maandag 2 november 2020

Verzamelwoede: jaren 80 bak 5


Ziggo heeft het keurig netjes gemeld middels een mailtje. Vannacht tussen een uur en half vijf gaat men aan de slag met de internetverbinding in Uffelte. Een uur geleden lag het eruit en nu... lijkt alles weer bij het oude te zijn. Ik had de foto reeds genomen en zou om half twee gaan schrijven, maar dat heb ik dus even moeten uitstellen. Ik ben nog altijd halverwege mijn weekend want ik heb ook morgen vrij genomen. Ik ben zaterdag op de elektrische postfiets van een collega naar huis gegaan en om te voorkomen dat ik maandagmorgen om half negen wakker wordt gebeld, wil ik deze zondagmiddag omwisselen. Dat is een zinloze exercitie want als ik in de buurt van Ruinerwold ben, gaan de straatlampen al aan. Ik laat me dus door de stevige zuidwestenwind naar huis blazen. Tot mijn grote verrassing géén telefoon vanochtend en vroeg op de middag heb ik hem alsnog omgewisseld. Dan ga ik nu verder met de volgende aflevering van de 'Verzamelwoede' met vandaag de vijfde jaren tachtig-bak in de schijnwerpers.

Ik ben geboren in 1975 en dat betekent dat de jaren tachtig mijn jeugdtijd is. Toch háát ik de jaren tachtig met een passie en vooral in de jaren negentig. Het heeft als resultaat dat ik wel eens een jaren tachtig-plaatje meepik van een vlooienmarkt of iets dergelijks, maar ik ben niet op zoek naar specifieke jaren tachtig-singles. Dan komt 'Suddenly Last Summer' van The Motels in 2003 terug in mijn leven en ga ik vanaf die tijd wel op zoek naar leuke jaren tachtig-singles. De soul blaast dit in 2010 weer van de baan totdat in 2015 'De Tafel' in Meppel open gaat en ik plezier ga beleven aan spotgoedkope singles uit de jaren tachtig. Hoewel? Het is niet alleen maar jaren tachtig in de betreffende bakken. Ook singles uit de jaren negentig en de nieuwe eeuw vinden hun plaats in deze bakken. En dat brengt me zo bij de vijfde jaren tachtig-bak.

Deze loopt van 'Axel F' van Harold Faltermeyer tot en met 'Patience' van Guns N'Roses. Van Axel F tot Axl R, zou je kunnen zeggen. Opvallende namen met drie of meer singles zijn: Fleetwood Mac (4), A Flock Of Seagulls (3), Peter Gabriel (3), Genesis (3), Robin Gibb (7), Godley & Creme (3), Golden Earring (4) en Raymond Van Het Groenewoud (3). Zo op het eerste gezicht is de single 'Beam Me Up' van Go Back To The Zoo uit 2009 de meest recente. Direct gevolgd door 'lokale helden' Grapefruit Zoo en Gascoigne met singles uit 2008. De top twaalf is zo gepiept, alleen heb ik moeite met het samenstellen van de top drie. Het lijstje moest er als volgt uitzien.

1. Under Your Thumb - Godley & Creme (NL, Polydor 2059 397, 1981)

2. Younger Days - Fatal Flowers (Duitsland, WEA 248 506-7, 1986)

3. A Gentleman's Excuse Me - Fish (EEG, EMI 20 3755 7, 1990)

4. Heaven - Fiction Factory (NL, CBS, CBSA 3996, 1983)

5. All Together Now - The Farm (Duitsland, Jive ZB44241, 1990)

6. Turn It On Again - Genesis (NL, Charisma 6079 493, 1980)

7. What's Up - 4 Non Blondes (UK, Atlantic A 8412, 1993)

8. My Girl And Me - Gangway (NL, Mercury 870 320-7, 1988)

9. Hold Me - Fleetwood Mac (België, Warner Bros. WB 17.965, 1982)

10. The More You Live, THe More You Love - A Flock Of Seagulls (NL, Jive 145,115, 1984)

11. When I Come Around - Green Day (UK, Reprise WO294 X 5439-17865-7, 1995)

12. Patience - Guns N'Roses (Duitsland, Geffen 922 996-7, 1988)


Als Guns N'Roses op de top van haar succes is, zit ik tot over mijn oren in de muziek uit lang vervlogen tijden. Een paar maanden later ben ik opeens 'fan' van Nirvana en haal enige tijd, ten onrechte, mijn neus op voor Guns N'Roses, Metallica en Pearl Jam. Andere 'kampen' die je hebt in de tijd van 'Nevermind' van Nirvana. Met Guns N'Roses heeft het evengoed nog een hele tijd geduurd. Ik koop immers het zwarte album van Metallica in 1993 en 'Ten' van Pearl Jam in 1995. In 2007 komt 'Knockin' On Heaven's Door' een beetje per ongeluk mijn verzameling binnen, maar dan staat 'Patience' al op een verlanglijstje. Green Day heb ik vijfentwintig jaar geleden voor één cent gekocht. Ofwel: Ik ben verplicht om de cd-single aan te schaffen en krijg de picture disc dan als bonus. Een beetje zinloos omdat ik reeds de cd 'Dookie' heb. De eerder genoemde haat jegens de jaren tachtig kan niet verhinderen dat ik altijd een zwakke plek heb gehouden voor dit plaatje van A Flock Of Seagulls. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Fleetwood Mac, hoewel ik het hier vooral heb te danken aan de heruitgave in 1989. In eerste instantie heb ik 'Sara' op de nominatie, maar deze blief ik alleen in de albumversie en niet in de ingekorte single-uitvoering. In 1988 vier ik met de famile de vakantie in Denemarken. Op de Deense radio hoor ik een erg leuk plaatje en tot mijn grote verrassing hoor ik hetzelfde deuntje een paar weken later in de verkiezing van de 'Speciale Aanbieding' van de KRO. Het blijkt ook van een Deense band te zijn: Gangway. Ik heb natuurlijk geen geld om de single te kopen en dat is ook niet nodig. Een paar weken later staat het reeds voor 4,50 gulden bij V&D. Waar was je toen...? In geval van 'Waar was je toen je 4 Non Blondes voor het eerst hoorde?' reis ik opnieuw af naar Denemarken. Ik heb een paar cassettebandjes mee gekregen van de Sneker band Time Exposure en ik zal proberen optredens aldaar te regelen. Wachtende op een programmeur van een tent in Herning hoor ik 'What's Up' voor het eerst. De single heb ik in 1998 gekocht tijdens de eerste weken in Mossley.

'Phil Collins Plays Good With Others' is een fantastisch verzamelalbum met nummers waarop hij als drummer te gast is. Ik ben nooit kapot geweest van zijn solo-werk, maar met anderen is het beter te genieten. Neem nou Genesis als voorbeeld. 'Turn It On Again' is zo'n plaat die ik graag aan het begin van een radioshow mag draaien. Het is dan meteen stevige binnenkomer. The Farm brengt me terug naar twee momenten in de jaren negentig. Ten eerste de tijd dat de plaat wordt uitgebracht zo rond de start van de Golfoorlog. Zeven jaar later hou ik residentie in de jeugdherberg in York en zit dit plaatje in de jukebox van het zuiplokaal. Fiction Factory is evenals A Flock Of Seagulls zo'n jaren tachtig-plaat welke ik altijd goed heb gevonden en waar ik nog steeds helemaal enthousiast van word.

Fish verplaatst me naar de eerste maanden van 1990. Volgens een psychologe zou ik talent hebben gehad voor autisme als ik niet zo sociaal was geweest en dat ben ik roerend met haar eens. In 1990 zit ik in een eigen wereldje waarin ik erg gelukkig ben. Soms dringt een nieuw plaatje door tot mijn wereld en Fish is daar eentje van. Fatal Flowers is bijna de nummer 1 totdat ik zie dat ik Godley & Creme ook in deze bak heb. Ik laat de heren even vechten en dan komt de winnaar uit de bus. 'Onnederlands goed' is een kwalificatie die ik nooit heb kunnen vatten, maar als één plaat hier recht op heeft dan is dat wel 'Younger Days' van Fatal Flowers. Ik ben inmiddels toe aan mijn tweede exemplaar en dat zegt waarschijnlijk genoeg?

Als we het over een hele sterke herinnering hebben dan moet Godley & Creme de winnaar zijn. Ik heb het nummer op de elpee 'Ismism' maar kan niet verklaren hoe het op deze zondagmiddag opeens in mijn hoofd komt te zitten. Ik kom vanaf het 'Femmes'-festival in het Belgische Hasselt en ben met de trein naar Antwerpen gegaan. Ik zoek een jeugdherberg maar die blijkt in Antwerpen kilometers buiten het centrum te zitten. Ik ga vervolgens op de trein naar Gent. Als ik had geweten hoe goedkoop het openbaar vervoer was geweest? Nu zwalk ik van het station naar het centrum en mijn benen zijn gaar. Opeens gaat 'Under Your Thumb' in mijn hoofd spelen en de drumcomputer houdt me op de been. De jeugdherberg zit al vol maar omdat ik echt niet anders meer kan, boek ik een nacht in een hotel. De volgende dag kan ik terecht bij de leukste bed & breakfast die ik heb bezocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten