woensdag 5 mei 2021

Het zilveren goud: mei 1996 deel I


In 'Het zilveren goud' blik ik sinds 2014 terug op de singles die ik precies vijfentwintig jaar ervoor heb gekocht. Tot een paar jaar geleden gaat dat vrij eenvoudig want ik hou tot april 1994 een kaartenbak bij die ik nog altijd compleet heb. Daarna begin ik met het uitstellen van nieuwe kaartjes en noteer de volgnummers op kladbriefjes die ik niet veel later kwijt raak. Na de zomer van 1994 moet ik gaan gokken. Bij sommige platen heb ik een duidelijke herinnering maar er zijn ook heel veel platen waarvan ik alleen maar weet dat ik ze in 1996 reeds in de verzameling heb. Omdat een paar maanden 'blanco' zijn, heb ik besloten om gedurende 2021 wekelijks zes singles te behandelen en in weken en maanden zonder een herinnering deze 'oude' platen een nummer te geven. Bij ieder bericht probeer ik een stukje te schrijven over die tijd. In mei 1996 staat één herinnering aan singles centraal en dat is het weekeinde in Denemarken. Daar begin ik mee in 'Het zilveren goud' van deze maand. In de 'verhaaltjes' verloopt het niet helemaal chronologisch want eigenlijk zou ik over het kruisje hebben geschreven en in plaats daarvan duik ik nu een stuk verder in de maand. Het is het weekeinde van Hemelvaart in 1996.

Ik hoef op woensdagmorgen alleen maar naar Intertec te komen om mijn getuigschrift op te halen. De praktijkopleiding is ten einde en ik heb onlangs uitgelegd waarom ik geen certificaat heb ontvangen. Nadat het voorgaande twee jaar oorlog was geweest tussen mij en de sociale dienst is het vertrouwen dankzij de maanden bij Intertec weer hersteld en weet ik zeker dat ze nu op zoek gaan naar een andere mooie functie van een half jaar. Ik heb wat dat betreft zeer weinig zorgen op dat moment en geniet van de vrije dagen en weken. Ik probeer de reden te herinneren en ik vermoed dat mijn broer zich dit weekend verlooft. Ik geloof dat we op woensdagmiddag zijn vertrokken en in de nacht naar Denemarken zijn gereden. Hot moet bijna wel zo zijn, want ik kan me de Hemelvaartsdag nog wel een beetje herinneren. Ik ben met mijn ouders bij mijn oudste broer op de boerderij in Skarrild. Ik ga 's middags een eind wandelen in de omgeving onder het genot van muziek op de koptelefoon. We zijn hier zo vaak met vakantie geweest dat ik hier niet snel zal verdwalen. Ik kan me van de vrijdag niets herinneren maar weet wel dat we op zaterdagochtend naar Herning gaan. Daar ga ik uiteraard op zoek naar platen en vind een stapeltje. Ook ontdek ik een winkeltje met hippie-kleding en zie daar een rek vol overhemd-shirts van een dikke kwaliteit satijn. Precies de blouses in zuurstokkleuren zoals die in de jaren zestig werden gedragen door de psychedelische bands. Ik heb eens een fotoboek gehad van Pink Floyd en hun toetsenist, Rick Wright heeft op de foto's uit de eind jaren zestig iedere keer eentje in een andere kleur. De shirts zijn echter stevig aan de prijs en hier zal ik even voor moeten sparen. In de zomer van 1996 koop ik er eentje.

Op zaterdagavond ga ik op stap met mijn andere broer en op zondagmorgen vieren we het heugelijke feit in een herberg. Op maandagmorgen vertrekken we terug naar Nederland. In een zo kort tijdsbestek op en neer reizen maakt dat ik erg vermoeid ben, iets dat later ook zal spelen als ik vanuit Engeland over kom voor een paar dagen. Hoewel ik in de zomers van 1996 en 1997 nog wel met mijn ouders op vakantie zal gaan naar Denemarken moet ik een aantal aanbiedingen voor lange weekeinden weigeren. De laatste keer was het overigens omdat ik niet vrij kon krijgen van werk, maar dat is wat anders. In 2007 heb ik er nog over nagedacht om per fiets op vakantie naar Denemarken te gaan, maar in dat jaar ga ik uiteindelijk met W. naar België. Dat blijkt voor haar al ver genoeg te zijn. Daarna is het er domweg niet meer van gekomen waardoor het inmiddels 24 jaar is geleden dat ik voor het laatst in het land van mijn broers ben geweest. Met de huidige 'dreiging' van vaccinpaspoorten heb ik de hoop op verdere buitenlandse bezoeken maar laten varen.

2478 Tu Te Reconnaitras-Anne Marie David (NL, Epic, 1973)
2479 Juliet-Robin Gibb (Duitsland, Polydor, 1982)
2480 Tulane-The Steve Gibbons Band (UK, Polydor, 1977)
2481 I'll Find My Way Home-Jon & Vangelis (UK, Polydor, 1981)
2482 Big Apple-Kajagoogoo (EEG, EMI, 1983)
2483 Wouldn't It Be Good-Nik Kershaw (Duitsland, MCA, 1984)

Eigenlijk een beetje bizar dat je zeshonderd kilometer moet rijden om de Nederlandse persing van Anne Marie David te vinden. Ik neem hem overigens mee omdat ik het gewoon wel een leuk nummer vind. In de aflevering van volgende week een plaatje dat eveneens iets te maken heeft met het Songfestival. Robin Gibb heb ik inmiddels ook in de Nederlandse persing in de bak staan. Jon & Vangelis heb ik blijkbaar in 2016 nog wel in de bakken staan alleen is die al een tijdje zoek. Geen ramp, want vorig jaar heb ik de Duitse persing gekocht met fotohoes. Die heb ik maar even 'geleend' voor de foto. Nik Kershaw en Kajagoogoo zijn gewoon de singles die je ook in Nederland kan vinden, maar ik heb ze op dat moment nog niet. Ik wil beslist een paar aandenkens hebben op zwart vinyl en zou zelfs Deense volksmuziek hebben gekocht als dat alleen voorradig was. In de beide zomers zal ik het op dat vlak weer goed maken. Volgende week nog twee singles uit Denemarken en eentje die ik anders kan associëren met 1996. Hoewel? Dat kan ook wel eens in 1997 zijn geweest nu ik erover na denk. Voor de rest van de maand zijn het dan weer de 'oudere' singles waarvan ik niet precies weet waar en wanneer ik ze heb gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten