zondag 22 augustus 2021

Uffelter vergezichten: Zondag 22 augustus


De afgelopen vijf maanden zijn geen vakantie geweest voor mij, maar het is evenmin een druk werkschema. Ik heb sinds gisteren vakantie, maar ik heb dit jaar niet zo de behoefte om mijn huisje te verlaten voor een camping of bed & breakfast. Ik verwacht niet dat dit nog gaat veranderen en dus verwacht ik (lange) fietstochten te doen met overnachtingen in Uffelte. Ik heb vanmiddag een aanloopje genomen, hoewel het niet echt de bedoeling is om een lang stuk te fietsen. Ik heb de 'oude' postfiets weer bij huis en deze fietst super met loodzware fietstassen, maar voor de ritjes voor het plezier is het niet wat. Omdat ik geen geld apart hoef te houden voor overnachtingen, denk ik dat ik volgende week zeven dagen een elektrische fiets ga huren. Ik heb al een paar ideetjes voor langere dagtochten. Eentje daarvan is erg ambitieus en dat ga ik niet op een 'normale' fiets doen. Vanmiddag heb ik een boodschapje want ik heb gisteravond mijn laatste koffiefilter gebruikt en bovendien is het brood schoon op. Ik kijk op de Buienradar en dat voorspelt pas om vijf uur een buitje. Voor 0,7 millimeter blijf ik niet thuis. Als ik wil, zou ik op en neer naar Dwingeloo kunnen redden? Dat is de start van een iets meer uitgebreide fietstocht.

Ik ga eerst even alternatief de Winkelsteeg door naar de rand van het bos. Dan het stukje 'gesneden koek' tot Wittelte dat echter nooit gaat vervelen. Dwars door het bos over een fraai fietspad met alleen een stukje zandweg ten hoogte van een huis. In Wittelte steek ik de weg over en ga vervolgens de Koeweiden op. Ik moest wel weten waar het uitkomt, maar desondanks kan ik me niet herinneren waar het fietspaadje naar rechts uit komt. Achteraf gezien weet ik het wel weer: Oldengaerde. Vervolgens naar Dwingeloo voor boodschapjes. Ik heb opeens stevige trek en neem naast twee bekers ijskoffie en broodjes ook een grillworst mee. Eenmaal buiten gaat het snel. Het zou de kortste klap zijn om door het bos terug naar Ansen te fietsen maar opeens wil ik wel ietsje noordelijker gaan. Ik ga een fietspad in dat ik al jaren niet meer heb gefietst en laat me verrassen. Dat komt uit in Leggeloo. Omdat ik niet van plan ben om een eind te fietsen, heb ik de camera thuis gelaten en heb ik dit plaatje van Google moeten halen. Bij Leggeloo zie ik een bankje waar de ijskoffie, broodjes én worst burgemeester worden gemaakt. Met een flink gevulde maag kan de fietstocht dan verder naar Geeuwenbrug. Daar steek ik de weg weer over en laat me via de bosrand voeren naar Diever. Of...? Eigenlijk is het Dieverbrug en ik besluit om Diever heen te fietsen.

Daarbij ontdek ik ook nog een paadje dat ik niet eerder ben langs geweest. Dat kan nog wel eens van pas komen! Hoe dichter bij Havelte hoe natter dat het wordt. Het is echter geen zware regen en ik ben hier wel op gekleed. Ik koers naar de NAP-route en volg deze verder vanaf Wapserveen. Ook zo'n paadje dat nooit zal vervelen. Het heeft sinds een paar jaar een naam gekregen, maar de Fietsersbond is daarvan nog niet op de hoogte. Ik weet nog goed dat ik het paadje voor het eerst fiets. Dat is in 2010 als ik de NAP richting het noordoosten doe. Inmiddels kan ik het paadje dromen, ook al kun je nooit weten waar de hooglanders zich ophouden en dus blijft het opletten. Om half zeven ben ik weer terug in Uffelte. Ik ben drie en een half uur onderweg geweest. Volgens de routeplanner zou het 35,5 kilometer zijn geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten