweg ook langs gekomen. Buiten dat ik vanaf Hoogeveen nu over Fluitenberg ga (en niet over Pesse) zal ik vanaf dit punt dezelfde route fietsen als vanmorgen. Het is me wel best. De tijd begint te dringen als ik de winkel in Ruinen wil halen en bovendien wordt het nog lastig met de accu. Ik moet nog een stukje tegen de wind in (van Ruinen naar Ansen) en wil dus nog wel wat ondersteuning overhouden. Ik ben om vijf minuten voor acht in Ruinen en kan niet eens zo snel de winkel vinden. Laat maar! Als ik thuis kom, heb ik nog vier procent van de accu over. Als het iets meer zou zijn geweest, was ik nog een klein blokje om gegaan, maar moet nu de fiets aan het stroom zetten. De teller staat voor vandaag op 124,6 kilometer. Op vierhonderd meter na hetzelfde als gisteren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten