maandag 21 juni 2021

Diagonaal zeven letters: Zondag 20 juni


Het Wilhelmus blaas ik er nog net niet op, maar duidelijk is dat ik nieuwe coils nodig heb voor de elektronische sigaret. Ik heb het geplande reisje naar Steenwijk eindeloos uitgesteld waardoor wederom afstel is gekomen. Dan is het zondagmiddag en ik weet niet zeker of ik nog twee dagen kan volhouden met deze coil. Morgen, maandag, hoef ik in ieder geval niet te fietsen met het oog op de verwachte neerslagkansen. De winkels waren altijd op de laatste zondag van de maand open in Steenwijk, maar dat is niet aan de orde. Er zit niets anders op dan 'even' naar Meppel te fietsen. Uiteraard met muziek want ik luister onderweg naar de show die ik de vorige avond heb gedaan. Dat is extra genieten omdat ik de nieuwe naalden heb geïnstalleerd en, ja, daar was ik uiteindelijk toch wel aan toe. Het idee is aanvankelijk om rechttoe rechtaan naar Meppel te fietsen en weer terug, maar bij het verlaten van Uffelte ga ik 'anders' fietsen. Het zal uiteindelijk weer een fraaie rondrit worden.

Hoewel ik me kan voorstellen dat iemand uit de randstad het prachtig zal vinden, is het eerste stuk Drentse Hoofdvaart tussen Meppel en Dieverbrug erg saai. Ik steek dan ook de weg over en plan om over Ruinerwold naar Meppel te gaan. Ik heb niet naar de windrichting gekeken, maar op de Anserweg/Madenweg heb ik al het gevoel dat ik wind in de rug heb. Normaal gesproken sla ik linksaf de Dr. Larijweg op, maar kies om ditmaal door te fietsen tot Westeinde. Ergens heb ik het verlangen om aan de overkant van de weg te komen, maar de eerstvolgende mogelijkheid is pas in Westeinde zélf. Ik fiets richting Weerwille zoals ik dat een paar weken geleden heb gedaan op zaterdagmiddag. Nu fiets ik door tot Weerwille en sla dan rechtsaf naar Berghuizen. Ik wil eigenlijk nog verder de rimboe in en de verkeersweg van Meppel naar Hoogeveen oversteken. In Berghuizen sla ik linksaf en steek de weg over. Ik verwacht nu halverwege Broekhuizen uit te komen en heb de klinkerweg in gedachten die zal overgaan in de Oosterboerweg. Eigenlijk kan de klinkerweg me worden gestolen en ik ben allerminst rouwig als ik uitkom bij de brug van Rogat. Nu is het een kwestie van het kanaal volgen tot De Wetering. Het is al half acht geweest als ik door de Oosterboer fiets. Tot mijn verrassing is de Albert Heijn nog open en dat komt goed uit: Behalve brood is ook mijn koffie bijna op en dus haal ik deze eerst plus een hapje en drankje voor onderweg. Verder door de Oosterboer en dan naar het benzinestation welke sinds jaar en dag mijn favoriete dampvloeistofjes besteld. Ik verlaat de zaak met drie nieuwe coils en zes flesjes vloeistof.

De muziek zeurt lekker door in mijn oren en eigenlijk heb ik nog wel energie over. Ook nu hik ik op tegen het 'saaie' stuk langs rijksweg en Hoofdvaart en ga richting Nijeveen. Daar heb ik een goed deel van de reis al in mijn achterhoofd en via Nijeveense Bovenboer beweeg ik me langzaam in de richting van Steenwijk. In Havelterberg het fietstunneltje door en meteen bij het eerste bankje mijn laatste beker ijskoffie en broodje nuttigen. Dan begin ik aan de klim van de Havelterberg en daal af naar Darp. Hoewel het al later begint te worden, heb ik nog altijd wel zin in een extra blokje om. Achter Darp fiets ik het stukje dat met name de afgelopen weken favoriet is geworden. Een prachtig glooiend fietspad dat uitkomt bij het theehuis aan de Van Helomaweg. Daar de weg oversteken en langs het hunebed van Havelte over de heide naar Holtinge. Om tien minuten voor tien parkeer ik de fiets in de schuur. Wederom een 'laatbloeier' en in eerste instantie nog meer 'een boodschapje', maar uiteindelijk een fraaie fietstocht waarbij ik nóg meer heb geleerd over een omgeving waar ik nog niet de logica begreep. Ik mis het hoesje van mijn digitale camera en dus blijft die wederom thuis. Bram is ook al eens door Berghuizen komen fietsen en ik dank de foto aan hem (en Google).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten