maandag 1 juni 2020

Rondom 10: Pinkstermaandag

Hemelvaartsdag is evengoed nogal snel geschreven. Over Pinkstermaandag denk ik al een paar dagen na. Nu weet ik dat Hemelvaartsdag ook niet ieder jaar op dezelfde datum valt, maar Pinkstermaandag lijkt nog lastiger te herinneren. Er is alleen één fietstochtje dat op Pinksterzondag is geweest maar dat ik niet meer kan plaatsen in de tijd. Die laten we dus maar schieten. Soul-xotica helpt me op een aantal fronten en daardoor kan ik bijna een complete Pinkstermaandag-'Rondom 10' afleveren waarbij ik ook nog een jaar eerder ga behandelen. Een rondje, vooral op de fiets, door tien jaar Pinkstermaandag startende in 2009 en eindigend in 2020.

In 2009 is nog geen sprake van Soul-xotica maar Pinkstermaandag valt dat jaar wel op 1 juni. Ik reis dan Marissa Nadler achterna terwijl ze een tournee doet door Europa en voor drie optredens in Nederland is. Op zondagavond 31 mei had ze eigenlijk in De Buze moeten staan want ik had de eerste optie voor die avond. Als het niet kan doorgaan, schuif ik het door naar Zwolle waar ze die avond optreedt. Maandagavond staat ze in de hoofdstedelijke Melkweg en dinsdagavond in Ekko in Utrecht. Vanuit Zwolle kan ik wel thuis komen met de trein. Tussen Amsterdam en Utrecht overnacht ik bij W. in Leiden. Na afloop van Utrecht zal ik slapen bij een zus van een kameraad in Utrecht maar als het concert is afgelopen, kunnen we nog met de trein naar Zwolle en zo slaap ik bij hem op de bank. Op Pinkstermaandag 2010 haal ik niet veel uit maar spaar eerder krachten voor de komende dagen. Ik begin de volgende dag namelijk, bij wijze van training voor de vakantie, aan de noordelijke route van de NAP. Van Havelte tot en met Nieuweschans, hoewel ik nooit in de laatste plaats zal komen. Na twee dagen ben ik in de buurt van Vlagtwedde en besluit dan terug naar Steenwijk te fietsen. In 2011 heb ik andermaal een huiselijke dag. Ik haal die avond een herinnering op aan gebeurtenis die ik jaren lang 'kwijt' ben, maar dat dan weer gaat 'opbloeien' voor mij. Ik heb bij de aanvang van een reünie van de middelbare school nog wel foto's gezien van één van de meisjes en... die is geen spatader veranderd om met Herman Finkers te spreken.

In 2012 stap ik op de fiets op Pinkstermaandag. De vrijdagavond ervoor heb ik in De Buze gedraaid en op de terugweg vertelt de programmeur, Dirk, dat hij die maandag een veganistische maaltijd gaat koken voorafgaand aan een concert. Daar heb ik wel oren naar en dus spring ik op de fiets. Via de NAP naar Appelscha en dan verder naar Drachten. 's Avonds uiterard ook weer terug en dat is een lastige tocht door het duister. In 2013 neem ik deze dag een podcast op voor eigen gebruik. Het is de koudste Pinkstermaandag die ik me kan herinneren en ik moet zelfs de kachel hoger zetten tegen de avond. Een schril contrast met 2014 als het tropisch warm is gedurende dit weekend. Ben ik toen wellicht gaan fietsen op zondag? Op maandag heb ik een huiselijke dag en ga pas 's avonds een eindje wandelen. Hoewel de zon op zondag niet te zien is, is het drukkend warm en hangt het onweer in de lucht. 2015 moet ik jullie schuldig blijven. Ik begrijp dat ik op de zondag van pinksteren een eind heb gefietst, maar... dat moet op 'het krot' uit Hoogeveen zijn geweest en de enige lange fietstocht die ik daarmee heb gemaakt, kan ik nog wel een beetje herinneren. De maandag is echter blanco voor mij en ook Soul-xotica helpt niet bij de herinnering.

In 2016 woon ik in Uffelte en heb inmiddels de Pioneer tot mijn beschikking. Het is een beetje een troosteloze dag en toch maak ik een flinke fietstocht. Ditmaal richting Heerenveen en vervolgens naar Oosterwolde om daar weer af te zakken naar Noordwolde. Het komend weekend zou Uffelte het Volksfeest hebben gehad. In verband met de 'crisis' doen ze het dit jaar op aangepaste wijze met een dorpsquiz via een Youtube-kanaal en zaterdag een marathon-radiouitzending van twee piratenteams en optredens in de studio. De fietstocht op zondag kan wel gewoon doorgaan. Drie jaar geleden had Uffelte het dorpsfeest met Pinksteren hetgeen betekent dat het weekend een extra dag heeft. Deze maandag ga ik 's avonds pas een bochtje om op de Pioneer. Helaas moet ik ook 2018 schuldig blijven. Er staat me iets van bij dat ik met Pinksteren een winterjas heb gekocht via United Wardrobe. Toch heb ik die niet vaak aan gehad. Hoewel hij op de 'mannenafdeling' wordt verkocht en volgens mij ook nog redelijk unisex is, zie ik alleen maar voorbeelden op internet van dames die hem dragen. Bovendien is de jas ook halflang en daardoor niet geschikt voor op de ligfiets. In 2019 heb ik pas de elektrische fiets tot mijn beschikking en die wil ik wel eens 'uitproberen'. Het ding brengt met tot Smilde op de accu. Bovenstaande foto is van dit fietsavontuur. In Oranje wil ik de batterij laden maar weet dan nog niet dat ik hem op 'long life' moet zetten en minstens drie uur moet pauzeren. Na een uur is het weinig opgeschoten en ik fiets het grootste gedeelte zonder motor naar huis.

Vandaag heb ik erg weinig gedaan. Ik ben verder gegaan met het snoeien, alleen ditmaal niet een boom of struik. Mijn laatste scheerbeurt is zes weken geleden en dat verwijder ik even extreem als de takken van de plataan. Mijn kin is nu weer een babyhuidje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten