vrijdag 26 juni 2020

Week Spot: Theola Kilgore


Zoals beloofd vanavond alsnog de Week Spot en ik ben niet afgeweken van mijn eerdere plan om Theola Kilgore tot Week Spot uit te roepen. Ik heb even 'vrij' van Soul-xotica en verder voelt het ook aan als vakantie. Donderdagochtend bel ik de voorman om te vragen waar mijn hulp het meest gewenst is. Nu blijkt dat zowel Meppel als Steenwijk niet veel post heeft. 'Ach, dan blijf ik toch lekker thuis?', grap ik. Tot mijn grote verbazing gaat hij meteen akkoord. Ik heb eerst nog wel fietsplannen maar het zal grotendeels een huiselijke dag worden. Vanmiddag moet ik sorteren en vertrek iets eerder van huis zodat ik een blokje om kan fietsen naar het werk toe. Ook terug ga ik niet de kortste route, maar het is té weinig voor een 'elektrisch zeven letters'. De omgeving is zó mooi dat ik ergens een plannetje heb om in de regio te gaan kamperen dit jaar. Ik denk dan aan de richting van Ruinen en Pesse. Het is echter nog acht weken tot de start van mijn vakantie, dus tijd zat om na te denken over vakantieplannen. Nu dan eerst de Week Spot van deze week: 'The Love Of My Man' van Theola Kilgore uit 1963.

Ik geloof dat de single uit de Buydiscorecords-collectie komt van Rarenorthernsoul. Het plaatje is in ieder geval spotgoedkoop en twintig seconden van de sample is genoeg om de plaat te bestellen. Deze en andere platen van Theola Kilgore blijken 'verborgen parels' te zijn voor menig verzamelaar want sindsdien heb ik soortgelijke verhalen gelezen van andere mensen. Je betaalt weinig voor de plaat en als je je vervolgens laat meevoeren in de soul van Theola Kilgore dan wil je de plaat voor geen miljoen meer kwijt. Ook wat betreft onze Week Spot, hoewel dat dan weer wel een kleine Amerikaanse hit is geweest. De plaat wordt door liefhebbers op één hoop gegooid met 'Hurt' van Timi Yuro en het beste werk dat Aretha Franklin in de jaren zestig heeft uitgebracht. Ik kan het er alleen maar roerend mee eens zijn.

Theola Kilgore wordt op 6 december 1925 geboren in Shrevesport, Louisiana maar groeit op in Oakland, Californië. Hoewel ze al van jongs af aan in de kerk zingt, is ze toch enigszins een 'laatbloeier'. Haar eerste plaatopname is in 1955. Ze is dan de gastzangeres op 'Look To The Hills' van Mount Zion Spiritual Choir. Haar naam wordt abusievelijk gespeld als Theola Kilgord. In de late jaren vijftig ontmoet ze J.W. Alexander, op dat moment de 'talent scout' van Sam Cooke. Deze brengt haar in contact met zanger Ed Townsend. Haar eerste 'seculiere' opname is een antwoord op Sam Cooke's 'Chain Gang': 'The Sound Of My Man (Working On The Chain Gang)'. In 1963 brengt ze het tot een 42e plek in de Billboard Pop met 'The Love Of My Man'. Het is gebaseerd op de gospel 'The Love Of God' dat eerder door Sam Cooke's Soul Stirrers op de plaat is gezet. Ik heb 'The Love Of God' in de uitvoering van The Stovall Sisters in mijn gospel-koffer. 'The Love Of My Man' wordt geschreven door Ed Townsehnd die opeens een voorstelling moet maken wat Theola van hem denkt. Theola en Ed zijn dan namelijk al een echtpaar. Ze beginnen samen in 1964 het KT-label waarvoor Kilgore onder andere 'I'll Keep Trying' uitbrengt. KT staat overigens voor Kilgore en Townsend. 'This Is My Prayer' is de matig succesvolle opvolger van 'The Love Of My Man'. In de tweede helft van de jaren zestig maakt Kilgore diverse platen die het allemaal niet halen. Ze toert ook veel maar rond 1970 wordt het stil rondom haar persoonlijkheid. Intussen wordt 'It's Gonna Be Alright' nog wel een favoriet in de Engelse Northern Soul.

Op 15 mei 2005 blaast Theola haar laatste adem uit. Ze is dan 79 jaar oud en nog altijd grotendeels onontdekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten