maandag 17 mei 2021

Diagonaal zeven letters: Zaterdag 15 en maandag 17 mei


Vrijdag en zaterdag trap ik het gas extra diep in omdat ik zo nodig alle nieuwe aanwinsten in 'Do The 45' moet draaien. Welnu, dat is niet gelukt. Herinnert me tevens aan het gegeven dat ik 'Do The 45' nog moet uploaden en doe dat waarschijnlijk morgenavond samen met de verse 'Tuesday Night Music Club'. Ik laat zaterdag weten 'even geen tijd te hebben' voor een bericht over een fietstocht, maar ook dat valt reuze mee. Jullie hebben op dit moment nog een 'Singles round-up' te goed over de zes Zweedse singles en de 'ontbrekende' aflevering van 'Het zilveren goud' kan nog wel eens in de volgende twee weken. Of heeft het 'geen tijd hebben' te maken met mijn gesteldheid op zaterdagmiddag? Het lijkt me wel een goede verklaring. Enfin, zaterdagmiddag 'stelt niet veel voor' en ook het ritje van vanmiddag zou niet heel bijzonder moeten zijn. Ware het niet dat het vanmiddag flink uit de klauwen is gelopen, maar soms 'gebeurt dat gewoon'. Hierbij dus het verslag van twee fietsavonturen.

Als je tussen Uffelte en Ansen en Dwingeloo op vier zeer willekeurige momenten een foto neemt en deze samenvoegt tot een collage op het een stukje karton met de tekst 'Vakantiegroet uit Drenthe', dan zou dat voor een ansichtkaart kunnen doorgaan. Je raakt verwend in deze omgeving, hoewel ik probeer om iedere keer weer even te genieten van het bos als ik bijvoorbeeld naar Havelte fiets. Laatst stak nog een hert over. Zaterdagmiddag voel ik aan de ene kant wel de neiging om te fietsen. Ik kan namelijk erg eenvoudig naar Havelte om daar boodschappen te doen, maar heb mijn hoofd geprogrammeerd op boodschappen in Dwingeloo. Omdat ik vast enkele gekoelde producten ga halen, moet ik het 'toeristische' op de heenweg doen want ik moet niet veel langer dan een half uur met gekoeld spul in mijn ongekoelde fietstas onderweg zijn. Wat gaan we aantrekken? Volgens mij is het niet koud buiten. Er wordt wel wat regen verwacht. Het waterafstotende nylon jasje over de blote armen lijkt me in eerste instantie té koud. Toch maar de hoodie eronder. Ik voel me op wintersport als ik de jeugd in Uffelte in t-shirts zie fietsen. Ik kom er al snel achter dat de hoodie achterwege had mogen blijven. Het shirt plakt me aan de rug. Ik ga via Rheebruggen en Ansen naar de Anserdennen. Bij de schaapskooi rook ik een peukje voordat ik de heide oversteek naar de radiotelescoop op het Dwingelderveld. Langs de bosrand fiets ik naar Dwingeloo. Ik doe de boodschappen en heb aanvankelijk het plan om via Dieverbrug, Diever en Wittelte terug te fietsen. Ach, waarom niet wéér door het bos? Aan de rand eet ik een broodje en drink een pakje karnemelk. In het bos krijg ik de langverwachte regen en in Ansen is het alweer droog. Ik fiets vrijwel hetzelfde terug naar Uffelte. Ik ben twee uren onderweg geweest. Genoten? Nee, dat niet echt. Het voelt zelfs even aan als een verplichting.

Ik ben de coils voor de elektronische sigaret kwijt. Ik heb ze twee weken geleden gekocht en vermoed dat ze in een bak met singles zijn gevallen. Alleen.... welke? Ik heb nog niet de moed kunnen verzamelen om alle bakken (en koffers) met singles ondersteboven te houden en de kortste klap is om nieuwe te halen. Dat moet vanmiddag gebeuren. Op zichzelf niets bijzonders: Op en neer langs de Drentse Hoofdvaart van Uffelte naar Meppel. Samen wellicht iets van twintig kilometer en gesneden koek. Of... gaan we iets anders doen? Ik heb de Buienradar gekeken en deze geeft aan dat gedurende de middag kleine buitjes gaan plaats vinden. Er is niet een specifieke periode dat het droog is voor de duur om op en neer naar Meppel te fietsen. Ditmaal doe ik het nylon jasje zo over de blote armen en... jawel... dat kan prima! De zon schijnt als ik Uffelte verlaat. Ik heb iets van een idee dat ik over De Wijk wil fietsen. Dat hoeft niet heel extreem te worden. Het plan is eerst om via Ansen en Ruinen te gaan en vanuit die laatste plek naar Hees (van de camping waar ik vorig jaar zomer had willen kamperen). Dan wellicht richting Koekange en het viaduct over naar De Wijk. Nee, het loopt anders. Als ik op Hees kom, kijk ik toch even op de bordjes. Hoewel een zak zure appels in de lucht hangt, besluit ik de route uit te breiden. Ik fiets terstond de bui binnen. Ik ga door de bossen naar Echten. Bij de winkel in Ruinen heb ik een paar broodjes en bekers ijskoffie gekocht en nuttig de eerste vlak voor Echten. Dan neig ik weer naar Koekange en kijk weer even op de borden. We zitten dan al niet ver van Hoogeveen en Zuidwolde vandaan en dat laatste klinkt aantrekkelijk. Met 'even naar Meppel om coils te halen' heeft het dan al helemaal niets meer te maken.

Het gaat vanmiddag praktisch vanzelf. Op de mp3-speler heb ik 'The Vinyl Countdown' van gisteravond en dat is een knallende show bomvol 'tunes'. Ik krijg een paar maal een vakantiegevoel. Met een beetje fantasie is het de maandag van de zomervakantie. Een beetje wisselvallig maar dat stoort me niet op deze dagen. In de vakantie moet gefietst worden! Vanaf de winkel in Ruinen tot het benzinestation in Meppel heb ik continu de oorschelpen op en merk het als ik ze af zet. De muziek heeft me 'gedragen' door het landschap en maakt dat ik er lol in heb. Ik fiets door de Hoofdstraat van Zuidwolde en doe een stukje dat erg onnodig is, maar wel mooi. Je fietst het dorp door en laat het achter je. Na ongeveer een kilometer ga je rechts en fiets je eigenlijk terug naar het dorp. Nu dan over het buurtschap Bazuin. Hoe lang is het geleden dat ik hier voor het laatst ben geweest? Het fietspad bij Drogt geeft antwoord: Ze zijn in september 2014 met de aanleg begonnen. Het is achteraf gezien het 'ge-Vecht tegen de drank' geweest op 2 april 2014. Voordat het fietspad werd aangelegd... Bij een bankje drink ik mijn laatste beker ijskoffie. Ik heb twee mogelijkheden. Of ik ga in Fort in noordelijke richting of vlak voor De Pieperij rechtsaf naar Bloemberg. In Fort regent het even flink en voordat ik het weet ben ik bij De Pieperij. Ik heb nog even het plan om een stukje Staphorsterbos mee te pakken, maar nee, het is onderhand wel mooi geweest. Vanaf Bloemberg volg ik braaf het fietspad langs de Commissieweg naar De Wijk. Vanuit De Wijk is het gesneden koek. Ik trakteer mezelf nog op een stukje De Wetering en wil ook de stoplichten bij het ziekenhuis vermijden. Ik ga dus een stuk door de Oosterboer. Ik heb de routeplanner gebruikt het om het uit te rekenen. Als ik bij de Total stop, heb ik inmiddels 48 kilometer erop zitten.

Buiten de coils haal ik ook een pakje zuiveldrank en heb ik driekwart van mijn tweede croissant over. In het parkje bij de Paradijsweg maak ik deze burgemeester. Het moet een zonderlinge vertoning zijn want ook hier regent het even flink. Ik fiets verder de Paradijsweg af en langs de sluis bij de kalkovens. Daarna pak ik gewoon rechttoe rechtaan het fietspad langs de vaart. Omdat de show bijna ten einde is en ik geen zin heb in andere muziek heb ik bij de Total mijn koptelefoon in de fietstas gestopt. Ik merk onderweg naar Havelte dat de tocht onmogelijk zou zijn geweest zonder muziek. In Havelte doe ik boodschappen en word op de laatste kilometers nog getrakteerd op een zure douche van moeder natuur. Ik schuil zelfs nog even bij de begraafplaats, maar ach... over twee kilometer kan ik een droge broek aantrekken en kan broek en jasje aan het droogrek hangen. Evenals het shirt en de korte broek die ik eronder draag want deze laatste kilometers wegen het zwaarst! Ik ben om kwart over zes thuis en moet tussen één en half twee zijn vertrokken. Dat kan ik dan ook weer berekenen dankzij de mp3-speler. Het 'bochtje om' is dus een fietstocht van zestig kilometer geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten