maandag 9 november 2020

Verzamelwoede: jaren 70 bak 9


Twee berichten per dag lijkt me een goed uitgangspunt om de schade in te halen. Bovendien moet ik morgenvroeg bezorgen en wil weer op tijd thuis zijn voor 'Tuesday Night Music Club'. Officieel gezien is het vandaag mijn achtste verjaardag bij Wolfman Radio en ik ga dat vieren met een hoop radio-titels. Zal ik maar snel vervolgen met de 'Verzamelwoede'. Naast de reeds afgeronde jaren zestig-bak hebben we vanavond eveneens de negende uit de jaren zeventig te gast. Alwéér zo'n prachtige bak waarmee ik wel uren radio kan maken.

De negende jaren zeventig-bak begint met een ex-klant uit de Blauwe Bak. Natuurlijk is en blijft 'Drift Away' van Dobie Gray een soort van 'volkslied' voor mij, maar in de Blauwe Bak staat het op een zeker moment erg werkloos te zijn. De bak eindigt met Peter Hollestelle's cover van 'A Place In The Sun' van Stevie Wonder. Waar ik in de vorige aflevering alle jaren zestig-singles van The Rolling Stones in één bak wist te houden, daar staan de jaren zeventig-singles van The Hollies in de tiende bak. Peter Hollestelle is namelijk de laatste voor de collectie van The Hollies. Nog even de groepen en artiesten waarvan ik drie of meer singles heb: Jesse Green (3), Norman Greenbaum (3), Greenfield & Cook (5), Greyhound (3), Pierre Groscolas (3), Guess Who (7), Nico Haak & De Paniekzaaiers (3), Albert Hammond (5), Steve Harley & Cockney Rebel (4), Harpo (3), Oscar Harris & The Twinkle Stars (6), George Harrison (8), Havenzangers (3), Isaac Hayes (3), de Canadese Heart (4), Heatwave (4), Jimi Hendrix (3) en Donna Hightower (4). Ik had gemakkelijk een top twintig kunnen doen maar na even heel streng te zijn geweest, moest dit hem worden.

1. To Make My Life Beautiful - Alex Harvey (NL, Capitol 5C 006-81 257, 1972)

2. Crazy On You - Heart (NL, Arista NG 812, 1976)

3. Don't Pull Your Love - Hamilton, Joe Frank & Reynolds (NL, Probe 5C 006-92601, 1971)

4. Real Cool World - The Greatest Show On Earth (NL, Harvest 5C 006-04379, 1970)

5. Make Me Smile - Steve Harley & Cockney Rebel (NL, EMI 5C 006-05812, 1975)

6. What Is Life - George Harrison (NL, Apple 5C 006-04751, 1971)

7. Where - Greenfield & Cook (NL, Polydor 2050 186, 1972)

8. Share The Land - The Guess Who (Duitsland, RCA Victor 74-0388, 1970)

9. Freedom - Jimi Hendrix (NL, Polydor 2121 040, 1971)

10. Air Disaster - Albert Hammond (NL, Epic EPC 2589, 1974)

11. Drift Away - Dobie Gray (NL, MCA 5C 006-95140, 1973)

12. Silver Machine - Hawkwind (Duitsland, United Artists 35.381, 1972)

Slechts twee singles van na mijn geboorte in deze top twaalf. Het doet pijn maar ik heb Justin Hayward, Murray Head en Hall & Oates aan de kant moeten zetten. Lijstjes zijn altijd momentopnames en deze top twaalf kon morgen rond dezelfde tijd er heel anders uitzien. Ik trap evenwel af met Lemmy en Hawkwind, drie jaar voordat de overige bandleden de alcohol- en drugshobby van meneer Kilmister zo beu zijn dat ze hem de laan uit sturen. Ik heb deze single in 1994 bij King Kong in Leeuwarden gekocht en op dat moment heb ik keuze uit meerdere persingen. Ik ga voor de Duitse in het gladde fotohoesje en de advertenties van nieuwe albums op de keerzijde. Vervolgens is het de beurt aan Dobie Gray. Zoals ik al schrijf in de inleiding is dit een soort van 'volkslied' geworden voor mij, hoewel ik moet erkennen dat ik het té vaak heb gehoord. Dat geldt in zekere mate ook voor Albert Hammond. Overigens heb ik deze single in twee verschillende fotohoesjes. De 'witte' oogt beter op de foto en dus kies ik deze. De titel is 'Air Disaster' op dit hoesje en 'I Don't Wanna Die In An Air Disaster' op het gele hoesje. Over fotohoesjes gesproken. Ik betaal een zeer redelijke prijs voor 'Angel' van Jimi Hendrix, maar vind het desondanks nodig om de verkoper een mailtje te sturen omdat 'het plakband op de hoes niet in de advertentie stond'. Ja duh, daarom doet hij hem ook voor een lagere prijs weg. De plaat is uitmuntend en dus hoor je mij niet klagen. Ik kies evenwel voor 'Freedom'. Zojuist nog even gecheckt of Guess Who werkelijk uit 1970 stamt en, ja, dat is correct. Ik kijk ook meteen 'Laughing' even na omdat deze in de jaren zestig-bak staat. Ook correct: Die is in augustus 1969 verschenen. Tenslotte draai ik ook nog maar 'These Eyes' van Youtube en deze single staat nog altijd op de verlanglijst. Greenfield & Cook neemt me zowaar terug naar de afgelopen vakantie! Hoewel ik het zwaar heb op dat moment probeer ik mezelf in beweging te houden met de 'Vinyl Summer Spirit Of 1972' waarin ook 'Where' voorbij komt. Ik weet nog precies waar ik ben, alleen moet ik gaan googlen om te zien hoe de omgeving heet. Het is evenwel een paar kilometer vóór Deventer. En dan zijn we nog steeds niet in Zutphen!

Bij George Harrison is het even lastig. Toch niet stiekem 'Bangla Desh' doen? Albert heeft me deze single in juli bezorgd en dat is op zichzelf mooi nieuws. De single staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, alleen.... vanwege de maxi-single is het geluid erg minimaal en zoek ik dus nog steeds de reguliere uitgave uit 1971. Dan valt de keuze op 'What Is Life', een nummer dat al dertig jaar deel uitmaakt van mijn leven. Het doet het thuis goed, op de walkman op de fiets, bij cluboptredens, in de 'Soul-x-rated' en ook op Wolfman Radio. Nog vele jaren, George! Over de radio gesproken. Het is erg puberaal maar ik gebruik de 'breaks' om het effect van een boer te laten horen. Ik heb het dan over nóg een single die sinds 1990 bij me is en me nog steeds veel plezier geeft, met of zonder de boertjes van Alf Newman. Ik heb 'Make Me Smile' van Steve Harley & Cockney Rebel zelfs tweemaal in de collectie, ook nog eens met het zwarte EMI-label. Het lijkt twintig jaar geleden of langer maar het is precies tien jaar geleden dat ik vanuit het werk mezelf omkleed en een wandelingetje ga maken in vrouwenkleding. Vaak vergezeld van muziek vanaf de mp3-speler op de Nokia en Greatest Show On Earth is één van de eerste platen in de mix. De gitaarsolo brengt me meteen bij het bruggetje in het Steenwijker park als ik weer onderweg ben naar de Woldberg.

Bij de nummer 1 ga ik het vast hebben over relaties? Hamilton, Joe Frank & Reynolds schaf ik aan op 2 juli 1993 en heb dan 1425 singles in de verzameling. Ik schrijf ook op het zelfgemaakte hoesje welke band waar op deze avond speelt en dat is de avond dat ik in de ban van Annet raak. Het is allemaal van zeer korte duur, maar dat geldt voor iedere relatie. Ik ben die avond toch echt wel even 'Crazy On Annet' en sta op het punt om haar mijn 'Heart' te geven. Flauwe radio-link. Heart komt eind 1992 in mijn leven dankzij de elpee 'Dreamboat Annie' en dat is van begin tot einde een parel. 'Crazy On You' hoor ik het liefste van album met het 'Dreamboat Annie'-intro, maar ook zonder is het een winnaar voor mij.

'Laat Mij Maar Alleen', zong Klein Orkest in de vroege jaren tachtig en dat is een advies dat ik ter harte heb genomen. Bewust? Nee, ik ontdek op een bepaald moment dat ik nog 'single' ben en besef dan dat ik een beetje laat ben. Ik heb het nooit echt heel lang serieus kunnen vol houden. Na een maand is de lol eraf en eis ik weer mijn vrijheid terug. Hoe zou het toch zijn om wél iemand in mijn leven te krijgen? Ik vind dit nummer van Alex Harvey gewoon prachtig en hou van zijn observaties, maar het zet me niet aan tot het vinden van een relatie. Gewoon leuke vrienden en lieve vriendinnen en een platencollectie en ik ben gelukkig! Overigens is dit niet dezelfde Alex Harvey als van The Sensational Alex Harvey Band want die vergissing wordt vaak gemaakt. De laatste Alex Harvey is een Schot en 'onze' Alex Harvey is een Amerikaan. Buiten 'To Make My Life Beautiful' heeft deze Alex niet zoveel meer wapenfeiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten