vrijdag 13 augustus 2021

Vakantiepret: Donderdag 12 augustus-zondag 15 augustus 2004


Het is opeens als ik naar de datum kijk dat het me te binnen schiet. Het is niet echt een vakantie en ik vier ook niet echt vakantie in deze jaren, maar toch kan het ermee door als een vakantieverhaaltje. Ik heb al eens eerder gerefereerd aan met name de zondag, maar volgens mij is dat ook alweer zeven of acht jaar geleden. Het kan wel weer eens! Nadat ik in 2001 vooral veel heb gezworven in Breda en omgeving, verklaar ik mezelf in 2002 'thuisloos'. Ik zit dan bij iemand in de kost in Steenwijk en het botert niet tussen ons. Ik kom met hem overeen dat ik de huur iedere maand zal voldoen en dat daarvoor mijn spullen op de kamer kunnen staan. Heel enkel, vooral als hij met vakantie is, verblijf ik een tijdje in het huis in Steenwijk, maar verder vertoef ik veel in Leeuwarden. In deze tijd leer ik ook een kroeg kennen in de Grote Hoogstraat waar ik veel en vaak zal zitten. Als ik eens vanuit Dokkum de treinaansluiting mis in Leeuwarden kan ik gemakkelijk 'overnachten' in dit café, want dit blijft tot het krieken van de dag open. De Grote Hoogstraat bestaat grotendeels uit horeca, maar niet uitsluitend. Omstreeks 2002 openen een paar leuke winkeltjes de deuren. Zo is daar een kledingboetiekje waar ik nog wel eens aparte dingen haal. Ook is daar Böhm: Een rariteitenkabinet als het aankomt op designmeubilair en nieuwsgierige dingen uit lang vervlogen tijden. Ik heb bij Böhm al eens eerder een batterij-pickup gekocht, maar dat is geen succes. Het is voor mij tien zomers lang traditie geweest om naar Dicky Woodstock te gaan en in 2004 besluit ik een jaar vrijaf te nemen. In plaats daarvan ga ik op donderdagmiddag naar Leeuwarden en dat is de start van een wild weekend!

Mijn kameraad Robert heeft me geholpen om 'Songs For The Deaf' van Queens Of The Stone Age te gaan waarderen. Een plaat die je beslist van vinyl moet horen. Ik zou dat nu allemaal kunnen gaan uitleggen, maar het is de bedoeling dat ik drie dagen samenvat in een bericht. Feit is dat ik bereid ben om een paar tientjes neer te leggen om het dubbele rode vinyl in de bakken te krijgen. Alvorens ik naar King Kong ga voor Queens Of The Stone Age, kijk ik, denk ik, eerst bij Sylvia's Sneupwinkel en vervolgens door de Grote Hoogstraat. Ik zie een winkel met boeken welke ook platen in de aanbieding heeft. Ik weet niet of ik bij het kledingboetiekje ben geweest, maar volgens mij heb ik daar ditmaal niets gekocht. Böhm heeft daarentegen een op en top werkende batterij-pickup staan en eentje waar me de mond van open valt. Het is een apparaat van omstreeks 1973. Oranje met zwart plastic. Waar mijn eerdere batterij-pickup een oud mono-ding is, daar heeft deze twee speakers in het deksel verwerkt. Ik ben op slag verliefd en moet deze hebben. Het geld wordt overlegd en ik haal batterijen bij een winkel. Er is geen woord Frans bij. Zelfs de naald is nog niet afgesleten. Zo ga ik dan naar het stamcafé aan de Grote Kerkstraat. Al sla je me dood maar ik kan de naam niet meer herinneren. Later is de zaak overgenomen en heb ik in 2006 nog een akkefietje gehad. Ik ga stevig aan de alcoholische versnaperingen en, zoals gewoonlijk, moet ik weer rennen naar het station om de trein te halen. Deze vertrekt voor mijn neus. Okay, dat is dus de laatste trein naar Steenwijk. Wat gaan we nu doen?

Natuurlijk! Terug naar de kroeg! Daar blijft het nog heel lang gezellig en als ik opnieuw bij het station sta, zijn de eerste treinen gaan rijden. Ik ga in het halletje zitten in de trein en leg een paar plaatjes op de draaitafel. Dat trekt bekijks van vooral mensen die naar hun werk moeten. Het treinpersoneel doet niet moeilijk. 's Avonds ben ik nog zo brak als een deur als ik bardienst moet draaien in De Buze, maar nu kan ik wel vol trots de elpee van Queens Of The Stone Age draaien plus de paar singles die ik daar heb gekocht. De zaterdag is een zwart gat en kan ik in zijn geheel buiten beschouwing laten. Feit is dat dit de Sideburner-periode is. Ik ben eind 2003 gaan schrijven voor een website genaamd Rockandroll.nl. Later wordt dat Diggin4Dirt. Ik doe dat onder de naam Sideburner vanwege mijn wollige bakkebaarden. Ik ben dus ook voortdurend op zoek naar leuke garagerock- en beat-optredens en zo heb ik ergens gelezen dat ZZ & De Maskers zullen optreden tijdens een 'Back To The Sixties'-evenement in Alkmaar. Dat is zondag 15 augustus. Met de aanschaf van de batterij-pickup is het plan snel gemaakt. Met de trein naar Alkmaar en terug en hopelijk in die plaats een dj-optreden met mijn antieke platenspeler en beat-singles. Vlak buiten Steenwijk heb ik de conducteur al bij me staan. Muziek moet uit! Voor de rest van de rit hou ik hem ingepakt.

'Back To The Sixties' blijkt gewoon een verkapte vlooienmarkt te zijn met iets meer de focus op jukeboxen en dergelijke. Dat is niet erg want ik kom ruimschoots aan mijn trekken met het kopen van tweedehands singles. De Nederlandse Motown-persing van 'Mickey's Monkey' van The Miracles is wellicht de mooiste vangst. Helaas dan weer niet met fotohoesje, maar je kan niet alles hebben. ZZ & De Maskers is een beetje een wassen neus. Het zijn, tot zover ik kan zien, alleen de gebroeders De Hont die van allerhande instrumentale nummers spelen. Puur voor de sfeer zoals The Blue Diamonds op een Pasar Malam. Later op de middag neem ik plek op het terras. Ik bestel een biertje en pak mijn pickup uit. Op het terras is nog geen muziek totdat ik ervoor ga zorgen. Een lang verhaal kort maken? Ik hoef aan het einde van de rit slechts één biertje af te rekenen en ben zo zat als een konijn. Een jaar later ben ik voor de eerste maal in Lokeren bij de Lokerse Feesten, maar daar heb ik niet echt fijne herinneringen aan. Pas vanaf 2006 ga ik vakanties houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten