woensdag 11 november 2020

Week Spot: The Regime


Het lijkt er nu op dat 'Het zilveren goud' met het 'Week Spot Kwartet' naar vrijdag verhuist, maar eerst wil ik jullie kennis laten maken met de kersverse Week Spot. En dat is voor de variatie eens een splinternieuwe plaat. Okay, het is eerder dit jaar opgenomen, maar pas sinds twee weken is de vinylsingle verkrijgbaar. Momenteel weer even niet, maar naar het schijnt wordt de plaat in januari opnieuw geperst. Izipho Soul bestaat geloof ik nog niet zo lang. Het is omstreeks 2017 dat ik voor het eerst verneem van het label. Of is het 2018 geweest? Ik ben dan vriend op Facebook van één van de initiatiefnemers en ik moet bekennen dat ik in het begin zijn enthousiasme niet deel. Hoewel het onafhankelijk label is, blijft het natuurlijk een verkooppraatje en is iedere nieuwe plaat nóg beter dan zijn voorganger en zijn ze zó ontzettend trots dat ze dit mogen delen met ons enzovoorts. Als ik dan naar de clips luister, denk ik regelmatig: Had dit maar in de doos gelaten. Sinds ik naderhand 'Love Stormy Weather' van Melvin Brown & James Matthews heb leren waarderen, hou ik Izipho met een schuin oog in de gaten. Ik heb even niets belangrijks te doen en besluit het linkje aan te klikken van hun nieuwste aanwinst en daarna ben ik vlug bereid. Onze Week Spot heet 'Never Gonna Stop' en is van The Regime uit 2020.

In de 'rare soul'-hoek wordt neerbuigend gedaan over heruitgaven van oude platen. Hoewel je voor een paar tientjes een prachtige Northern Soul-koffer kan samenstellen dankzij de mensen van Outta Sight overleef je als dj geen 'allnighter' met een single van het label in de koffers. Je wordt ter plekke gelyncht. Daarna zit je al snel in de hoek van Kent, het soul-label van heruitgave-specialisten Ace Records. Dat zijn dan onuitgebrachte opnames uit de jaren zestig en zeventig met heel zelden een plaat die werkelijk is uitgebracht maar zeldzamer is dan een roze Bugatti. Cannonball doet in het begin ook mee aan dit totdat deze besluiten de oude opnames op te frissen met een nieuwe begeleiding. Izipho Soul doet in feite een kruising tussen Outta Sight en Kent. Pas als je ook een middenklasser met een APK van een half jaar kan kopen voor het geld, mag het in de catalogus van Izipho. Toch richt het zich sinds een paar jaar ook op meer recente opnames. Als The Regime in de eerste maanden van 2020 de studio in gaat om 'Never Gonna Stop' op de band te zetten, denkt niemand aan een vinylsingle. Dat gebeurt pas als Izipho contact heeft gelegd met de boosdoeners en deze levert een splinternieuwe funky 'jam' om te gebruiken als b-kant. De single is officieel op 30 oktober 2020 uitgebracht en is verkrijgbaar in zwart vinyl en een transparante uitvoering met verfspatten. Ik heb die laatste sinds een week in huis.

The Regime is niet zomaar 'een band'. Het is een funkcollectief uit het Australische Sydney dat bestaat uit muzikanten, dj's en vormgevers. Funk, zegt u? Ja, de b-kant 'Deuzy Vibes' schijnt representatief te zijn voor de feestband. Hoewel het goed in elkaar steekt, is dit niet aan me besteed. Nee, dan geef ik de voorkeur aan het meer soulvolle 'Never Gonna Stop'. We leven in een tijd vol negativiteit en 'Never Gonna Stop' is wat dat betreft het lichtpuntje dat ik van harte welkom heet. Een 'laidback' groove met blazers, een fluit, verschillende stemmen en tegen het einde van de ruim vijf minuten een 'stripped down' finale. Waarna je erachter komt dat je de coronazorgen even helemaal kwijt bent geraakt, mocht je deze al hebben in de eerste plaats! Ik vind de plaat zó goed dat ik hem tweemaal in de show heb gedraaid afgelopen zaterdag, iets dat in de radio bekend staat als 'doing a John Peel'. Komende zaterdag mag die dan weer en nu als Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten