zondag 9 mei 2021

Diagonaal zeven letters: Donderdag 6 en zondag 9 mei


Het moet ergens liggen in huis maar toch heeft het voorlopig met verstoppertje gewonnen. Ik heb het over het hoesje voor mijn digitale camera. Als ik dit accessoire binnen handbereik zou hebben, dan had ik vanmiddag vast een actuele foto gemaakt. Het doet me ook meteen terugdenken aan donderdag. Goed idee om hier een dubbelaflevering van te maken. Beide fietstochten zijn op zichzelf niets bijzonders, maar tegelijk ook weer erg bijzonder. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken maar ik woon inmiddels ruim vijf jaar in een walhalla voor de fietser. De fietstocht begint al op het erf. De bossen van Holtinge noem ik 'mijn achtertuin' en met name vanmiddag kan ik weer eens zien hoever die tuin uitstrekt. Donderdag ben ik vooral pakkettendienst en moet hiervoor in Steenwijk en Havelte zijn. Vandaag heb ik ambitieuze fietsplannen maar moet deze afzwakken als ik de Buienradar heb geraadpleegd. Het zijn geen spectaculaire afstanden geweest, maar wel twee mooie tochtjes in de directe omgeving van Uffelte.

Mijn oude winterjas is hoognodig aan vervanging toe maar tegelijk kan ik niet ineens het geld missen voor een nieuwe. Via Google kom ik terecht op United Wardrobe en de rest is geschiedenis. Ik haal lange tijd veel van mijn kleding vanaf deze site. Een paar maanden geleden is het echter opgeslokt door het Franse Vinted en dan ontdek ik ook de voordelige alternatieven voor pakketpost van de PostNL. In geval van Mondial kost het niet meer dan drie euro om een pakketje van Frankrijk in Nederland te krijgen. Je moet daarvoor wel naar een afhaalpunt maar dat is geen probleem. Havelte heeft een kledingwinkel waar dat mogelijk is. Ik heb in december net een bestelling geplaatst in Frankrijk als de winkels van de ene op de andere dag de deur moeten sluiten. Mijn pakket wordt bezorgd bij een benzinestation aan de snelweg waar ik niet met de fiets kan komen. Een week geleden heb ik opnieuw zo'n order geplaatst maar dan weet ik nog niet of de kledingwinkel in staat is de deuren weer te openen. Het volgende alternatief is een benzinestation aan de rand van Steenwijk. Daar is het pakket vorige week binnengekomen. Het is donderdag het mooiste weer van de wereld en dus kan ik het pakje halen. Ik maak van de nood een deugd en breidt de tocht op de heenweg ietsje uit. Ik ga de bossen in en richting Wapserveen. De Helomaweg oversteken en dan naar Westeinde. In de flauwe bocht ga ik rechtsaf het 'nieuwe' fietspad op. Het valt me op dat er vanaf deze kant geen melding wordt gemaakt van de gestremde brug. Misschien dat de klus is geklaard? Nee, daar zijn ze nog volop mee bezig en opeens valt mijn plan in duigen. Er zit niks anders op om via Kallenkote naar Steenwijk te gaan, maar dat betekent dat ik 'voor niets' een bocht van acht kilometer heb gemaakt. 'Voor niets' mag tussen aanhalingstekens want opnieuw... het is prachtig weer en het doet me goed om even lekker te fietsen. Alleen de laagvliegende helicopters verstoren de rust. De militairen in Havelterberg hebben deze week een oefening waarbij de heli's op zoek moeten naar de vijand op de grond. Door de Gagels 2 en achter de Oostermeenthe langs naar de Ruxveenseweg waar het tankstation is.

Nadat ik het pakketje heb gehaald, fiets ik naar de Albert Heijn in de Oostermeenthe. Hier kom ik dikwijls als ik in Steenwijk heb bezorgd en een paar weken geleden heb ik op een zondagavond hier nog boodschappen gedaan. Als je geen gekoelde boodschappen meeneemt is dat immers geen bezwaar. Vlees en groente kan nét bol komen te staan. Dat heb ik al eens ondervonden. De inwendige mens stelt me een vraag en dus neem ik eveneens broodjes en twee bekertjes ijskoffie mee. Deze drink ik op mijn favoriete bankje. Het is vlak buiten de Oostercluft, waar ik in 2010 ben begonnen als postbezorger, aan de karpervijver en het fietspad richting Kallenkote. Ik acht de kans groot dat het fietspad vanaf de kazerne naar de Helomaweg is afgesloten in verband met de oefening en besluit via Darp terug te gaan. Ik wil daarbij over de Steenakkers maar ook dat is tijdelijk afgesloten in verband met werkzaamheden. Vanuit Darp maak ik nog een klein rondje door het bos en haal vervolgens de twee pakketjes op in Havelte.

Ik ben vanochtend al vroeg wakker en stik van de ambities. Toch doe ik er verstandig aan om toch even Buienradar te kijken. Ik weet dat ze buien verwachten, maar hoe laat precies? De eerste staat al ingetekend voor half twaalf en vervolgens wordt rond drie uur de meeste regen verwacht. Er is vanmorgen wat onweer voorbij gekomen. De regen van vanmiddag lijk ik te hebben gemist. Het is wel donker geweest maar van een stortbui is geen sprake. Na vier uur ziet het er droog uit en gaat het kwik naar het maximum van deze dag. Ondanks de voorspelde gevoelstemperatuur van 26 graden doe ik een dun jasje aan over mijn t-shirt. Die zit twee kilometer verderop alweer in de fietstas. Het is benauwd in het bos. Op de landweggetjes heb je tenminste nog de wind. Ik pauzeer even bij het vennetje waar ik een maand geleden ook heb gezeten tijdens mijn wandeling. Ik fiets door tot de doorgaande weg van Wapserveen. Ter hoogte van de oude herberg besluit ik een zijweg in te gaan waar ik niet van kan heugen dat ik het eerder ben langs geweest. Dat brengt me ook bij de bovenstaande afbeelding. Wie 'Typisch Dwingeloo' heeft gezien, moet het tafereel herkennen. De antieke motor van opa moet weer eens de weg op en het programma is bij de eerste testritjes. De allereerste vind plaats op dit zijweggetje. De tijd van lange rust heeft het apparaat geen goed gedaan en het worden geen probleemloze ritten. Ondanks de naam van de serie beslaat het een wijde regio van Dwingeloo en daar valt Wapserveen eveneens onder. Uiteindelijk weet ik wel weer waar het paadje uitkomt. Toch is het alweer een tijdje geleden dat ik hier voor het laatst ben geweest, terwijl het vanaf de kruising gesneden koek is. Dat heb ik heel vaak gefietst als ik in Steenwijk aan het werk moet en het lekker 'kallem an' wil doen. Vanaf de ingang van de kazerne volg ik weer de Helomaweg tot in Havelte. Ik doe boodschappen en fiets nog even over Meeuwenveen terug. Aan de rand van het Uffelter Binnenveld geniet ik van een broodje en een drankje en fiets dan weer naar huis. Ik ben vanmiddag twee uren onderweg geweest. Geen spectaculaire kilometerstand, maar wel genieten met een hoofdletter G.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten