vrijdag 27 augustus 2021

Het zilveren goud: augustus 1996 deel IV


Mijn broer is de afgelopen dagen met zijn vrouw langs geweest in Nederland. Het is bovenal een uitgebreid familiebezoek. Veel tijd doorbrengen met moeder en ook mijn zus en ik ontmoeten. We hebben vorige week al afgesproken om elkaar op donderdag te ontmoeten. Ik heb meteen al plannen. Hoewel ik inmiddels al vijf jaar in Uffelte woon, heb ik in deze periode nog nooit een echte wandeltocht op Holtinge gedaan. Het heeft me geïnspireerd want dit moet ik vaker doen. Op de fiets naar de hunebedden en vanuit daar een mooi stuk wandelen. En dan niet vergeten de camera mee te nemen! Een buurman in Uffelte heeft de gehele zomer een handeltje bij de weg staan en ik ben ook al eens door de bak met elpees geweest. Niets van mijn gading maar gistermiddag zie ik opeens het album van T'Pau (met zowel 'China In Your Hand' als 'Heart And Soul') en besluit dat dit wel een leuk presentje is voor mijn broer. Samen met een elpee van Andreas Vollenweider om de euro vol te maken. We hebben heerlijk gewandeld en ik ben voor het eerst bij de enig overgebleven hangar geweest. Deze heb ik dikwijls gezocht en blijkbaar in april 2019 in de buurt geweest. De maaltijd bestaat uit patat met kroketten en nuttigen we bij het cafetaria aan de overkant van de weg. Tot zover 2021. Vanavond ga ik terug naar de vakantie in Denemarken in 1996 en heb daarbij een herinnering waar mijn broer een hoofdrol speelt!

Van de vakantie zelf weet ik niet zoveel meer te herinneren, moet ik bekennen. Het is al één van de jaren dat ik meer alleen op pad ben, maar een uitstapje naar een verre stad kan ik niet weigeren en dan rij ik met mijn ouders mee. Op de andere dagen maak ik gebruik van de racefiets van mijn broer. Best een avontuur want ik heb geen plattegronden bij me en de bewegwijzering laat soms ook ernstig te wensen over in Denemarken. Voor mij is het fietsen met de walkman op en voortdurend op zoek naar tweedehands winkeltjes met platen. Soms even aansteken in een 'kro' voor een glaasje fris en dan weer verder. Anno 2021 kan ik me geen andere platen meer herinneren dan degene die ik in Herning heb gekocht. Er zijn een paar die er niet vandaan komen, maar of ik deze precies in 1996 heb gekocht? Het zijn wel allemaal Deense persingen en die tref je niet zo eenvoudig in Nederland. Het eerste weekend verblijf ik bij mijn broer in Herning. Op de vrijdagmiddag ga ik naar het boetiekje, 'Woodstock' genaamd, om het knaloranje shirt te halen. Ik weet bij god niet meer wat we de zaterdag overdag hebben gedaan, maar 's avonds gaan we op bezoek bij vrienden van mijn broer. De zakradio mee want SC Heerenveen speelt deze avond thuis tegen Ajax. Het gebeurt niet vaak in de geschiedenis van SC Heerenveen dat het de Amsterdammers van de mat speelt, maar op zaterdag 24 augustus 1996 wordt Ajax verslagen met een nederlaag van 2-0. Dat hebben we later op de avond gevierd in een plaatselijke kroeg.

Op zondag vergezel ik mijn ouders weer bij mijn oudste broer. Het is iets wat we ons in augustus 1996 nog niet realiseren, maar het is de laatste keer op het oude adres. Het is een traditie om samen met mijn broer een avond naar de bioscoop te gaan. In 1996 zien we 'Dangerous Minds'. Verder krijg ik van mijn broer de tip over een platenzaakje in Herning. De uitbater heeft jaren lang een boekwinkel gehad en is in zijn vrije tijd een fervent platenverzamelaar. Nu de jaren beginnen te tellen, heeft hij nog maar één wens: Hij wil een museum openen met al zijn Elvis Presley-memorabilia. En dus is het tijd om afscheid te nemen van een flink deel van de collectie. Ik breng twee middagen door op knieën voor de bakken en het eerste resultaat hebben jullie deze maand kunnen zien. We komen hier volgend jaar augustus opnieuw terug voor nog meer platen én een boek. Dat boek is de Record Collector Rare Record Price Guide 1995 en zal in één klap alle onschuld uit mijn verzamelen halen. Om het balletje van berichten over deze maand rond te maken: Ik zit tijdens deze vakantie een beetje op een wolkje dankzij het eerder beschreven meisje. Het zal niet lang na de vakantie zijn dat het definitief van de baan raakt. Dan staat er weer een andersoortige liefde te wachten, maar daarover volgende maand meer!

2565 Sherry - Red Squares (Denemarken, Columbia, 1966)
2566 People Get Ready - Red Squares (Denemarken, Columbia, 1966)
2567 All My Crying - Red Squares (Denemarken, Columbia, 1967)
2568 Mademoiselle Ninette - The Soulful Dynamics (Denemarken, Philips, 1970)
2569 Monster - Steppenwolf (Denemarken, ABC, 1969)
2570 Even The Bad Times Are Good - The Tremeloes (Denemarken, CBS, 1967)

Ik noteer de laatste maar als Denemarken, maar het lijkt identiek aan de Noorse persing. Helaas wel zonder fotohoes want de Deense hoes heeft een foutje in de titel. De b-kant heet 'Jenny's Alright' terwijl het hoesje 'Jenny's Back' vermeldt. Ik neem de Red Squares mee omdat het er best interessant uit ziet. Hoewel de band volledig onbekend is gebleven in Engeland komen de leden oorspronkelijk uit het Engelse Boston. Volgens iemand op 45cat treedt de band nog altijd met veel succes op in Denemarken. Soulful Dynamics heb ik eveneens in de Nederlandse persing en met zelfs twee verschillende platenhoezen! The Tremeloes heb ik daarnaast in de Engelse persing. De rand van 'Monster' oogt alsof dat gaat overtikken in het intro, maar daar heb ik nu geen belang bij om dat te ontdekken. Volgende maand gaan we qua singles weer terug naar Nederlandstalige oudjes, Duitse schlagers en andere bijproducten die ik vóór 1996 moet hebben gekocht. In de verhaaltjes meer over de krant, de start van de cursus en de terugkomst bij de Here.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten