vrijdag 11 juni 2021

Het zilveren goud: juni 1996 deel II


Het gaat opeens allemaal weer een beetje stroef. Natuurlijk moest ik gaan genieten van het weer maar opnieuw is er weer teveel uitstel dat uitloopt of afstel. Dat terwijl ik eerder deze week best wel weer optimistisch ben gestemd. Voor gisteren had ik bijvoorbeeld gepland om een speciaal plekje uit te zoeken om de zonsverduistering te beleven, maar achter mijn gesloten oogleden heb ik niets gemerkt van het natuurverschijnsel. Iets dat me toch wel spijt want ik heb hem in 1999 eveneens mogen aanschouwen met vergelijkbaar weer en daar heb ik nog altijd mooie herinneringen aan. Woensdagavond ben ik nog naar de winkel gegaan en na afloop een heel klein blokje gefietst. Zelfs tijdens zo'n blokje bekruipt je het vakantiegevoel want je hoeft vanuit Uffelte geen tientallen kilometers te rijden om het gevoel van de Veluwe te ervaren. De laatste twee dagen blijft de fiets op stal en kom ik niet van het erf af. Zelfs Soul-xotica schiet er even bij in en daar wil ik nu verandering in brengen. Het restant singles dat klaar staat voor deze maand is van het niveau van 'kliko open en weg ermee' en toch heb ik op een bepaald moment besloten deze singles te houden. Ik gun de meeste dan al niet eens een papieren hoesje en draaien doe ik ze evenmin. Vandaag zo'n partijtje van zes en een verhaaltje uit begin juni 1996.

6 juni 1996. Dat is niet alleen driemaal een zes, maar ook twee omgedraaide zesjes. Het is een dag die nogal wordt 'gevierd' in kringen van duivelsaanbidders. Daar hoef ik mezelf weliswaar niet meer toe te rekenen in juni 1996, maar ik kan me nog wel een dergelijk bericht herinneren. Ik heb het net nagekeken, maar 6 juni 1996 is op een donderdag. De specifieke herinnering is van een maandag of dinsdag. Ik ben op dat moment 'vrij'. De schildersopleiding is achter de rug en mijn consulente heeft laten weten dat ze met iets heel moois bezig is. Of weet ik dan al stiekem wat er op handen is? Ik denk van niet want dan had ik vast mijn mond al eens voorbij gepraat? Hoe dan ook: Het organiseren van de nieuwe JWG-baan gaat een tijdje duren en intussen mag ik geoorloofd thuis blijven. 'Heit' is dan al met de VUT. Thuis zitten kan hij niet waarderen, maar aan de andere kant: Ditmaal is het overmacht. Over sollicitatiekansen hoeven we het in 1996 ook niet te hebben en dus zal ik even moeten wachten op mijn consulente.

Ik pak natuurlijk op zondagmiddag wel eens de Solex om een eindje te gaan toeren, maar doordeweeks is dat vaak al gekoppeld aan een boodschapje. Of het is een afspraak waar ik moet zijn of ik ga op platenjacht of aan de rol in een andere plaats. Het is maandag of dinsdag, daar wil ik vanaf zijn. Ik heb die dag verder geen verplichtingen en het weer is aantrekkelijk. Ik stap op de Solex en ga recreatief een stukje toeren. Dat brengt me tot achter Heerenveen en ten oosten van Wolvega. Er zijn geen kringloopwinkels om te bezoeken en de cafés zijn nog dicht, maar dat maakt vanmiddag opeens niet uit. Het feit 'dat het anders kán' is een besef dat me gelukkig maakt. Ik heb hetzelfde gevoel gehad met de vrijdag van Woodstock in 1995. Ik bedenk me nu opeens dat ik deze maand ook met de Solex in Tuk moet zijn geweest. Dat zal vast niet hetzelfde ritje zijn geweest, maar wel in dezelfde dagen. Misschien op donderdag 6 juni omdat die datum me zo bij staat? Ik maak daar die dag kennis met Skik, een bandje dat ongetwijfeld op het komende Woodstock zal spelen.

Ook ga ik deze week voor het laatst een kijkje nemen bij de repetitie van Horrible Dying. Ze zijn dan inmiddels verhuisd naar een boerderij in de 'middle of nowhere'. Het heeft zelfs een naam: Lippenwoude. Gekke Friezen... Mijn positie binnen de band is nooit echt duidelijk geweest. Iets van manager zonder dat ik het weet wat dit moet inhouden of voorstellen. Qua muzikant doe ik al sinds april 1995 niet meer mee en hoef dus ook niet bij de repetities te zijn. Het hoofdstuk van de deathmetalband zou hier zijn gesloten. Helaas is de oefenruimte eind 1996 in vlammen opgegaan en kunnen ze in 1997 wel een steuntje in de rug gebruiken. Ik werk op dat moment bij de Popkelder waar we tijdelijk concerten gaan houden op de zondagmiddag. Horrible Dying mag een paar zondagen gebruik maken van de oefenruimte en een optreden geven. Dat is het laatste dat ik heb geregeld voor de band. We komen de band volgend jaar ongetwijfeld opnieuw tegen in 'Het zilveren goud'.

2508 De Schoorsteenveger-Dikke Leo (NL, Telstar, 1963)
2509 Bij De Marine-Dorus (NL, Decca, 1958)
2510 Figaro Parodie-Dorus (NL, Philips, 1962)
2511 EP-Ton Van Duinhoven (NL, Philips, 1961)
2512 Het A.B.C.-Duo Betsy En Jo (NL, Ojee, 1965)
2513 Keardels Fan'e Sé-Durkje & Froukje (NL, Fontana, 1959)

En zo ben ik dan toch even bezig op 45cat met deze zes singles. Ik kan een paar aanvullingen maken op Duo Betsy & Jo en Durkje & Froukje. De eerste heeft een fotohoesje waarop Betsy's naam als Betsie wordt gespeld (en ook als zodanig op 45cat staat). In geval van Durkje & Froukje is de naam Westra toegevoegd op 45cat en dat is weer naar aanleiding van een latere release. De Westra's komen uiteraard uit Friesland en zingen ook het in het Fries. Er is niets mis met het toetsenbord. Bij Dorus ontdek ik dat 'Orchidee' de eigenlijke a-kant is van 'Bij De Marine' maar omdat de laatste een hit is geweest, noteer ik deze als a-kant. 'De Schoorsteenveger' is natuurlijk de kneiter van het zestal, maar dat behoeft geen verdere uitleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten