maandag 23 november 2020

Week Spot Kwartet week 47


Het weekend zit er weer op voor mij en dat betekent dat ik weer aandacht moet gaan besteden aan Soul-xotica. Omdat ik zaterdagavond op een andere e-bike naar huis was gegaan, moest ik die zondagmiddag omwisselen. Ook heb ik zaterdagmiddag mijn nieuwe coils in Meppel laten liggen en dus is het een dubbele boodschap. De camera gaat mee in de jaszak maar de tijd dringt ook best een beetje en dus fiets ik nagenoeg dezelfde route die ik doordeweeks ook al doe. Niet bepaald waardig voor een fotomoment in mijn beleving hoewel ik het altijd nog eens zou kunnen doen. Ik heb vanavond foto's gemaakt voor het Week Spot Kwartet en twee afleveringen 'Verzamelwoede' en dus is het nu de hoogste tijd om de berichten te schrijven. Straks wellicht het eerste deel van 'Verzamelwoede', maar nu eerst het Week Spot Kwartet van vorige week.

2016: Gift Of Love-Gloria Walker (1972)
Een plaat hoeft niet bepaald schaars te zijn om onbekend te blijven. Zie hier het voorbeeld van 'Gift Of Love' van Gloria Walker. Walker wordt het meest geroemd vanwege haar Deep Soul-werk met The Chevelles en ook de keerzijde van 'Gift Of Love' valt in dat territorium. Wie louter is geïnteresseerd in Deep Soul zal 'Gift' niet veel indruk maken. Sir Shambling schrijft het weg als een 'saaie ballad', terwijl het allerminst een ballad is. Het is juist één van de meest uptempo platen die Walker heeft afgeleverd in haar loopbaan. Saai? In zijn ogen misschien wel, maar ik vind het een erg prettig nummer dat me nooit gaat vervelen. Het is tevens de plaat die in 2016 nog mijn hersenen pijnigt tijdens de vakantie als ik het hoor in de 'Vakantiemix' maar niet kan herinneren welke plaat het is. Alles bij elkaar opgeteld een plaatje waarvan ik voor altijd zal blijven houden!

2017: Gotta Learn How To Dance-The Fatback Band (1975)
Afgelopen week ben ik andermaal in de 'oude' kringloopwinkel van Meppel geweest. Je zou bijna vergeten dat 'de nieuwe' ook alweer elf jaar open is. Dit kwartet biedt maar liefst twee platen van de 'oude' kringloop. Het heeft recent (ongeveer een jaar geleden) of flink opgeruimd of de hele zooi in een keer verkocht. Het heeft in 2017 en 2018 zeker tweehonderd singles staan en dat is nu beperkt tot een stuk of vijftig waarvan heel veel rommel. Je kan geluk hebben en 'Cat Food' van King Crimson of een originele Duane Eddy uit 1959 vinden, maar het meeste is niet om over naar huis te schrijven. The Fatback Band is een plaatje dat moet groeien bij mij. Van 'Do The Bus Stop' is me meteen duidelijk dat het verspilde moeite is, maar 'Gotta Learn How To Dance' heeft meteen 'iets' voor mij. Ik zet het op de 'Vakantiemix' en vanaf daar groeit het gestaag totdat het in november de Week Spot mag worden.

2018: High-Skyy (1980)
Of vergis ik me nu en komt Skyy uit een partij singles van Albert? Ach, hoe dan ook, dit is een ander plaatje dat ik leer waarderen middels de 'Vakantiemix', ook al blijf ik het einde té abrupt en onverwacht vinden. Het heeft me iedere keer weer in de tang. Ik schroom aanvankelijk het de Week Spot te maken omdat het wellicht iets té disco zou zijn. Vreemd dat ik daar in 2018 nog over na moet denken want dat is inmiddels geen criterium meer. Ook is het redelijk lastig om informatie te vinden over Skyy en dat is een tweede reden waarom de Week Spot een paar maanden wordt uitgesteld.

2019: Ain't No Doubt-Street Players (1979)
Een jaar geleden moet ik nog rekening houden met vinyl en styreen in verband met twee verschillende elementen. Ik durf Street Players niet met het zware element af te spelen. Het styreen voelt als glas en ik doe mijn uiterste best om deze 'goed' te houden. Het klinkt als een cliché maar uiteindelijk is dit ook een plaat die ik nóg meer leer waarderen dankzij de 'Vakantiemix'. De plaat die ik later deze week (vermoedelijk woensdag?) aan jullie ga voorstellen, staat daarentegen niet op een 'Vakantiemix'. Ik moet de eerste voor 2021 nog opnemen. Eerst ga ik morgenavond in 'Tuesday Night Music Club' terug blikken op de eerste twee maanden van 2020 en ik denk eraan om hier ook nog iets mee te doen op Soul-xotica. Misschien stel ik de tweede 'Verzamelwoede' uit tot het weekend?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten