vrijdag 27 november 2020

Week Spot Kwartet week 48


Komende dinsdag kan ik gaan zitten voor de samenstelling van de Blauwe Bak Top 100. Of misschien dat ik er zelfs maandag al mee begin. Ik kan volgende week dinsdag dan een tipje van de sluier lichten met de presentatie van de eerste Week Spot uit de Blauwe Bak Top 100. Ik ga dit jaar echter het procedé volgen van de Gele Bak Top 100. Elf afleveringen van elk negen singles. De nummer 1 staat volgens mij al vast en dat is nog geen Week Spot geweest. Deze presenteer ik jullie dan in de laatste week van het jaar als de Week Spot. De Blauwe Bak Top 100 gaat een onderdeel worden op vrijdag, zaterdag en zondag gedurende drie weekeinden. De beide kerstdagen maak ik de top twintig bekend met uitzondering van de nummer 1. Deze krijgen jullie op dinsdag 29 december voorgeschoteld. De radio-editie van de Blauwe Bak Top 100 ga ik vervolgens op zaterdag 2 en zondag 3 januari doen. Jullie hebben ditmaal dus de primeur van de Top 100! Waarom ik meteen over de Blauwe Bak Top 100 begin? In de voorgaande jaren heb ik het over vier weekeinden en de kerstdagen uitgesmeerd en dat betekent dat in week 48 het eerste resultaat van de Top 100 zichtbaar was middels de Week Spot. Vandaag neem ik jullie terug naar de bodem van de lijsten van 2016, 2017, 2018 en 2019.

2016: Bring Your Good Lovin' Home-Al Downing (1973)
De nummer 81 uit de Blauwe Bak Top 100 van 2016 trapt deze aflevering af van het Week Spot Kwartet. Het is het uiterste begin van mijn platenhandel van Mark en hij biedt de plaat regelmatig aan. Altijd met dezelfde beschrijving. Want als er één plaatje is dat gruwelijk wordt ondergewaardeerd in de soul-scene dan is het wel deze van meneer Downing. De plaat komt mijn verzameling binnen en doet in eerste instantie nog weinig bij mij, hoewel het iedere keer een plezier is om het te draaien. Het is de 'Vakantiemix' dat het nummer doet groeien en, als ik me niet vergis, trapt het zo'n mix af. De plaat is dus met name in de laatste vier maanden gaan 'groeien' voor mij en kan dus rekenen op een bescheiden plek in de Top 100 van dat jaar.

2017: Soulful Strut-Young Holt Unlimited (1968)
In 2017 trap ik de Top 100 instrumentaal af met deze recente aanschaf. Ik koop het plaatje op Marktplaats van de verkoper waarvan ik ook Rare Gems Odyssey afneem. Ik zou eigenlijk nog eens Annabelle Fox in de schijnwerpers moeten zetten, want dat is een andere leuke single van de verkoper. Young-Holt Unlimited, Lorraine Ellison en World Column komen feitelijk vijf jaar te laat om echt iets te betekenen in de Blauwe Bak. Eerlijkheidshalve moet ik ook bekennen dat ik eigenlijk liever de gezongen versie heb van Barbara Acklin ('Am I The Same Girl'), maar die heb ik nog altijd niet in de Blauwe Bak en ben evenmin erg naarstig op zoek. Zo'n plaatje dat altijd nog wel eens kan...

2018: Diamonds Are Rare-Sylvers (1978)
In 2018 ben ik blijkbaar nog niet bezig met de Top 100. Ik vermoed dat Sylvers evengoed nog wel in de Top 100 is terechtgekomen, maar in het bericht stel ik dat ik pas de zondag erna met de lijst aan de slag ga. Sylvers is een 'groeidiamantje' gebleken. Begin 2016 koop ik al eens 'Lovin' Me Back' van Mark en met de '5-4-3-2-1' van kerst 2017 schaf ik deze andere titel aan van Sylvers. Een plaatje dat in eerste instantie maar matige indruk maakt, maar opnieuw door de 'Vakantiemix' gaat groeien voor mij. Inmiddels is het een stevige favoriet geworden. Vanaf volgende week dus pas de Blauwe Bak Top 100 van 2018 in het Week Spot Kwartet.

2019: Love Insurance-Gwen McCrae (1975)
In 2019 is het net zo gesteld als in 2018. Ook dan begin ik pas in week 49 met de Top 100 in het Week Spot Kwartet. Ik ben dus een weekje té vroeg met mijn inleiding. Bij Gwen McCrae is het uiteindelijk nog veel anders gelopen want 'Love Insurance' is de a-kant van de single. Het is echter de b-kant, He Keeps Something Groovy Goin' On', dat uiteindelijk op de 'Vakantiemix' zal belanden en sindsdien voor me is gaan groeien. Ik weet niet wanneer ik de volgende partij van Mark ga afrekenen maar ik heb ook een Gwen McCrae-single uit dezelfde tijd gereserveerd. Een plaatje dat al het andere werk van McCrae overtreft, zelfs de b-kant van 'Love Insurance'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten