dinsdag 10 augustus 2021

Week Spot: Catherine Miller


Er is ooit een handboek geschreven voor de regels op Soul-xotica. De oplage is echter niet groot en ik ben het boekwerk kwijt geraakt. Ik weet niet meer goed te herinneren of het handboek nu voorschreef dat ik de Week Spot zo gemakkelijk mogelijk moest houden of dat ik mezelf een flinke kluif moest gaan bezorgen. Het handboek zou goed van pas zijn gekomen bij het kiezen van de Week Spot. Komend weekend staat in het teken van 1977 en dus moet ook de Week Spot uit dit jaar afkomstig zijn. Als ik door de recente aanwinsten blader, vallen twee singles me meteen op. Van eentje moet ik wel een fatsoenlijk verhaal kunnen schrijven. Toch kan ik het er niet over eens worden of het de a- of b-kant moet gaan worden. Ik heb het dan over de single 'Off' van Hodges, James & Smith. Om heel eerlijk te zijn, vind ik beide kanten maar zo zo en dan vestig ik mijn aandacht op de tweede single. Deze heb ik aanvankelijk gekocht voor de b-kant welke reeds in 1975 als a-kant is uitgebracht. Het is de a-kant van de heruitgave uit 1977 welke meteen mijn belangstelling heeft en dat moet deze week de Week Spot worden. Toch betekent het dat ik qua verhaal niet een heel eind opschiet. De Week Spot is deze week voor 'You've Been Hunchin' All Night' van Catherine Miller uit 1977.

'Interessant'. Dat is het eerste dat ik denk als ik 'Life Is Like A Checkerboard' zie staan op de pagina van Mark. Ik reserveer de single en noteer hem in de lijst als Kim Katrell. Omdat ik erg nieuwsgierig ben naar het verschijningsjaar zoek ik het op 45cat. Daar ontdek ik dat het niet Kim Katrell is, maar Catherine Miller. Katrell neemt eveneens platen op voor Tyson Records en staat prominent afgebeeld op een cd-hoesje dat als layout wordt gebruikt voor de Youtube-video. Het Tyson-label is ook het enige aanknopingspunt dat ik kan vinden over Catherine Miller. Of ze de vrouw of de zus is van Harvey Miller? Dat is me niet duidelijk. Wel blijkt dat Harvey Miller de eigenaar is van Tyson en zelf in 2006 een EP uitbrengt waarop Catherine de achtergrond vocalen verzorgt. 'Checkerboard' valt op omdat het arrangement in handen is van Horace Ott en dat is een oudgediende in de soul-geschiedenis. Op de kant van 'You've Been Hunchin' All Night' neemt Patrick Adams deze functie op zich en hij zal dit op de meeste Tyson-platen doen. Anders dan dat het label is gevestigd in de wijk The Bronx in New York kom ik niet de geschiedschrijving van Catherine Miller.

Haar discografie is op zijn minst opvallend te noemen. 'Life Is Like A Checkerboard' verschijnt in 1975 eerst als single en staat in 1977 op de b-kant van 'Hunchin'. Het laatste nummer vormt in 1981 weer de b-kant van ''Turn My Key A-Loose'. Het is een 12" met de reguliere versie van 'Hunchin' en momenteel staan er twee exemplaren op Discogs van respectievelijk 250 pond en 450 dollar. 'You can keep the change'. 'Hunchin' verschijnt eveneens als 12" in een mix van tien minuten. Ze gebruikt daarvoor de naam La She Ba en deze 12" kost ook al snel honderd euro. In 2010 en 2011 maakt ze twee 12"-singles als Tyrita & Cathrine. Daarop staat zelfs haar email-adres, maar of dat nog werkt anno 2021? @aol klinkt als een schreeuw uit het verleden. Eentje is nog te bestellen via HHV in Duitsland en hoewel ik geen clips kan vinden van de plaat, heb ik daar nu al belangstelling voor. Dat is helaas alles wat ik weet te melden over Catherine Miller. Ze is duidelijk niet de gospelzangeres welke het beste scoort op Google. Deze is veel té jong om in 1975 al platen te maken. Ook is het niet de winnaar van Miss Trinidad en Tobago want deze Catherine is pas in 1991 geboren.

Waar 'Checkerboard' een funky aangelegenheid is met een hoge 'fun'-factor, daar is 'You've Been Hunchin' heerlijke disco. Ik kijk er nu al naar uit om deze zaterdag te kunnen draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten