maandag 9 augustus 2021

Vakantiepret: Zaterdag 22 augustus 2015


Gedurende deze maand wil ik proberen zo nu en dan terug te gaan naar een vakantiedag uit het verleden. Gewoon om een beetje in een vakantiestemming te komen, want ik heb de meeste vakanties sinds 2010 uitvoerig behandeld op Soul-xotica. Dat is dan ook wel weer handig voor het schrijven van deze berichten want ik heb zojuist mijn geheugen even opgefrist. Ik heb alleen naar de zaterdag gekeken. Het is het eerste jaar in Sleen voor mij. Hoe komt een mens erbij om te gaan kamperen in Sleen? Goede vraag! In juli lijkt het nog even alsof er dit jaar geen vakantie in zit voor mij. Althans, niet een vakantie zoals ik die graag zou willen vieren. De methode van de vorige twee jaar is me goed bevallen, maar ik heb nu eenmaal geen geld voor treinkaartjes naar Limburg of iets dergelijks. Ook het kamperen moet erg betaalbaar zijn dit jaar en vooral geen verrassingen. Ik denk even aan Appelscha of Fochteloo. Dat zou ik kunnen fietsen met tent en slaapzak. Aan de andere kant: Het is niet een omgeving waar ik dagelijks kom, maar echt onbekend ben ik ook niet in de regio. Op een vrijdagavond maak ik een fietstocht en tussen Wapserveen en Wittelte laat de plattegrond van het fietsroutenetwerk ook het oosten van Drenthe zien. Zo valt mijn oog op Emmen. Daar ben ik nog nooit op de fiets geweest en de omgeving lijkt wel aardig groen. Dat begint ongeveer in de buurt van Sleen. Thuis ga ik het internet op en vind camping Pieterom. Het ziet er goed uit en de prijs is eveneens prima. Gelukkig heb ik een meevallertje in augustus en kan ik me permitteren om met de fiets in de trein naar Emmen te gaan. Ik heb één plan voor de reis en dat willig ik meteen in op vrijdag: Een bezoek aan het Cuby & The Blizzards-museum in Grolloo. Dat is een flinke fietstocht en dus wil ik het zaterdag 'rustig aan' doen. Tenminste... als dat lukt.

Midden in Sleen staat een voormalig warenhuis dat in principe te koop is. Totdat zich een koper heeft gemeld, zit er een kringloopwinkel in. Daar wil ik natuurlijk zaterdagmorgen even binnen kijken. De man heeft flink wat singles en ik koop een stapel. Na koffie met gebak bij de bakker ga ik naar de VVV. Ik wil de 'Op Fietse'-route zien te bemachtigen. Deze folder is tijdelijk niet verkrijgbaar en ik moet het doen met screenshots van de Skik-website. Dat gaat me niet ver brengen! Ik kom aan bij de tent en besluit een rustige middag te hebben. Op de stoel in de zon met puzzelboekje en een fles tonic. De kilometers van vrijdag zitten me nog flink in de benen en morgen wil ik trachten de 'Op Fietse'-route te doen. Ik denk dat ik een uur heb gezeten als ik plots ongedurig word. Ik móet even iets gaan doen. Ik besluit op de fiets naar Emmen te gaan. Ik heb daar donderdag een inbrengwinkel gezien en bovendien kan ik een doosje sigaren gebruiken. Let wel: Ik ben een paar maanden ervoor gestopt met roken en begonnen met dampen, maar tijdens vakanties heb ik geen elektriciteit en de batterij van de elektronische sigaret heeft ook niet het eeuwige leven. Ik ben dus maar aan de sigaartjes begonnen. Ik fiets met een omweg naar Emmen en doe me goed aan een paar singles bij de kringloop. Ook koop ik een doosje heerlijke sigaartjes. En dan? Het is té heet om in de stad te blijven en op de fiets is het juist koel. Ik ga fietsen! Ik volg een heel stuk langs een kanaal (of is het een riviertje?) en ga richting Erica. Ik wil daar wel eens kijken. Het is immers de thuishaven van Skik. Ik kom uit bij de Grote Rietplas, een recreatiegebied aan de zuidkant van Emmen. Ik lig lekker op koers als ik opeens niet verder kan.

Op zoek naar een geschikte foto voor bij dit verhaal. Er vindt een vliegerfestijn plaats. Het is niet de eerste keer dat het wordt gehouden, maar deze foto schijnt in 2015 te zijn gemaakt. Aan de zonneschijn te zien waarschijnlijk ook op deze zaterdag. Ik heb ingezoomd op de foto, maar zie nergens een vloekende en tierende langharige man met een Multicycle. Ik moet een heel stuk terug en om fietsen vanwege de vliegers. Natuurlijk kan ik relativeren want stiekem geniet ik wel van de kunstwerkjes in de lucht. Waar ik eens op weg was naar Erica kom ik nu in een vreemd stuk niemandsland uit. Ik fiets langs Nieuw-Amsterdam en volgens mij passeer ik 'en route' ook nog Zandpol. Na heel veel kilometers vlak en groen kom ik uit aan de noordkant van Coevorden. Tijd om weer om te draaien.

Het is het eerste jaar in Sleen en ergens heb ik een herinnering. Ja, het moet gaan kloppen! Ik ben langs de Huttenheugte gefietst en naar Dalen. Daar heb ik een enorme dorst en steek aan bij een shoarmaboer. Daarna heb ik moeite met het verlaten van Dalen en rommel wat om in Wachtum. Dan door naar Oosterhesselen en net als de moed me in de benen begint te zakken, zie ik Sleen op een paddenstoel staan. Ik fiets door een bosrijke omgeving die ik later leer kennen als De Klencke. Het is vroeg op de avond als ik op de camping arriveer. Volgens de kilometerteller heb ik een anderhalve kilometer méér gefietst dan gisteren. Het rustig aan doen is dus niet bepaald gelukt. De 'Op Fietse'-route van de volgende dag valt in het water. De screenshots zijn té summier en ik zal de tocht pas in 2017 fietsen. De maandag heb ik nog wel een erg mooie fietstocht naar Coevorden en een eindje langs de Vechtetal-route Duitsland in. Op dinsdag ga ik weer naar huis. Hier kan ik nóg wel eens naar toe? Het zal de eerste van vijf vakanties in Sleen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten