zondag 29 augustus 2021

Uffelter vergezichten: Zondag 29 augustus


Het slapen is hopeloos gegaan. Alsof ik toch stiekem de spanning heb voor het op vakantie gaan. Ik zal echter wel even moeten rusten want we hebben ambitieuze plannen. Hoewel? Ik heb eigenlijk nog niet echt een idee welke kant ik op wil. De Buienradar heeft het over een noordenwind welke in de middag noordoostelijk zal worden. In dat geval kan ik het beste eerst het noorden in. Ik heb even een leuk idee maar moet dat al snel laten varen. Ik weet immers nog niet goed hoe de accu reageert op zo'n rit. Dan neem ik de schaar in de hand en knip aan de zijkanten stukjes weg en dan... lijkt het op een echte fietstocht. Hoewel ik nog geen plannen maak hoe en hoe ver ik precies wil fietsen wil ik het noorden in. Dan zit je al snel in Friesland vanuit Uffelte gezien. Ik begin om tien uur aan de dag en zit een uur later op de fiets. De Buienradar heeft niet helemaal gelijk gekregen want het is voor het grootste deel een beetje triest weer. Tot laat op de middag is het voornamelijk grijs en er valt zo nu en dan lichte regen. Toch heb ik me kostelijk vermaakt met e-bike en muziek op koptelefoon. De kilometerteller op de fiets rekent ook achter de komma en ik had verwacht een kilometer stand te krijgen van 119,7 kilometer of iets dergelijks. Wat denk je? Is het precies 125,0 kilometer van start tot finish bij de schuur.

Het plan is eerst om de grens van Friesland over te steken en ergens halverwege Heerenveen en Gorredijk opnieuw te bekijken wat we gaan doen. Het regent een beetje als ik weg fiets, maar dicht in de buurt van Frederiksoord is het alweer droog. Het blijft wel troosteloos grijs voor het grootste gedeelte van de dag. Ik ga op een trip 'down memory lane' als ik via Noordwolde Zuid naar Noordwolde fiets. Het is jaren geleden dat ik hier voor het laatst ben langsgekomen. Het is eveneens de periode van vóór het fietsroutenetwerk want in plaats van de saaie parallelweg ga ik nu heel mooi binnendoor naar Zandhuizen. In een bosrijk gebied kijk ik voor een bankje en herinner me dan dat ter hoogte van Zandhuizen een picknickbank moet staan. Of ik ben hem al voorbij of ik heb me ernstig vergist. Het eerstvolgende bankje is bij de rotonde van Oldeberkoop en daar ga ik zitten voor de eerste twee koppen koffie uit de thermoskan en een paar broodjes. Ik blijf braaf het fietsroutenetwerk volgen en dat stuurt me zelfs even speciaal door Oldeberkoop en maakt een paar vreemde kronkels bij het dorp. Uiteindelijk zit ik weer aan het fietspad langs de Linde en later aan de Tjonger en kom bij Lippenhuizen de bewoonde wereld weer binnen. De ondersteuning is vrijwel onafgebroken aan geweest op de eco-stand. Door mee te trappen, verhoog ik automatisch de actieradius en dit is een leuk 'spelletje' voor onderweg. De accu staat op 55 procent als ik de ondersteuning uit zet. Ik ben dan in de buurt van Jubbega en koers vooral het oosten in. Dat gaat prima zonder motor want nog altijd haal ik met gemak 21 tot 22 kilometer per uur op de fiets. De ondersteuning helpt dan maar voor slechts vier kilometer extra en gaat tegenspartelen als je sneller dan zesentwintig gaat. Daar heb ik zonder ondersteuning geen last van.

Hoewel het van tijd tot tijd regent en het grijs blijft, gaat het fietsen heerlijk en in Jubbega besluit ik het nog een tandje noordelijker op te zoeken. Uiteindelijk zal Bakkeveen het keerpunt worden. Dan heb ik echt wind in de rug het zuiden in. Via Waskemeer kom ik uit op een stuk dat ik maandag nog heb gefietst. In plaats van om Oosterwolde te fietsen, ga ik nu rechtdoor het centrum in. Ik heh mezelf aanvankelijk een patatje beloofd in Appelscha voordat ik de NAP terug zal nemen. Ik ben rond half vijf in Oosterwolde en dan is het wellicht nog niet druk bij de cafetaria's en dus besluit ik hier aan te steken. Een patat oorlog en een sitostick met pindasaus en een blikje cola verder kan ik aan 'de laatste loodjes' beginnen. Ik heb opeens geen zin om de NAP terug te gaan en wil 'iets anders' fietsen. Zo ga ik over Makkinga en Elsloo naar Doldersum. De motor staat weer aan en ik zet het geregeld een standje hoger. Hoewel ik de wind in de rug heb, wil ik vooral lekker opschieten en niet al teveel trappen. Maar doordat ik blijf trappen gaat de actieradius nog een paar maal flink omhoog en de accu staat op 20 procent als ik in Uffelte kom. Ik hoop dat ik morgenochtend uit bed ben te branden en dan denk ik dat de rit morgen wel eens richting Sleen en Emmen zou kunnen gaan. Op de foto is het centrum van Bakkeveen, her keerpunt van de route van vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten