woensdag 2 juni 2021

Singles round-up: juni 1


Een verse maand en we kunnen meteen weer los met de 'Singles round-up'? Welnu, ik zit erover te denken om zeer binnenkort bij Mark af te rekenen. Mede omdat ik een paar 'tunes' heb gereserveerd waar ik niet veel langer 'zonder' kan. Ik verwacht verder nog twee singles vanuit Oostenrijk en de langverwachte Pama International-single natuurlijk. Deze ochtend moet ik bij de bedrijfsarts verschijnen en hij heeft me nóg een aantal weken rust mee gegeven. Ik kijk even bij de collega's op de zaak en drink een bakje koffie mee. Dan is het vroeg op de middag en ben ik wel klaar in Meppel. Ik zit stiekem te denken aan een uitgebreide fietstocht en over Ruinen en Ansen terug. Vlak voor Ruinerwold begin ik toch wel trek te krijgen in een vorm van lunch en besluit het dorp aan te doen. Ik kom Ruinerwold binnen fietsen aan de kant van Blijdenstein en dus de kringloopwinkel aan de linkerkant. Oh, chips, ben ik helemaal vergeten dat er in het oude pand van de kringloop een nieuwe zit. Die moet ik later dus nog maar eens checken. Bij de oude kringloop in het nieuwe pand koop ik tien singles, maar ben niet helemaal tevreden. Ik haal wat te eten en drinken bij de winkel in Ruinerwold en fiets naar Oosteinde. Het is eerst het plan om vanuit hier verder richting Ruinen te gaan, maar dan...? Hoe lang is het eigenlijk geleden dat ik in Havelte ben geweest bij de kringloop? Ik steek over naar Havelte en tref daar nog eens tien singles. Deze achttien kan ik wel houden in twee afleveringen omdat het niet veel soeps is. In Ruinerwold zijn de singles 50 en in Havelte 75 cent en dan kan er nu eenmaal erg veel. Ik heb de singles door elkaar gegooid en presenteer ze op alfabetische volgorde.

* Daniel Boone- Skydiver (Duitsland, Penny Farthing, 1973)
Misschien moet ik de oude kringloop in het nieuwe pand beter in de gaten houden? Ik ben hier vorig jaar mei ook geweest en de singles van vandaag hebben opnieuw overeenkomsten. Wellicht dat ze zo nu en dan een greep uit het magazijn in de winkel zetten? Weer opnieuw veel Duitse persingen en jaren tachtig. Ik heb hier vorig jaar bijvoorbeeld ook al een plaat van Five Star gekocht en vind nu twee andere. Ik trap echter af met de oudste uit Ruinerwold. Dit één van de opvolgers van 'Beautiful Sunday' en er zit een klein elementje van de hit in het refrein. Verder stampt dit fijn als een glamrock-tune en heeft zeer opvallende barokke strijkers rondom het refrein. Niet zo vreemd als je ziet dat de plaat is geproduceerd door Larry Page. Alsof de 'Time Seller' van Spencer Davis Group plateauzolen heeft aangetrokken en een paar vleugels. Erg leuk plaatje! Het zou de rest van de platen in Ruinerwold alleen al rechtvaardigen.

* Chicago- Stay The Night (Duitsland, Warner Bros., 1984)
Singles in Havelte... Dat is wel een unicum. In het hele begin dat ik nog in Nijeveen woon, heeft de winkel een constante voorraad van flops uit de eind jaren tachtig (om een kleine buiging te maken naar Herman Stok). Bij de sleuteloverdracht in Uffelte tref ik een prachtige partij aan en een jaar later nog eens een aardig partijtje. Nu is het voornamelijk popwerk van omstreeks 1981 en een aantal van de bekende klassieke en geestelijke EP's. Alles wat een beetje 'pop' is en ik nog niet heb, mag mee. Er ligt nu bijvoorbeeld nog een puntgave 'Pop Muzik' van M voor de liefhebber. 'Stay The Night' doet niet meteen een belletje rinkelen, maar zoals zo vaak bij Chicago hoef je het refrein te horen om een beeld te krijgen. Het klassieke Chicago-geluid met Peter Cetera op leadzang, maar dan in jaren tachtig-rock-verpakking. Erg smakelijk en welkom in de verzameling.

* Barbara Dickson- January February (Duitsland, Epic, 1980)
Aan de Duitse persing te zien, vermoed ik dat deze uit Ruinerwold komt. Maakt niet uit... 'January February' brengt me echt even terug naar 1981 als de plaat een hit is (ik neem 1980 over van het label). Dat herinnert me tevens aan het feit dat ik weer eens 'Het concert des levens' moet doen. Als ik dat eens per maand doe, ben ik de komende vier jaar zoet... Hoewel ik Daniel Boone gruwelijk heb onderschat, heb ik in eerste instantie niet een hoge pet op van wat ik in Ruinerwold heb opgescharreld. Het lijkt weer meer zo'n dwangmatige koopsessie als ik een paar maanden niet in een bak heb staan rommelen. Dat is nu zo lang geleden dat ik het bijna zou zijn vergeten. Ik denk dat ik de komende tijd wel eens vaker een kringloop ga opzoeken en jullie mogen getuige zijn van mijn koopziekte.

* Five Star- Let Me Be The One (Duitsland, Tent, 1985)
* Five Star- Find The Time (Duitsland, Tent, 1986)
'System Addict'. Dat is de Five Star-single die ik vorig jaar heb gekocht in Ruinerwold. Ik moet bekennen dat Five Star op ene of andere manier aan me is voorbij gegleden in de jaren tachtig. Alleen 'All Fall Down' brengt een zomerse herinnering teweeg en verder is het 'behang'. Als ik de plaatjes nu een voor een beluister moet ik concluderen dat ik de groep tekort heb gedaan. 'Let Me Be The One' is jaren tachtig in alle facetten en dan van het leukere soort. Op het label van 'Find The Time' zie ik meteen een verrassende naam staan en aan de productie te horen, heeft hij voor de tekst gezorgd. Ik heb het dan over Paul Gurvitz. In de jaren zestig heeft hij een hit met The Gun ('Race With The Devil') met zijn broer Adrian. Ook hier weer zo'n 'o ja'-reactie. Het is de muziek die je altijd op de radio heb gehoord, maar die niet in het collectieve geheugen is blijven hangen. Of toch stiekem wel.

* Michael Jackson- One Day In Your Life (Frankrijk, Motown, 1975, re: 1981)
Een paar weken geleden hadden we Piet van Polydor die vergat een label te drukken op de plaat van Earth & Fire omdat hij met zijn gedachten bij Jerney Kaagman was. Hier hebben we het resultaat van duivenliefhebber Pierre van de Franse Motown. Hij droomt weg bij de witte duif (of heeft hij stiekem gevoelens voor de jonge Michael met oorspronkelijke neus???) en vergeet het label op de a-kant te bedrukken. Misschien dat ik deze wel even ga proberen op Ebay. Wie weet is er een Michael Jackson-verzamelaar met teveel geld op de bankrekening? Enfin, ik heb hier de Franse persing van de nummer 1-hit van Michael. Oorspronkelijk een album-track uit 1975 dat middels 'The Best Of' opnieuw in de belangstelling komt. Ik schaam me vandaag nergens voor want ik vind het gewoon een wereldnummer. Punt uit.

* Lou & The Hollywood Bananas- Kingston Kingston (NL, WEA, 1979)
Ik zou niet kunnen hebben vermoeden dat ik nog eens in extase raak als ik deze single tegenkom bij de kringloop in Havelte. In de jaren dat ik platen verzamel is de plaat misschien wel tienduizend keer door mijn vingers gegaan en het is pas sinds een paar jaar dat ik belangstelling heb. Dan is de plaat opeens lastig te vinden op de plekken waar je anders wordt dood gemept met de single. Hoewel de plaat heel erg uit België komt, past het in mijn beleving naadloos tussen de Engelse 2Tone-platen uit deze tijd. Hoewel deze uit Havelte komt, heb ik vorig jaar mei per ongeluk de opvolger van 'Kingston Kingston' meegenomen uit Ruinerwold. Pas bij thuiskomst realiseer ik me dat het niet dé single is die ik zoek. Nu dan in een puike staat in de collectie en dat voor een daalder (naar beneden afgerond).

* Massada- In Your Eyes (NL, Ariola, 1981)
Momenteel zit ik even vol interesse te luisteren naar dit, voor mij, onbekende nummer van Massada. Het is ergens 'smooth' genoeg voor in de Blauwe Bak. Waar Massada anders nog wel eens té latin rock wil zijn, daar blijft het hier erg aan de soulvolle kant. Ik durf het nog niet met zekerheid te zeggen, maar ga de plaat de komende tijd wat vaker draaien om te zien of het de Blauwe Bak gaat verdienen. In ieder geval een zeer fraaie aanwinst!

* Anita Meyer- Why Tell Me Why (NL, Ariola, 1981)
Ik heb hier al vaker uitgelegd dat ik met uiterst gemengde gevoelens terug kijk op de jaren tachtig. In 1981 ben ik nog maar zes jaar oud en dat zou een warme herinnering moeten geven. Toch voel ik bij de platen uit deze periode een kilheid, zonder dat ik kan verklaren waar het hem aan ligt. Anita Meyer heeft in 1981 een grote hit met 'Why Tell Me Why', maar ik hou ruim een kwart eeuw vol dat ik hier niets van moet hebben. Ik geloof dat ik de single al eens in 1992 heb gekocht op een rommelmarkt en het hoesje heb ik binnenstebuiten gekeerd voor een andere single. Nu zijn we dan veertig jaar laten en... ja hoor... nu mag-ie wel. Gewoon een erg knappe productie voor Nederlandse begrippen. Nog iemand een stukje kaas?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten