vrijdag 6 november 2020

Week Spot Kwartet week 45


Tien-elf-twaalf, de laatste dag van week 45. Als ik een week eerder bewust word van de datum is het duidelijk voor mij dat ik dan de eerste 'Do The 45' op Wolfman Radio moet verzorgen. Ook al heb ik nog een heel karwei te klaren voor die tijd. Dat is namelijk het installeren van het muzieksysteem en, meest belangrijk, het juist installeren van de 'crack' naar de server. Het lukt niet in november 2012 en de rest is geschiedenis. Tot juni 2013 weet ik het vol te houden met 'pre-records' welke dan vervolgens door een collega moet worden afgespeeld. Als ik dan eenmaal 'live' ben, is het hek van de dam en kort daarna breid ik de programma's uit met 'The Vinyl Countdown' en 'Floorfillers'. Dit jaar valt de tiende op een dinsdag en dan heb ik 'Tuesday Night Music Club'. De afgelopen jaren valt de tiende steeds rond het weekend van 'The Big One' en dat is dit jaar geen uitzondering. Alleen is 'The Big One' dit jaar online en loopt niet via de Wolfman Radio-servers. Ik kan dus morgenavond gewoon mijn 'Do The 45' doen. Het 'Week Spot Kwartet' vertelt beide kanten van het verhaal: Drie plaatjes die iets met 'The Big One' van doen hebben en een plaatje om de vijfde verjaardag van de show te vieren.

2016: Chances Are-Bob Marley & The Wailers (1968)
De eerste dag van mijn zomervakantie in 2016. Hoewel ik een paar maal naar buiten loop om de stoet oldtimers te bewonderen, luister ik de eerste zaterdag ook naar de reggae-show van een Wolfman Radio-collega. Bob Marley is in 2016 het thema van Specialized en hij kondigt aan dat een andere radio-collega een eigenzinnige remix heeft gemaakt van dit betreffende Bob Marley-nummer. Ik ken het dan nog helemaal niet maar ben vlug bereid als ik het origineel hoor. Dit is immers méér Carib dan reggae! Het is een productie van de heren Johnny Nash en Arthur Jenkins voor het JAD-label. JAD wordt in de jaren negentig nieuw leven ingeblazen en in 2005 verschijnt dan 'The Complete Bob Marley & The Wailers 1967 To 1972'. Nieuwe labeleigenaar Bruno Blum zorgt voor een remix waarbij, volgens het label, geen overdubs zijn gebruikt. Ik koop nog dezelfde middag deze single op Discogs.

2017: Do The 45-The Sharpees (1966)
In 2011 doet Rob Stenders nog de presentatie van 'Het Steenen Tijdperk' dat dan op zondagmiddag wordt uitgezonden. Ik ben een vaste luisteraar en deze zondag is zijn verjaardag. Hij wordt vijfenveertig jaar en zijn collega's zoeken dit nummer uit voor zijn verjaardag. Ik ken het liedje wel in de recente cover-versie, maar dat heeft me nooit echt kunnen boeien. Dit origineel smaakt wel naar meer! Als ik eind 2011 mijn Ebay-account afstof, is dit één van de eerste plaatjes waar ik naar ga zoeken. Ik vind aanvankelijk een Engelse demo op het President-label, maar helaas is dit een uitzondering op de regel. Het ding is mono en klinkt allesbehalve krachtig zoals latere Engelse persingen. Een paar maanden later bemachtig ik dan de Amerikaanse One-derful! en deze staat nog altijd in de koffers. In het begin van 'Do The 45' doe ik het intro van de show 'live' vanaf vinyl. Dus beginnen op 33 toeren en halverwege switchen naar 45. Dat stukje van de plaat is dan ook een beetje gaar geworden...

2018: Maybe We-Tyrone Mack (198?)
De 'thuisbasis' voor 'The Big One' is een jaarlijkse traditie en ook zoek ik ieder jaar naar een reggae-achtig plaatje als de Week Spot. Tyrone Mack is een zeer obscuur Amerikaans plaatje uit de jaren tachtig met, naar verluid, Jamaicaanse roots. Het heeft in de verte ook iets van jaren tachtig-lovers rock. Zodra ik de plaat heb gekocht, staat deze op de shortlist om Week Spot te worden tijdens 'The Big One', ook al moet ik dan een paar maanden wachten. Het kan namelijk nóg extremer?

2019: Let's Pick Up From Where We Left Off-The Dynamics (1976)
Deze plaat koop ik in maart en is eveneens favoriet om Week Spot te zijn in week 45. Als het dan zover is, besluit ik weer eens te kijken op Discogs en sleep zo een jaar geleden een andere Dynamics-single binnen, alsook eentje van Wendy Alleyne en Rita Forrester. Zo kleurt mijn maand in november een beetje Barbados. Dit jaar hebben we dus Johnny Nash en volgend jaar zal ook vast een reggae-achtig plaatje de Week Spot worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten