vrijdag 6 augustus 2021

Elektrisch zeven letters: Donderdag 5 augustus


Na een flinke nacht slaap aanvaard ik rond het middaguur het daglicht. De vuilnisauto heeft me al wel even doen ontwaken, maar de spieren willen nog even meer rust hebben. Nu is het een voordeel dat ik om de twee dagen werk en dus op donderdag (voorlopig nog) vrij ben, maar anders? Ik kan me de woensdag na de fietstocht van vorig jaar nog goed herinneren. Man, wat ben ik brak die middag! Ik ga achter huis zitten met een kop koffie en zie dat het druk is met fietsers. Hoewel de meesten, veelal ouderen, een lange broek aan hebben en zelfs nog iets met lange mouwen, heb ik meteen al het gevoel dat ik het vandaag zonder mouwen en broekspijpen kan stellen. Tegen een uurtje of drie kom ik in actie: Korte broek, t-shirt en de schandalen. Rugzakje mee voor de lader van de fiets en voor de boodschappen na afloop. De muilkorf blijft thuis, want ik kan vanmiddag die paar kilometer best lopen. Ik heb nog helemaal geen plannen als ik weg fiets, maar iets trekt me in de richting van het Drents-Friese Wold. Ik hoef vanmiddag geen rekening te houden met de actieradius en dus kan die in één van de hogere standen. Voor de goede orde: Het is wel een 'werk'-fiets. Een van de fietsen op het werk gaat bijna als een Solex: Aantrappen en vervolgens een beetje een omwenteling maken met de trappers en het ding blijft constant rijden. Als je stil houdt op deze fiets slaat de ondersteuning uit. Toch heb ik het in de hoogste versnelling relatief gemakkelijk vanmiddag.

Ik ga eerst de Oude Postweg af maar bedenk me halverwege. Ik wil het andere paadje door het bos hebben en daarvoor moet ik een stukje om. Dat fietspad is eveneens onderdeel van de NAP-route en deze wil ik eerst maar een eindje volgen. Niet dat ik voortdurend op bordjes moet letten, want ik ken dit stukje van haver tot gort. Over Wapse en na de herberg linksaf richting Doldersum. Bij het volgende knooppunt moet ik met mezelf in overleg. Ik zou hiervandaan al richting Vledder kunnen, maar wellicht kan ik nog Doldersum en Zorgvlied mee pakken? Ik ga voor het laatste hoewel ik beide dorpen niet zal tegenkomen. In Zorgvlied zit een leuk zaakje met ijs en ik beloof mezelf iets in die trant, maar eenmaal in de buurt van het Doldersummerveld besluit ik anders. Ik ga een paadje in dwars over de heide en ga dan links. Volgens de wet moet ik nu in de buurt van Doldersum uitkomen, maar na verloop van tijd slaat de twijfel toe. Ik zit niet meer op de knooppunten en de bewegwijzering is summier in deze omgeving. Ik ga richting Noordwolde-Zuid en dat is me eigenlijk té ver weg. Je kan weliswaar dan over Wilhelminaoord naar Frederiksoord, maar ik neig toch liever richting Boschoord en Vledderveen. Ook begin ik de klok meer in de gaten te houden. De fiets moet om half zes terug in Havelte en ik wil daar niet 'last minute' komen aan kakken.

Op een gegeven moment dan maar linksaf en op goed geluk. Dat is de omgeving van Boschoord, maar ik weet dat het fietspaadje enorm kronkelt. Op het laatst kom ik op een bekend punt: Ik zit nu een kilometer buiten Vledder en heb hier in 2016 nog eens een foto gemaakt van de Multicycle. Ach vooruit... ik had een andere foto in gedachten, maar ik kan deze foto wel even opzoeken. Past nu ook wel. In Vledder ga ik langs de supermarkt voor broodjes en wat ijskoud drinken en moet dan op de pedalen. Het is minder dan een uur en ik moet nog zeker dertien kilometer fietsen met tegenwind. Om twintig over vijf ben ik bij de winkel in Havelte en heb dan vijfenveertig kilometer gefietst. Een dag die ze me niet meer afpakken! In het Doldersummerveld geeft de temperatuur 27 graden aan en zo voelt het ook. Ik doe boodschapjes bij de Albert Heijn en sukkel op mijn gemak terug naar Uffelte. En nu? We hebben sinds kort een nieuwe elektrische fiets op de zaak en daar kan niemand mee om gaan. Ik heb hem de afgelopen weken al gebruikt voor het rondbrengen en wil de accu een beetje 'oprekken' zodat die niet al snel lui wordt. Wellicht dat ik dit weekeinde nog een kleine herhaling ga doen van een favoriet tochtje op deze nieuwe fiets. Ik heb nieuwe batterijen gekocht voor de camera en dus kan ik binnenkort hopelijk weer eens een 'verse' foto aanbieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten