maandag 28 juni 2021

Blauwe Bak Veteranen deel 71-1 (extra)


In de chronologische volgorde van de Blauwe Bak Veteranen gaapt een gat van vier maanden. Daarnaast ben ik middels de 'Verzamelwoede' opnieuw platen tegengekomen die eigenlijk weer in de Blauwe Bak thuis horen. Ik ben er vanavond even goed voor gaan zitten en heb zitten spitten in de bakken. In digitale vorm wel te verstaan en dat is maar goed ook! Ik voeg regelmatig platen toe en ontdek vanavond dat ik een hele partij uit april of mei niet heb toegevoegd aan de digitale bakken. Ik heb niet gekeken op Soul-xotica, maar ben door de jaren zestig en zeventig gegaan en de platen uitgezocht die geen plek horen te hebben in de algemene bakken. Een aantal singles heeft ooit wel in de Blauwe Bak gestaan, maar ook heb ik nu een paar uit de bakken gehaald waar ik 'gewoon maar aan moet wennen'. Totaal zijn het 27 singles en deze ga ik in drie extra afleveringen aan jullie voorschotelen. Hoewel ik me nu besef dat de laatste drie van de 27 nu nog niet genoemd hoeven te worden omdat ik ze na 2017 heb gekocht.

922. Pass The Peas-The J.B.'s (NL, Polydor, 1972)
Ik trap af met een plaat die jaren lang in de Blauwe Bak heeft gestaan. Het is op een moment dat ik méér de soul in ga en minder met funk krijg als ik besluit dat deze wel in de jaren zeventig-bak kan plaatsnemen. Ik vind het plaatje in januari 1993 bij het winkeltje aan de Muntstraat in Sneek. De uitbater van het winkeltje heeft in de jaren tachtig zijn handeltje in de Kasba aan de Oosterdijk waarna hij enige tijd op vlooienmarkten zal staan. In zijn winkeltje verkoopt hij alles wat maar favoriet is bij verzamelaars. Van postzegels, boeken en platen tot miniatuurvoertuigen en klokken. Ik heb 'Givin' Up Food For Funk' altijd de meest interessante kant gevonden van deze single. Het is een plaatje met een stukje Friese disco-geschiedenis. De vorige eigenaar heeft wederom zijn naam en de datum van aanschaf op het hoesje geschreven. Op 20 oktober 1972 is deze single komen wonen in de verzameling van de bekende Friese dj Sierk Goedemoed. Hij heeft de immense verzameling in de jaren tachtig van de hand gedaan en in de vroege jaren negentig vind je zijn platen bijna overal. J.B.'s mag in de reserve-Blauwe Bak.

923. Street Life-Crusaders (NL, MCA, 1979)
Deze mag in de reserve-Blauwe Bak omdat ik hem dubbel heb. De Amerikaanse persing blijft in de jaren zeventig-bak achter. Ook Crusaders heeft wel eens eerder in de Blauwe Bak gestaan en volgens mij is die nog vrij recent terug gegaan naar de jaren zeventig. Zeker nu de jazzy deuntjes hun intrede hebben gedaan in de Blauwe Bak kun je maar net zo treffen dat je deze plaat opeens nodig bent. Ik heb de plaat als nummer 2177 genoteerd in 'Het zilveren goud' en dat is de Amerikaanse persing die is achtergebleven in de jaren zeventig.  Ik zie nu dat ik de Nederlandse op 25 maart 2014 heb bemachtigd, maar ach... ik plaats hem vanwege de Amerikaanse persing onder 1995.

924. Get it On Home-The Geminis (Duitsland, RCA Victor, 1966)
Hoewel 'Get It On Home' ook niet te versmaden is, kies ik aanvankelijk toch voor 'No More Tomorrow'. Ik neem het in gedachten als een 'laatste plaat van de avond' en in dat kader past het helemaal. Het is dan omstreeks 2013 en de plaat staat enige tijd in de Blauwe Bak en haalt zelfs nog één van mijn mixen uit 2014. Dan besluit ik dat de plaat de langste tijd wel weer heeft gehad en gaat het terug in de jaren zestig-bak. Ik weet het niet, maar volgens mij is de single 'gegroeid' in de alternatieve soul-scene in de afgelopen jaren want opeens voelt het weer goed om deze aan de koffers toe te voegen. Ik heb de single overigens al in juli 1997 gekocht.

925. I'll Be Holding On-Al Downing (NL, Chess, 1974)
Zagen jullie dat kevertje voorbij lopen over het scherm? Ik denk zelf dat het de milleniumbug moet zijn geweest. Ongemerkt zijn we overgestapt in de nieuwe eeuw en bevinden we ons op donderdag 12 augustus in 2004. Ik sla Dicky Woodstock een jaartje over en ga een andere soort vakantie houden. Dat begint in Leeuwarden met de aanschaf van de oude batterij-pickup en een berg singles. Dan is het tijd om de keel te smeren en dat wordt nachtwerk. Ik mis zelfs de laatste trein naar Steenwijk en neem dus maar één van de eerste treinen in deze richting. Op zondag zal ik met batterij-pickup en vers gekochte platen de mensen op het terras van het ijsstadion in Alkmaar vermaken. Aanleiding is een 'Back To The Sixties'-event dat meer weg heeft van een huis, tuin en keuken-vlooienmarkt, maar het levert wel een paar mooie platen op! Al Downing koop ik op deze donderdag in Leeuwarden. Ik heb mezelf gedwongen om te moeten wennen aan de plaat en zet het meteen naast 'Bring Your Good Lovin' Home' in de koffers.

926. Summer Love-Rico Goldsby (Barbados, Marble, 1978)
Ik sta ook even op het punt om alle singles van Barbados uit de jaren zeventig-bak te halen, maar er zitten ook platen tussen (met name die van Sammy Baksh) welke meer met rock dan met soul van doen hebben. Rico Goldsby is ook zijn pijnpuntje. Dit is meer blues, maar in ieder geval langzaam en zwoel. De plaat staat al een tijd in de Blauwe Bak, maar het moet het veld ruimen omdat ik hem nagenoeg niet draai. We zullen zien of dit nu wel een succes gaat worden. Ik koop de single op 23 augustus 2008 in Rotterdam en heb voor deze de reserve-Blauwe Bak in petto.

927. Peanut Duck-Marsha Gee (Spanje, Penniman, 2005)
Er zijn maar weinig dagen in de jaren 2009 tot en met 2011 dat ik deze plaat niet draai. Ik ben vlak ervoor gestopt met de drank en een dag eerder ook nog met het roken. Dat laatste is van korte duur want twee weken later blaas ik alweer kringetjes in de lucht. De alcohol heb ik echter voorgoed achter me gelaten. Het is 22 april 2009 en de eerste boodschap naar Zwolle is het vinden van nieuwe schoenen. Dat worden sandalen. Verder koop ik bergen platen. Ik heb verschillende 'startpunten' met het verzamelen van soul en op deze dag in 2009 is duidelijk dat ik nu meer soul-gericht ben. De olijke blik van het meisje op het hoesje trekt me over de streep. Dit wil ik wel uitproberen! Wat is het? Een opname van een zangeres die té zwaar heeft getafeld en licht aangeschoten een liedje over eend bralt over een genadeloze Detroit soul-groove. De plaat verdwijnt ongezien in een pakhuis waar het in de jaren zeventig voor het eerst wordt ontdekt. De ontdekker geeft het de naam 'Marsha Gee', maar het is maar de vraag of zij echt de zangeres is. We zullen het nooit weten. 'The record that should have been left there to rot', laat weinig aan de verbeelding over. Dit plaatje wordt niet zomaar gehaat in de Northern Soul! In 1979 verschijnt de eerste bootleg op het Joker-label. Marsha mag nu in de Ere-Blauwe Bak plaatsnemen want in de jaren zestig kwam ze al helemaal niet meer aan bod.

928. Music In My Bones-Joe Simon (NL, Polydor, 1975)
De jaren zestig-singles van Joe Simon laat ik waar ze nu zijn, maar 'Music In My Bones' mag weer terug in de bak. Ik heb de plaat ook in de Belgische persing en deze staat nog altijd in de jaren zeventig. Ik heb nog even gecontroleerd en het is juist: Ik heb deze Nederlandse op 14 mei 2011 gekocht in Staphorst. De Belgische haal ik op 30 mei 2011 uit Hoogeveen. In 2012 is 'Music In My Bones' de 33e in de Blauwe Bak bij een aflevering van 'Raddraaien'. Dat is nog de tijd van voor de koffers als ik ze nog in losse bakken heb staan. Ik zet het bij in de koffers.

929. Woman To Woman-Shirley Brown (US, Truth, 1974)
Meteen een 'spoiler alert': Ik heb ook 'Man To Woman' van Lonnie Youngblood toegevoegd. Shirley is nog niet zo lang geleden terug gegaan naar de jaren zeventig-bak. De plaat heeft jaren in de reserve-Blauwe Bak gestaan en daar mag het nu wederom plaats nemen. Ik heb de single op 9 september 2011 in Utrecht gekocht.

930. Stir It Up-Names & Faces (Suriname, Uncle, 1974)
In maart 2013 kom ik in contact met een Surinaamse dj op Marktplaats. Ik koop eerst een paar losse singles van hem en naderhand biedt hij me een partijtje aan. Ik weet niet meer precies of ik Names & Faces heb uitgezocht of dat deze ind e partij zat. Dit is pure Suri-soul. Net als de spouge van Barbados is dit schuifelmuziek bij uitstek. Ik heb de plaat vorig jaar nog gedraaid in 'Vinyl Summer Spirit Of 1974' en krijg dan steeds meer het verlangen om de plaat weer aan de Blauwe Bak toe te voegen. Dat wordt in eerste instantie wel de reserve-Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten