woensdag 18 november 2020

Week Spot: Jimmy Beaumont


Het plan is eigenlijk om zoveel mogelijk alle platen van het afgelopen jaar te draaien in 'Do The 45' voordat ik me schrap zet voor de Blauwe Bak Top 100. Dat is het idee en een show met enkel jaren tachtig en later lijkt me enorm leuk om te doen. Het is gedurende de afgelopen show dat ik besluit dat ik deze zaterdag een show ga doen met uitsluitend 'sixties'. Hierin wil ik aanvankelijk de nadruk leggen op de rauwere rhythm & blues van de vroege jaren zestig alsook Deep Soul, maar een uurtje Northern Soul 'knallen' heb ik ook al een tijd niet meer gedaan. Ik heb gisteravond de jaren zestig-singles van 2020 verzameld (de Blauwe Bak-singles) en dat zijn er precies veertig. De show zou dus al voor een goed deel klaar kunnen zijn? Muzikaal gezien wordt de Week Spot niet rauw of 'deep' en neigt eerder naar de Northern Soul. Niet zo gek als je bedenkt dat de naam erg groot is in deze cirkels. Het voelt dus meteen aan als een héle andere Week Spot zonder dat het een 'flashback' wordt naar zeven of acht jaar geleden. De Week Spot is 'There's No Other Love' van Jimmy Beaumont uit 1964.

Tot mijn grote verrassing is nog redelijk wat informatie te vinden over Beaumont, ook al gaat dit wel het meeste over zijn groep The Skyliners. The Skyliners is een doowop-groep uit Pittsburgh in Pennsylvania. De groep wordt opgericht in 1958 en bestaat nog altijd, hoewel al veel oorspronkelijke leden het tijdelijke hebben verruild voor het eeuwige. The Skyliners scoort in 1958 een gigantische hit met 'Since I Don't Have You' en zal het succes volgen met onder andere 'Pennies From Heaven'. Stuk voor stuk plaatjes die je kan vinden op jaren vijftig-verzamelaars op cd, al dan niet de oorspronkelijke 1958-opnames. Jimmy Beaumont voert de zanggroep aan en bestaat verder uit Janet Vogel (sopraan), Wally Lester (tenor), Jackie Taylor (bas qua zang en tevens gitarist) en Joe Verscharen (bariton). Hoewel doowop een belangrijke sleutel is geweest in de loopbanen van menig groot soulzanger, heeft de stijl zelf niet zoveel met soul te maken. Het is eerder vocale acrobatiek dan spontane zielenroerselen. Over de achtergrond van Beaumont wordt verder niets verteld. We weten dus niet of hij zijn loopbaan ooit in de kerk is begonnen of niet want het verhaal trapt meteen af met het verhaal van The Skyliners. Op zijn eerste solo-single, 'The End Of A Story' op Colpix in augustus 1961, wordt hij 'Jimmy Beaumont Of The Skyliners' genoemd. Het May-label noteert zijn naam abusievelijk als Jimmie voor een release. De May-periode duurt van 1961 tot en met 1963. In 1964 komt hij uit op het Galliant-label en de Week Spot is het eerste product.

Tenslotte maakt Beaumont in 1965 en 1966 twee singles op het Bang-label van Bert Berns en het is met name de laatste dat menig platenverzamelaar laat zweten. 'You Got Too Much Going For You' en 'I Never Loved Her Anyway' zijn twee zéér sterke staaltjes van 'beat ballads' waarop Beaumont laat horen dat hij zoveel meer kan dan alleen pop. 45cat doet melding van een veiling in 2019 waar een 'NearMinter' voor omgerekend 212 euro over de toonbank is gegaan. Ik kan me herinneren dat 'There's No Other Love' op de 'Northern Soul Jukebox' staat, de dvd die me echt binnen laat in de wereld van de Northern Soul. Voor mijn gevoel is het een 'dure' plaat en ben blij verrast als ik de plaat eerder dit jaar voor een paar euro bij een Discogs-handelaar zie staan. Dit kan ik niet aan me voorbij laten gaan, ook al voelt het een beetje vreemd aan als ik de plaat de eerste keer thuis draai. Sindsdien heeft de 'Vakantiemix' het plaatje overgenomen en geeft het me keer op keer een fijn gevoel. Dat rechtvaardigt het voor mij dat de plaat alsnog de Week Spot mag heten.

The Skyliners gaan aanvankelijk in 1966 uit elkaar, maar zoeken mekaar zeven jaar later weer op. De laatst 47 jaar is er geen sprake geweest van een split, ook al zijn vele oorspronkelijke leden niet meer onder ons. Zo pleegt Janet Vogel in 1980 zelfmoord. Joe Verscharen en Wally Lester bezwijken aan vormen van kanker in respectievelijk 2007 en 2015. Ook Beaumont is inmiddels overleden. Hier zie ik opeens dat hij op 21 oktober 1940 is geboren en op 7 oktober 2017 dit leven heeft verlaten. Hij is dan pas 76 jaar oud. Beaumont is tot zijn laatste adem een vast lid van The Skyliners, de rest van de groep is sindsdien door gegaan met het vertolken van de oude favorieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten