zondag 30 mei 2021

Diagonaal zeven letters: Zondag 30 mei


Lusteloos. Dat is het gevoel dat de afgelopen maanden vooral overheerst. Ik zit hardop te genieten als ik vanmiddag met een beker koffie en een broodje in de zon achter huis zit. Het informatiepaneel van de fietsknooppunten is verplaatst en staat nu schuin tegenover de ingang van mijn tuin. Ik moet natuurlijk ook even fietsen vanmiddag! Toch is er een ding dat me tegenstaat: De drukte. Nadat ik een paar uur binnen ben geweest, moet het dan uiteindelijk toch nog gebeuren. Het is dus al voorbij vier uur als ik van huis ga. Het is aanvankelijk het idee om een ommetje te doen zoals een paar weken geleden. Met het verschil dat ik nu wel richting het Drents-Friese Wold wil. Als het daar maar niet zo druk is? De fietstocht begint al op het erf. Het stuk naar Diever is gesneden koek voor mij en ik ken bijna iedere kuil in de weg. Toch is het oneerbiedig om zomaar voorbij te gaan aan dit prachtige stuk door het bos. Ik heb wel besloten dat er muziek bij moet en zo luister ik naar de uitzending van 'Do The 45' van gisteren (ook verkrijgbaar op onze Mixcloud-pagina). Mocht ik de muziek zat worden, dan kan ik de koptelefoon in de fietstas stoppen want die heb ik wel meegenomen hoewel die leeg is. Portemonnee mee om me onderweg te trakteren op een ijsje. Gewoon in korte broek en poloshirt, geen jas mee of iets dergelijks. Het gaat immers toch maar een ommetje worden?

In Wittelte word ik tegengehouden door een verkeerscontroleur. Volgens hem is op weg naar Diever 'een grote brand' gaande en hij legt mij uit hoe ik anders in Diever kom. Alsof ik dat nodig zou zijn, maar vooruit maar. Ondanks de grote brand zie ik geen rookpluimen of iets dergelijks. Ik zie dat er een boerderij is afgebrand. De vlammen zouden zijn overgeslagen vanuit de schuur en het rieten dak in lichterlaaie hebben gezet. Maar goed, ik ben hier niet om jullie op de hoogte te houden van lokale branden. Ik fiets over de Steenwijkerweg en kom uit met de molen van Diever. Hier had ik een ijsje willen halen, maar de drukte weerhoud me hiervan en bovendien ben ik 'nog maar net onderweg'. Wellicht een rondje Drents-Friese Wold en op de terugweg een ijsje halen? Dat klinkt als een idee. Bij knooppunt 67 ga ik normaal gesproken richting Hoogersmilde, maar ik kies er nu voor een stukje rechtdoor te gaan naar Wateren. Zo ver zal ik niet komen. Ik zit opeens op de NAP en heb opeens zin in Appelscha. Ach vooruit, waarom ook niet? Toch zal ik deze plaats ook niet aan doen. Ik oriƫnteer me op de kaartjes en herhaal een stukje dat ik twee jaar geleden op de elektrische fiets heb gedaan. Ik ga ten oosten van Appelscha en steek de vaart over. Ik zie wel een fietspad naar links maar geen bordjes die me daar naartoe verwijzen. Ik kom op een ruilverkavelingsweg en fiets uiteindelijk een flinke bocht om. Nog een weg oversteken en dan komt Smilde in zicht. Ik heb namelijk een plannetje opgevat...

Ten eerste gaat het gewoon lekker. Ik weet mezelf goed te vermaken met de radioshow en de wind houdt het aangenaam koel. Ergens gaan zitten voor een ijsje of een patatje staat me tegen op ene of andere manier. Nu weet ik dat ergens ter hoogte van Smilde een benzinestation aan het water zit. Als ik daar nu eens iets te drinken haal en een paar verpakte broodjes en vervolgens een bankje ga zoeken in de vrije natuur? Ik kom in Smilde uit bij de brug en fiets maar een stuk richting Bovensmilde. Het benzinestation zit vlak buiten de bebouwde kom van Smilde en daarmee fiets ik steeds verder weg. Daar haal ik twee gekoelde flesjes cola en een paar broodjes. Ik schrik best wel even als ik op de pinautomaat kijk. Niet vanwege het te betalen bedrag, maar de actuele tijd. Het is dan al zeven uur geweest! Ik plan even snel een route terug. Dat moest in ieder geval over Oranje gaan, omdat ik niet kilometers aan de Drentse Hoofdvaart wil zitten. Het meest koude is van de cola af als ik eindelijk een bankje vind. Ik hou hier even lekker pauze, maar dan moet ik aan de bak. Ik heb geen telefoon bij me en weet niet hoe laat het is. In Smilde was het even na zeven uur en het kan middels wel eens richting acht uur of half negen zijn. Ik heb vanavond ook nog een show te doen! Ik ga dus flink op de pedalen staan en fiets intussen ook nog eens niet de kortste route. Het is wel een stuk dat ik al een tijdje van plan ben geweest: Een stukje Beilerdingspel-route in tegengestelde richting. Vanaf Spier ga ik de paddestoelen volgen naar Uffelte.

Bij de schaapskooi eet ik een broodje en breek het tweede flesje cola aan. Dan ga ik opnieuw op de pedalen staan en ram met een enorme snelheid door het bos. Bijna een aanrijding met een schaap. Ik probeer me niet te herinneren waar het pad precies uitkomt zodat ik wellicht nog een verrassing heb. Helaas, ook hier is het gesneden koek. Ik fiets het bos uit naar Ansen en ga terug over Rheenbruggen. Ik heb geen flauw idee hoe laat het is, maar weet wel dat het koeler is geworden. Het blijkt half tien te zijn. Ik ben dus, al met al, een uurtje of vijf onderweg geweest. Afstand? Geen idee, maar Smilde zal een kilometer of achtentwintig zijn vanaf Uffelte. En dan gaan we de kortste route. Het zal uiteindelijk een kilometer of zeventig zijn geweest. Ik ga het nu niet meer uitrekenen want na de radioshow ben ik nu helemaal 'op'.  De foto is niet van vandaag, maar het is wel hetzelfde gebied als waar ik mijn broodje heb genoten. De foto stamt uit 2017 en is van de Hemelvaartsdag als ik de Beilerdingspel-route in zijn geheel fiets. De mast op de achtergrond is de radiotoren van Hoogersmilde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten