vrijdag 25 juni 2021

Blauwe Bak Veteranen deel 70


Van eens in de zoveel tijd naar vaste prik en weer terug naar eens in de zoveel tijd. Dat is de progressie welke de Blauwe Bak Veteranen heeft doorgemaakt. Ik begin in 2019 aanvankelijk met het registreren van de allervroegste platen uit de Blauwe Bak en eerst is het de bedoeling om uitsluitend de jaren negentig te behandelen. Of misschien de aanloop naar de eerste Blauwe Bak in 2007. Of de magische grens van 2009. Of wellicht tot begin 2012 als ik 'serieus' begin met het bouwen van een verzameling Northern Soul. Inmiddels zijn we bij het zeventigste deel en met nog velen in het vooruitzicht. Ik begin de rubriek met twee koffers, drie reserve-bakken en de gospel-koffer. Inmiddels zijn het er drie koffers. Het is omdat ze de laatste keer niet voorradig waren maar anders had ik nu vier koffers gehad. Een eventuele vierde koffer is alweer voor driekwart gevuld. In de 'Blauwe Bak Veteranen' ben ik blijven steken in oktober 2016. De zondagmiddag dat ik met de Pioneer op en neer naar Zwolle fiets voor een platenbeurs in café De Singel. Dan resteren nu nog vijftien singles voor 2016 en die besluit ik maar in één bericht te stoppen.

Het jaar 2016 is in alle opzichten 'magisch' geweest. Ik verhuis dit jaar van Nijeveen naar Uffelte. De Pioneer komt in mijn leven. Op de radio wissel ik 'Floorfillers' in voor 'Afterglow'. Ofwel: Dat is dan weer precies vijf jaar geleden. Maar net als 2009, in zekere zin ook een 'magisch jaar', zijn de randjes van 2016 minder vers als dat ik ze zou willen hebben. Totdat ik het huis in Uffelte ga bezichtigen in maart is 2016 nog niet veel soeps geweest. In de laatste weken van 2016 komt een einde aan mijn financiële rijkdom van dat jaar. Geld maakt niet gelukkig, maar het kan verrekt handig zijn als je Bourgondisch leeft en ook graag een stapel nieuwe platen wil hebben op zijn tijd. Het begint al in september als de woningstichting besluit dat ze toch nog een wc-blok in rekening moeten brengen van Nijeveen. Er is in de maanden daarvoor veelvuldig contact geweest hierover. Bij de sleuteloverdracht heb ik ermee ingestemd dat dit van het restant van de verhuispremie zou worden ingehouden. Toen ik in juni opeens toch nog geld kreeg van de woningbouw en geen melding zag over een wc, heb ik opnieuw gebeld. Nee, het is niet nodig geweest. Vervolgens krijg ik in september herinneringen en aanmaningen om te betalen voor een gouden wc-pot met een wc-bril uit Swarovski kristallen. Na vele boze telefoontjes erkent de woningstichting haar fout en wordt nooit meer gesproken over de rekening.

Een ander pijnpuntje is de Voordeelurenkaart van de trein. Deze heb ik in juli 2016 opgezegd omdat ik té weinig gebruik meer maak van de trein om tot winst te komen. Dat is overigens al een paar jaar zo. Vanuit Steenwijk ga ik zeer regelmatig naar Zwolle of Leeuwarden met de trein. In Nijeveen moet ik eerst alweer naar Meppel voordat ik in de trein zit en in Uffelte is het geldverspilling geworden. Qua geldigheid loopt mijn kaart binnenkort af en eigenlijk zou ik een nieuwe kaart moeten hebben. NS wil het op de officiële manier hebben en zo krijg ik voor twee weken een nieuwe Voordeelurenkaart. Ik lees niet alle informatie door en ik zou wensen dat ik dit wel had gedaan. Als ik in september 2016 naar mijn zus op de verjaardag ga, check in in met de Voordeelurenkaart. Ik ga er vanuit dat dit nu niet meer 40 procent korting zal geven? Dat blijkt het wel te doen en de NS staat meteen klaar om het abonnementsgeld af te schrijven van mijn rekening. Je krijgt er een punthoofd van, gelukkig wordt het bij mij nog verhuld door een weelderige bos haar. Het veroorzaakt ook een stagnatie in de overige betalingen en dus ga ik al snel weer 'slepen' met huur en de nutsbedrijven. Op dit moment, juni 2021, lig ik weer keurig op schema met alle bedrijven, maar daar zijn een paar pittige maanden overheen gegaan. In de maanden januari, februari en maart 2017 heb ik niet eens geld om platen te kopen!

907. Keep Holding On-Ace Spectrum (US, Atlantic, 1975)
908. I Need To Be Loved-Fontella Bass (UK, Mojo, 1972)
909. I Can't Stop Dancing-Archie Bell & The Drells (US, Atlantic, 1968)
910. High Stepper-Jerry Butler (US, Mercury, 1974)
911. I'd Be A Millionaire-David (US, Scorpio, 1975)
912. Love Came-Ronnie Limar (US, BRC, 1975)

Op 15 november 2016 reken ik voorlopig de laatste singles af bij Mark. De volgende keer dat het gaat gebeuren zal pas in april 2017 worden. Anno 2021 verwacht ik het volgende maand te doen, temeer omdat er opnieuw weer enkele 'knallers' op het menu staan waarmee ik niet langer wil wachten. Alle zes singles staan in de koffers, hoewel Archie Bell al meerdere malen is verhuisd tussen reserve-Blauwe Bak en koffers. Het liedje van Ace Spectrum is vooral gewild bij collega-verzamelaars in de cover-versie van de Nederlandse Billy Jones. Dat plaatje doet al wilde prijzen bij de Engelsen. Het schijnt 'exclusiever' te zijn in Engeland, maar eigenlijk vind ik Ace Spectrum gewoon leuker. 'Love Came' blijkt een groeibriljant. De plaat raakt eind 2016 eerst ondergesneeuwd en het is tot een ontbijtje op een vrijdagmorgen in maart 2017. Ik ben me aan het voorbereiden om de fiets naar Steenwijk te gaan voor de post, als ik de morgen begin met een paar schijfjes vinyl. Dan besluit ik ook Ronnie Limar eens een kans te geven en warempel... dat zal in 2017 nog een hele grote hit worden!

913. Baby Don't Get Hooked On Me-The Mandells (US, Trans World Sound, 1973)
914. Mr. And Mrs. Untrue-Mighty Sam (UK, Hit & Run, 1972, re: 1978)
915. I'm Losing-The Notations (US, Gemigo, 1975)
916. All I Need Is You Tonight-Arthur Prysock (US, Old Town, 1976)
917. When There's No Such Thing As Love-Lenny Welch (UK, Mainstream, 1974)
918. I Found What I Wanted-Mary Wells (US, Reprise, 1974)

Alleen Mighty Sam staat nog altijd in de reserve-Blauwe Bak. Dat moet nog eens worden hersteld. Ik noem de platen bij de favoriete kanten en soms is dat de b-kant. In geval van The Notations is 'Think Before You Stop' de meest succesvolle kant, maar ik geef de voorkeur aan de midtempo-keerzijde. The Mandells heeft ook een zeer aardige keerzijde, maar het schijnt dat ik 'Hooked' de laatste keer heb gedraaid. Dat kan met het overlijden van Mac Davis zijn geweest, ergens vorig jaar of het jaar ervoor.

919. Let The Good TImes Roll-Joe Simon (US, Spring, 1976)
920. Do It Again-Lady Wray (US, Big Crown, 2016)
921. Love Me Like You Mean It-Percy Sledge (NL, Atlantic, 1966)

De Tafel is ook vaak voorbij gekomen in deze rubriek en ook dat loopt op zijn einde. Ik zal in januari nog één keer terugkeren, maar de platen bereiken niet de Blauwe Bak. En het zijn de laatste singles voor ruim drie maanden. Alleen Albert weet me in maart nog te verblijden met een aantal schijven vers vinyl. Joe Simon schaf ik aan bij De Tafel en wel op 18 november. Drie dagen later besef ik me dat ik té lang heb lopen uitstellen met een belangwekkende release uit de afgelopen zomer. Ik bestel nog snel 'Do It Again' en het is net op tijd voor opname in de Blauwe Bak Top 100 van 2016. Op 12 december ga ik 's middags langs de 'oude' kringloopwinkel in Meppel en vind daar dit prachtige exemplaar van Percy Sledge. Het is 'gewoon' de originele Nederlandse persing van 'When A Man Loves A Woman', maar ik kies direct voor de uptempo keerzijde. Het staat daarmee wel in de reserve-Blauwe Bak, maar dat mag de pret niet drukken. Tussen 12 december 2016 en 22 april 2017 valt een gapend gat. Ik zit eraan te denken om een paar oudere platen terug te zetten in de Blauwe Bak en die dan in de volgende aflevering te doen. Zo zou 'Peanut Duck' van Marsha Gee in de Ere-Blauwe Bak moeten in plaats van de jaren zestig en zo zijn er nog een paar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten