dinsdag 8 juni 2021

Week Spot: Marion Jarvis


Een paar berichten geleden ben ik de 4100 voorbij gegaan. Heb ik het 4000e bericht eigenlijk wel gevierd? Het moet ergens rond de verjaardag van Soul-xotica zijn geweest. We gaan stiekem verder en op naar de vijfduizend ook al moet ik daarvoor nog drie jaar schrijven. Het is de afgelopen elf jaar ook bijna vanzelf gegaan. De Week Spot van Marion Jarvis ligt al een tijdje in de planning. Ik begin twee weken geleden al met het spelen met het idee. Het gebrek aan informatie omtrent de artiest is dan in eerste instantie een obstakel, maar... ik heb ontdekt dat Sir Shambling een paar woorden heeft vuil gemaakt aan de platen van Jarvis en dus durf ik het wel aan. Aan de platen, want ook Jarvis zelf is verder helemaal niets bekend. Toch blijf ik nog een aantal elementen ontdekken waardoor een bericht een stuk eenvoudiger wordt dan dat ik eerst had verwacht. Goed zo, want de plaat verdient de nominatie dubbel en dwars. De kersverse Week Spot is 'A Good Man To Wake Up To' van Marion Jarvis uit 1975.

Ik kan me iets herinneren dat ik het wel eerder heb gehad over het Chelsea-label. Ik denk, ten onrechte, meteen aan Engeland als ik de naam Chelsea hoor. Ik heb dus ook heel lang het vermoeden gehad dat Chelsea een Engelse platenmaatschappij moet zijn geweest. Ik heb zelfs songschrijver Kenny Nolan lange tijd voor een Engelsman uitgescholden. Toch moeten we voor Nolan en het Chelsea-label aan de overkant van de oceaan zijn. Chelsea is gelieerd aan het Roxbury-label. De eerste hit op Chelsea is 'Daddy Don't You Walk So Fast' van Wayne Newton. Ah, gelukkig! Het blijkt een cover want Daniel Boone is in 1971 de eerste die het lied op de plaat zet. In 1975 zal Chelsea op een hoogtepunt komen dankzij 'Swing Your Daddy' van Jim Gilstrap. De Wikipedia-pagina van Kenny Nolan is helemaal lachwekkend. Hij is mede-schrijver van 'Lady Marmalade' van Labelle? Niet helemaal want het neemt het eerst met zijn eigen band op: The Eleventh Hour. Ook schrijft hij 'A Penny For Your Thoughts', de laatste hit van Tavares. Ook weer niet correct want Marion Jarvis is zes jaar eerder met haar versie. Maar vooruit... de man is geboren en getogen in Amerika en ik zit dus mijn hele leven fout door hem uit te maken voor een Engelsman.

Over Marion Jarvis is als persoon helemaal niets bekend. We weten alleen dat ze twee singles heeft gemaakt. Haar debuut heet 'Hell Of A Fix' en verschijnt in 1974 op het Roxbury-label. Deze heb ik inmiddels al een paar maal beluisterd in de afgelopen weken en ik begin het steeds meer te waarderen. 'A Penny For Your Thoughts' is haar tweede single en ook deze verschijnt in Amerika op het Roxbury-label. Engeland kiest dus voor Chelsea. De opname maakt een reisje door Amerika. Producent Lionel Whitfield is vooral actief geweest in Louisiana en is mede-verantwoordelijk voor klassieke opnames van Bobby Powell. De vermelding van Trans Maximus op het label zou kunnen betekenen dat Steve Cropper van Booker T. & The MG's mee doet op de plaat. De plaat zou zomaar in Memphis opgenomen kunnen zijn, hoewel Roxbury is gevestigd aan de westkust van Amerika. Tenslotte bevat 'Penny' een gitaar-lick welke je eerder zou plaatsen in Philadelphia. Er is niets mis met 'Penny', maar ik moet bekennen dat ik meer voor de versie van Tavares ben gaan voelen. 'A Good Man To Wake Up To' heeft ergens elementjes van Jim Gilstrap en dat maakt de b-kant net ietsje aantrekkelijker. 'Hell Of A Fix' blijft vooralsnog even op de verlanglijst staan. Helaas heeft deze nooit een Europese release gehad en volgens mij is Roxbury- en Chelsea-styreen over het algemeen moeilijk om 'goed' te houden.

Meer weet ik dus helaas niet te brengen over de plaat. Morgen zie ik jullie terug voor het tweede deel van 'Het zilveren goud'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten