maandag 16 augustus 2021

Blauwe Bak Veteranen deel 73


'Ondeugend 2017'. Zo besluit ik het jaar 2017 op oudejaarsdag. Ondeugend omdat het jaar me meerdere malen met de handen in het weelderige haar heeft laten zitten, maar ook intense geluksmomentjes kent. Waar in 2016 geld grotendeels geen rol speelt, daar speelt het gebrek aan financiën een hoofdrol in de eerste maanden. In de rest van het jaar verdwijnen de zorgen iets meer naar de achtergrond en weet ik mezelf te redden zonder al te veel aan plezier en vertier te moeten inboeten. De fietstochten op de Pioneer uit deze tijd zijn door een ringetje te halen en op het werk gaat het ook lekker. Ik werk regelmatig in Steenwijk en hoewel ik blij ben dat ik er niet meer woon, voelt het altijd weer een beetje als 'thuis komen'. De financiën staan het zo nu en dan toe om platen te kopen en daarvan maak ik jullie vandaag deelgenoot. Het zijn niet alle singles die ik heb gekocht, want met name bij de kringloopwinkel in Meppel loop ik de drempel plat. Ook bezorgt Albert me nog een erg fraaie partij singles in deze tijd, maar die zien we weer niet terug in de Blauwe Bak. Wellicht een enkele upgrade? Vandaag fietsen we in horizontale stand door de maanden juni en juli 2017.

Het avontuur begint op 15 juni 2017. Ik ga op een zaterdagavond door de mails van de afgelopen week en met name de mailing van Rarenorthernsoul. Een van de uitbaters heeft 'iets' met gospel en ik heb vorig jaar (2016) nog een aantal gospelplaten bij hem gekocht. Toch zijn veel van zijn selecties vooral 'rocking gospel'. Veelal mannengroepen met repeterende liedjes die alsmaar sneller gaan en de adrenaline tot het dak van de kerk laat stijgen. Om te dj'en en voor de 'soul' zijn deze platen niet zo heel erg interessant en met twee of drie in de koffer ben je voldoende voorzien. Dan adverteert het deze single van Brinkley Singers. Ik ben blij verrast als ik de geluidsclip hoor, maar van de prijs word ik niet vrolijk. Ik geloof dat zij hem voor vijfenzeventig pond in de aanbieding hebben. Ik heb even gekeken, maar hij is voor die prijs verkocht. Qua gospel ziet het er wel verrassend uit, dus binnenkort maar eens voor gaan zitten. Bij Brinkley Singers ga ik echter meteen Ebay op om te zien of die niet goedkoper is te krijgen. Wat heet? Ik heb voor de mijne, geloof ik, vijftien dollar betaald.

962. I Know A Man - Brinkley Singers (US, J.M.B. Productions, 198?)

Ik neem in deze periode ook eens de Northern Soul-show waar van mijn collega. Volgens mij moet het erg 'last minute' zijn gebeurd want ik draai vooral uit de selecties van de 'Northern Soul Jukebox'. Daar zit ook deze van Diane Jenkins tussen. Een uiterst bizar nummer dat meteen mijn aandacht heeft. In de zoektocht naar deze 'onmogelijke' plaat heb ik al wel 'Tow-A-Way Zone' op de kop getikt. Ik zeg dat deze hoog op mijn zoeklijst staat en het is mijn Schotse maat in de chatroom die voor de aardigheid gaat kijken op Ebay. Dan blijkt een veiling aan de gang van de single, alleen... de Engelse dealer wil niet naar Nederland verzenden en de veiling is ook niet in Nederland te zien. Ik moet dus gebruik maken van een Engelse link. De tijd verstrijkt en de plaat lijkt niet boven het startbedrag te willen gaan. Op het laatst regel ik met Mark dat de single naar hem kan worden verzonden en dat hij hem bij het volgende pakket in stopt. Zo doen we dat dan maar en haal ik het origineel van deze single voor een zeer redelijk bedrag binnen. Ik reken hem af op 21 juni 2017.

963. I Need You - Diane Jenkins (US, Creative Funk, 1975)

Anno 2021 ben ik al twaalf jaar van de drank af. Missen we het soms niet een beetje? Ik kan me deze zaterdag nog voor de geest halen. Het is een grijze zaterdagmiddag en blijkbaar ben ik nog altijd vrij. 'Do The 45' is echter al lang verhuisd naar de zaterdagavond. Ik heb nog wel even zin in een kringloopbezoekje en ga naar de 'oude' kringloopwinkel waar ik onlangs een erg leuke partij singles ben tegengekomen. Om 'overkill' te voorkomen en omdat ik niet heel veel te besteden heb, gaat de partij in in hapjes mee. Ook blijkt dat de partij wordt aangevuld. Op deze zaterdag 24 juni fiets ik weer terug naar Havelte en Uffelte met een tas vol platen. In het bos heb ik opeens zin in whisky. Ach, wat zou het wat? Als ik straks een klein buidelflesje whisky koop en mezelf toesta om één glaasje whisky te hebben op de zaterdagavond. Een traditie voor na de radioshow. Als ik bij de winkel ben, voelt het toch niet goed en ik neem in plaats daarvan een lekkere fles limonade mee.

964. You're So Good - Natalie Cole (US, Capitol, 1979)
965. Gotta Learn How To Dance - The Fatback Band (NL, Polydor, 1975)
966. Full Of Fire - Shalamar (US, Solar, 1980)
967. You're The Best In The World - Johnnie Taylor (NL, CBS, 1976)
968. Direct Me - Otis Redding (US, Atco, 1969)

De gospelplaten staan uiteraard in de gospelkoffer en verder verblijft alleen Otis Redding in de reserve-bak. De rest staan gewoon in de koffers. Otis heb ik overigens pas een maand later gekocht op 24 juli 2017. Deze komt eveneens van de kringloop en ligt er nog niet bij het vorige bezoek. Het is eigenlijk de b-kant van 'Papa's Got A Brand New Bag', maar ietsje interessanter voor de soul-collectie. Johnnie Taylor is 'de ontdekking' en ik weet niet of ik heel veel te maken heb met de ontwikkeling. Toch lijkt het alsof het nummer de afgelopen vier jaar in de lift zit bij de Modern Soul-dj's. Eind juli 2017 krijg ik opeens goed nieuws middels een blauwe envelop. Ik heb te weinig toeslagen ontvangen en krijg dus een royaal bedrag van de fiscus. Dat geeft goede hoop voor de vakantie en ook kan ik een paar plaatjes permitteren. Ik doe allereerst boodschappen bij Record Shack in Wenen voor wat betreft gospel. Hoewel Charles Alleen en The 8th Day feitelijk geen gospel zijn en in de Blauwe Bak-koffers staan.

969. Winterman - Charles Allen (US, Dash, 1975)
970. Slow Down - Shirley Caesar (US, United Artists Roadshow, 1977)
971. If I Could See The Light - The 8th Day (US, Invictus, ,1972)
972. I'm Looking For A Man - The Five Blind Boys (US, ABC Peacock, 1974)
973. God Will Take Care Of You - Lois Snead (US, Instinct, 198?)
974. Pure Natural Love - Ovations (US, Chess, 1975)

De keerzijde van Charles Allen heet 'God Blessed Our Love', maar dat is een liefdesverklaring aan een vrouw en heeft niets met religie te maken. De bandnaam van The 8th Day zou bijbels kunnen overkomen, het 'licht' heeft echter niets met een beeldspraak over de Zoon te maken. Het liedje gaat over een daad welke door de bijbel juist wordt verboden: Overspel. Shirley Caesar is een veteraan op het gebied van gospel, maar pas tegen het laatste couplet noemt ze de bijbel. Helaas is het styreen flink achteruit gehobbeld en moet ik deze nog eens een upgrade geven. Ondanks het ontbreken van een boodschap mag het toch in de gospelkoffer. Five Blind Boys is dus de gospel-versie van de BobbyWomack-single die ik onlangs heb gekocht. Lois Snead is 'atmosferisch' en een beetje té moeilijk om te draaien. The Ovations reken ik op dezelfde dag af. Op 5 augustus 2017 om precies te zijn. Ovations komt echter van Discogs en van een Nederlandse dealer. Mark heeft de single op zijn pagina gehad maar dan ben ik net té laat en dus zoek ik een ander exemplaar op Discogs.

975. When You Have Love - Felony Theft (UK, Athens Of The East, 1972, re: 2016)
976. You Must Be Doing Something Right - Gerri Granger (US, Double L, 1965)
977. Hands On A Golden Key - Stone Creations (US, Fly-By-Nite, 1973, re: 2012)

Ik heb de firma al even genoemd, maar hier komen we uit bij Rarenorthernsoul. Felony Theft is dan een vrij recente heruitgave en hoewel het in de funk valt, vind ik het een erg aanstekelijk nummer. Gerri Granger is één van de platen waarover ik me verbaas dat die niet meer waard is. Gerri zal onsterfelijk worden in d eNorthern Soul met het sentimentele 'I Go To Pieces' en dit 'You Must Be Doing Something Right' blijft onterecht onder de radar. Stone Creations is de band welke is te horen op 'Questions' van Pat Stallworth en 'Hands' ademt dezelfde sfeer. Het is in 2012 onderdeel van 'Omnibus: Eccentric Soul', de box-set van Numero Music Group met replica's van zeer moeilijk vindbare singles. Deze singles koop ik op 6 augustus 2017. In de volgende aflevering start ik op 8 augustus en ga via een partij van Mark naar 11 oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten