woensdag 25 november 2020

Week Spot: Bobby Sheen


Volgende week rond deze tijd zal ik de Blauwe Bak Top 100 hebben samengesteld en de eerste Week Spot uit deze Top 100 aan jullie voorstellen. Komende zaterdag draai ik een selectie van de jaren zeventig-singles die het afgelopen jaar zijn toegetreden tot de Blauwe Bak. Natuurlijk niet allemaal want daar moet ik een volledige nacht voor uit trekken. Hoewel met name de jaren tachtig en het nieuwe jaar flink in opkomst zijn in de Blauwe Bak en de liefde voor het vinyl verzamelen met de jaren zestig is begonnen, blijkt in alles dat de jaren zeventig de overhand blijft houden. In 2020 zien we vooral toename op het vlak van de disco. De Week Spot heb ik reeds maanden in mijn boodschappenmandje op Discogs als ik in april besluit maar eens te gaan afrekenen. Als de plaat binnenkomt, weet ik me even niet meer het 'magische moment' te herinneren maar door toedoen van de 'Vakantiemixen' is het uiteindelijk goed gekomen en presenteer ik het jullie vandaag als de Week Spot: 'Come On And Love Me' van Bobby Sheen.

Ik hoor het nummer ongeveer een jaar geleden voor het eerst. Mijn radio-collega draait het in de 'after hours' van zijn Northern Soul-show en op ene of andere manier spreekt het nummer me aan. Ik vraag hem om opheldering en ga meteen zoeken op Discogs. De Rotterdamse verkoper Demonfuzz heeft een exemplaar liggen en dat ligt vervolgens maanden lang in het mandje bij Discogs. Ik ken Bobby Sheen van twee wapenfeiten. Natuurlijk is dat 'Dr. Love', dé Northern Soul-kraker van Sheen uit 1966. Ook heb ik dan al een kantje van Sheen in de Blauwe Bak zitten. Zijn 'Something New To Do' wordt door Richard Searling toegevoegd aan 'After Hours 2', een prachtige collectie exclusieve Northern Soul-tracks. Bij wijze van promotie verschijnt eveneens een single: 'I Can't Break The News To Myself' van Ben E. King op de a-kant en 'Something New To Do' als de keerzijde. Deze single heb ik sinds 2013 in mijn bezit. Verder weet ik erg weinig af van Sheen en ben dan ook zeer verbaasd als ik zijn biografie lees.

Robert Joseph Sheen wordt op 17 mei 1941 geboren in St. Louis in de staat Missouri. Tussen 1958 en 1961 maakt hij plaatjes met de groepen The Robins, The Ding Dongs en The Lovables. Dan ontmoet hij Phil Spector welke wel brood ziet in zijn stem. Hij komt met een concept van Sheen's zang in combinatie met twee dames. Bobby krijgt de naam Bob B. Soxx. Fanita James en Darlene Love zijn beide afkomstig uit The Blossoms en mogen Bob B. Soxx bij staan als The Blue Jeans. Sheen mag dan de leider zijn van het trio ,aar zodra het de studio van Spector binnenstapt, lijkt Spector méér te willen doen met de zang van Love. Sheen zingt evenwel de lead op de eerste single, 'Zip-A-Dee-Doo-Dah'. Op de opvolger 'Not Too Young To Be Married' wordt de zang al verdeeld tussen Sheen en Love, maar ten tijde van de derde single lijkt Love de rol van Sheen te hebben overgenomen. Ook doet het trio mee aan enkele sessies van Spector. Zo zijn ze te horen op de monumentale kerst-elpee van Spector maar het trio is eveneens te horen op 'He's A Rebel' van The Crystals. Darlene Love zal uiteindelijk ook de leadzangeres worden voor The Crystals. Bob B. Soxx & The Blue Jeans heeft in 1963 het einde van het contract bereikt en valt uiteen. Bobby keert weer terug naar zijn oude naam.

Hij levert een aardige hoeveelheid platen af maar geen daarvan is erg succesvol in de zin van de hitparade. 'Dr. Love' zal in de vroege jaren zeventig uitgroeien tot een gewild ding in de Northern Soul. In 1973 brengt Sheen ons een single met twee tracks van de hand van Prince Phillip Mitchell. De a-kant heet 'Something New To Do', maar de officiële b-kant is ook een schoonheid op zichzelf.

Ik maak nóg een fout. Ik heb altijd gedacht dat Chelsea Records een Engels platenlabel was. Fout! Het is in 1972 opgericht in Amerika door Wes Farrell. 'Daddy Don't You Walk So Fast' van Wayne Newton is de eerste hit. In Nederland kennen we deze riedel van Herman Van Keeken als 'Pappie Loop Toch Niet Zo Snel'. Later zullen Lulu, Jim Gilstrap, Linda Carr & The Love Squad en dus ook Bobby Sheen zich voegen tot het label. In 1974 heeft het kortstondig het Roxbury-label waarop 'Be Thankful For What You've Got' van William B. DeVaughan verschijnt. 'Love Stealing' is de officiële a-kant van onze Week Spot en slaat geen deuk in een pakje boter. In 1979 wordt Sheen uitgenodigd door Bobby Nunn om zich bij The Coasters te voegen. Na Nunn's overlijden in 1986 zet Sheen de traditie voort. Op 23 november 2000 overlijdt hij zelf aan de gevolgen van een longontsteking. Bobby Sheen is dan pas 59 jaar jong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten