vrijdag 4 juni 2021

Singles round-up: juni 2


Als de voorspellingen uitkomen, ga ik misschien in het holst van de nacht de deur uit. Het is erg Hollands om te zeuren over het weer maar aangezien ik geboren en getogen Fries ben, probeer ik dat tot een minimum te beperken. Ik heb het er woensdag van genomen en zondag, maar voor de rest kan het weer me even worden gestolen. Gisteren ben ik vooral 'moe' geweest van de activiteit van woensdag en vanmiddag heb ik wel plannen, maar komen deze gewoon niet tot uitvoering. Ik zal onder andere twee pakketjes ophalen in Havelte, maar dat heb ik uitgesteld tot morgen. Pakketjes met kleding, dus niet nog meer 'Singles round-up'-afleveringen in het verschiet, hoewel ik nog altijd op het punt sta om een twintigtal af te rekenen bij Mark. Vannacht wordt in Uffelte overigens 20 millimeter regen verwacht. Het zal door de periode in Engeland komen maar ik heb geen uitgesproken hekel aan regen. Het is de aanhoudende (mot)regen welke irritant is, vooral als je moet werken. Een bui met het einde in zicht is niet iets dat mijn humeur kan verpesten en dus verwelkom ik de regen vanavond. Temperaturen iets meer naar waarden rond de twintig graden en het is fraai voorjaarsweer. Ik sta op het punt om vanmiddag naar Ruinerwold te gaan naar de 'nieuwe' kringloop in het 'oude' pand, maar ben al een beetje aan de late kant. Daar kan ik me voorbereiden op pittige prijzen als ik de recensies op het internet moet geloven...

* Modern Romance- Queen Of The Rapping Scene (NL, WEA, 1982)
Ik heb vanmiddag nog een tijd zitten te dubben of ik een radioshow zal doen. Ik bereid zelfs eentje voor en dat kost me evenveel als de uitzending zelf. Wel een interessant concept, maar dat kan ik later altijd nog eens toepassen. Een tweede, meer eenvoudige, show haalt het evenmin en ik ga mijn vrijdagavond besteden aan het Soul-xotica en een beetje up-to-date raken qua nieuws en ontwikkelingen. Ik meen dat ik deze in Havelte heb gekocht, maar lees nu de initialen op het hoesje. Dus toch uit Ruinerwold. 'Queen Of The Rapping Scene' neemt me mee terug naar een 'Summer Spirit Of 1982' die ik jaren geleden heb gedaan. Dit is wel één van de leukste ontdekkingen in de lijst en de single staat al even lang op het verlanglijstje.

* Olivia Newton-John- Physical (EEG, EMI, 1981)
Waar Modern Romance me niet is bij gebleven uit het jaar 1982 daar slaat Olivia de spijker op de kop. Is het toevallig de RTV-Tip van de Avro geweest? Ik herinner me iets ervan dat de plaat aan het einde van Toppop wordt gedraaid en, nee, dat heeft niets met de top tien-notering te maken. Een heuse videoclip want Olivia heeft geen tijd om in de studio te komen. De leuke blonde vrouw in het strakke lycra pakje. Ja, dit is zo'n clip die alleen maar méér tot de verbeelding is gaan spreken. Wat me nu meteen opvalt bij de plaat is de bas. Die komt echt lekker de huiskamer binnen wandelen. De plaat is in een schitterende staat, beter dan menig single uit Ruinerwold. De platen hebben duidelijk een disco-verleden achter de rug.

* One Two- No Song To Sing (Duitsland, WEA, 1984)
Heet is weer even de jaren negentig en ik sta in De Mangerie, de snackbar aan de Wijde Noroderhorne in Sneek. In de hoek staat de Club 2000-fruitautomaat waar ik erg vaak 'geluk' heb. Nu is het de beurt geweest aan iemand anders die met handen vol vijf guldens en rijksdaalders naar de balie loopt om het om te wisselen voor een geeltje of meer. Ik voel in mijn broekzak. Een rijksdaalder. Nu de Club 2000 zo enthousiast heeft gegeven, zal ik wel niet de hoofdprijs trekken voor een rijksdaalder. Het geld verdwijnt in de gleuf en tien spelletjes verder is het afgelopen. Nu is het 2021 en heb ik al meer dan tien jaar geen geld meer in een gokkast gegooid. Nu ben ik bij kringloopwinkels en doneer een paar dubbeltjes voor het goede doel voor een plaatje dat op niets kan uitdraaien. En dan komen we nu tot het punt: Heb ik stiekem een parel op de kop getikt of is het even afschuwelijk als dat het hoesje doet vermoeden? Hoe ver is het met de bestelling? Ja, een patat oorlog en een kroket. Het spelletje is namelijk al uit. Nee, ik had ook niet verwacht dat ik voor dat geld de hoofdprijs zou trekken...

* B.A. Robertson- Bang Bang (Duitsland, Asylum, 1979)
Mocht iemand dit lezen die heel erg zit te springen om 'Bang Bang': Bij de kringloop in Ruinerwold ligt de single nogmaals. Ofwel: Het hoesje met twee singles! Ik ga maar voor de enkele omdat ik geen zin heb in gezeur aan de kassa en bovendien...? Wat moet ik met die andere single? Volgens het nummer op de hoes is dit de 655e single van de eerste eigenaar. 'Bang Bang' is één van de eerste singles van mijn zus en dus brengt het zeer aangename herinneringen uit mijn kindertijd. Ik heb de plaat in de afgelopen jaren al enkele keren in digitale vorm gedraaid in mijn shows en dus weet ik wat ik kan verwachten. Een eigenwijze productie welke nog beter uitkomt op vinyl. Overigens zal B.A. Robertson jaren later de tekst leveren van 'The Living Years' van Mike & The Mechanics. Zijn vader is enkele maanden ervoor overleden. Mijn zus heeft me de single al een tijdje beloofd, maar voorlopig kan ik uit de voeten met dit exemplaar.

* Diana Ross- Swept Away (EEG, Capitol, 1984)
* Diana Ross- Missing You (EEG, Capitol, 1984)
Ik ben niet een uitgesproken fan van Diana Ross. Hoewel ze enkele uitstekende platen heeft gemaakt (en dan heb ik het over het solo-werk, geen kwaad woord van mij over The Supremes!), slaat ze op een bepaald moment de plank ook helemaal mis. Volgens mij is dat uitgerekend rond de periode van deze twee singles. Maar goed... vijftig cent en beide singles in bijna identieke fotohoesjes... Dit kan ik niet laten liggen. Daryl Hall van Hall & Oates heeft mee geschreven aan 'Swept Away' en wordt daar in het intro even iets geprobeerd met een 'spoken intro' zoals in de radio-drama's als 'Ain't No Mountain High Enough'? Bij het refrein moet ik concluderen dat de plaat beter is dan dat ik had verwacht. Ik heb ook 'Upfront' uit dezelfde periode en daar wil Diana opeens de rockster uithangen. Dit is gewoon weer terug naar de disco-business. 'Missing You' is dan weer van de hand van Lionel Richie en ook dat schept een verwacchting die al bij het intro uitkomt. Een echte zwijmelballade dus. Nee, ik kies hier voor 'Swept Away', dat mag duidelijk zijn?

* Big John Russell- Ram Jam (NL, Red Bullet, 1988)
Op ene of andere manier heb ik een associatie met de jaren zeventig. Ah, dus wel! Het is inderdaad oorspronkelijk een single uit 1975 en dit is een nieuwe opname. Ik luister nu even een stukje van de originele single op Youtube. Dat is waarschijnlijk het meest funky dat Russell is geweest. De nieuwe productie zowaar een aanvulling op het origineel. Minder funky maar met meer typische jaren tachtig-synthesizers en bijna een Stock-Aitken-Waterman-behandeling. Het resultaat is eigenlijk nog net ietsje leuker en ik twijfel eraan om deze naast de Park-single van John Russell in de reserve-bak te zetten. Het slaat namelijk geen aap-figuur tussen de soulvolle jaren tachtig-platen in de verzameling. Qua tekst is het een beetje stompzinnig, maar muzikaal kan het ermee door. Ach, ik geef het toe, misschien wil ik ook maar al te graag iets nieuws 'ontdekken' voor de Blauwe Bak, het zal uiteindelijk wel de algemene jaren tachtig-bak worden.

* Showaddywaddy- I Wonder Why (Duitsland, Arista, 1978)
Altijd gezellig, zo'n plaatje van Showaddywaddy en deze had ik nog niet. Sterker nog: Ik geloof dat er méér van deze gezelligheid ontbreekt in de bakken. Voor vijftig cent kan ik weer eens plezier maken op een zondagavond.

* Vaya Con Dios- What's A Woman (Duitsland, Ariola, 1990)
Weet ik nog steeds feilloos welke platen ik heb en welke niet? Het moment is daar! Ik weet het niet meer precies. Ik maak een sprongetje als ik deze single zie van Vaya Con Dios, maar twijfel ook meteen. Natuurlijk ken ik het hoesje want ik heb lange tijd de cd-single gehad. Bij thuiskomst blijkt de single al vijf jaar in de bakken te staan. Enfin, wie nog een gaaf exemplaar wil hebben? Meldt u zich maar. Over geld wordt niet gesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten