maandag 29 juni 2020

Rondom 10: juni 2012


Ik woon inmiddels ruim vier jaar in Uffelte en nog altijd 'ontdek' ik nieuwe dingen in het dorp. Zo is daar gisteravond. Of eigenlijk al gistermiddag. Ik heb geen boodschappen te doen in Havelte en ik heb ook niet zoveel trek in fietsen. Eindje wandelen dan maar? Ik ben vrijdag nog eens 'om' Rheebruggen heen gefietst en weer valt mijn oog op het 'straatje' het bos in. Jawel, het heeft zelfs een straatnaambordje, maar het is niet meer dan een karrenspoor. Zo loop ik om half acht op zondagavond de Dorpsstraat uit, de brug over en rechtstreeks naar het Uffelter strand. Daar heb ik al eens eerder een foto van gepubliceerd? Het is een strookje zand aan een vieze sloot, maar de jongelui hoor je niet klagen op een zomerse dag. Opeens zie ik verderop, aan het zandpad, een klein voetpaadje. Ik ga het in en ontdek een stukje Uffelte dat ik nog niet kende. Voor herhaling vatbaar en dan mét de fotocamera. De wandeling duurt een anderhalf uur. En... het komt langs het eerder genoemde 'straatje'. Vanavond ga ik andermaal terug naar het straatje in Nijeveen. Eer wie eer toekomt en dus heb ik de foto niet bewerkt. Het jaartal klopt echter niet, de foto kan niet van 2016 zijn. Ik vermoed dat het de Google Earth-foto is van 2011. Tijdens mijn verblijf in 2016 heeft er geen auto op mijn oprit gestaan en vanaf april hangt er niets meer voor de ramen. Het is het linkerhuis met de zwarte auto. Dat is de tempel waar ik in juni 2012 pas drie maanden woon.

Ik heb de schets voor 'Rondom 10' een paar weken geleden gemaakt en in geval van 2012 en 2016 zijn het niet echt maanden met een stevige herinnering. Of ik moet bij het laatste jaar iets over het hoofd zien natuurlijk! Dat zien we in oktober wel weer. Mei 2012 is een enerverende maand. Ik heb de Pinkstermaandag vorige maand nog in herinnering geroepen met de fietstocht naar Drachten. Met de Hemelvaart doe ik een fietstocht naar Zwolle. Bij juli 2012 komen de herinneringen me ook tegemoet, maar juni is de maand er tussenin. Ik ben door alle berichten gegaan van die maand op Soul-xotica. Het is het begin van 'Raddraaien' en dat doe ik veel op Soul-xotica in deze tijd. Een foto bij een single brengt me dan opeens even terug in juni 2012 en dan herinner ik me de rest ook wel weer. Alleen... hoe ga ik dát in een bericht krijgen?

Bij mijn vertrek naar Nijeveen verlaat ik niet alleen de gemeente in Steenwijkerland maar zelfs de provincie Overijssel. Het is uitgesloten dat ik in mijn huidige werk kan blijven, ook al is het slechts acht kilometer tussen Steenwijk en Nijeveen en ik moet mijn centen van de sociale dienst in Meppel hebben. Dat zegt meteen dat ik het 'rustig aan' mag doen. De verhuizing neemt maanden in beslag en de 'soos' in Meppel laat me lekker mijn gang gaan. Ik heb echter wel mijn wsw-indicatie en dat verplicht me om me tijdig te melden bij de sociale werkvoorziening in Meppel. Het is ergens halverwege juni dat ik een gesprek heb met de wsw-consulent van de gemeente. Je positie op de wachtlijst verandert niet als je naar een andere gemeente gaat. Ik sta in Steenwijk nog op plek 26 en met een instroom van gemiddeld vijf per jaar betekent het dat dit pas over vijf jaar in werking treedt. In Meppel is de instroom nóg lager waardoor het nog wel acht jaar kan duren eer ik kan instromen. 'Tot volgend jaar', besluit de consulent het gesprek. Ja maar... dit betekent toch niet dat ik eerst weer een jaar op de bank kom te zitten? 'Wat zou je willen doen?", vraagt hij. Ik leg uit dat ik in Steenwijk 'in afwachting' in de post werkte en dan komt hij terug met een paar papieren. Meppel heeft ook een postafdeling en ze zoeken iemand voor de sortering. Hij wil zijn best doen voor mij om nu alvast een plekje te krijgen. Let wel: Ik heb me tussen 2000 en 2007 geen seocnde verveeld maar anno 2012 geniet ik ook wel weer van een dagtaak.

Twee weken later krijg ik bericht dat ik voor een gesprek moet langskomen bij de sociale werkvoorziening in Meppel. Dat verloopt stroef omdat de medewerker daar mij hoegenaamd niet in de post wil plaatsen en me in de schoonmaak wil zetten. Hoe komt het opeens dat er nu drang in de zaak is gekomen? Voor het historisch besef: Wilders heeft dan net de stekker getrokken uit het kabinet Rutte dat al voornemens was om de sociale werkvoorziening af te schaffen. Met nieuwe verkiezingen op komst is de zaak onduidelijk. Als de VVD opnieuw wint dan is dat het einde van de sociale werkvoorziening. Als het PvdA of iets dergelijks aan het roer komt, is nog een kans dat de plannen worden teruggedraaid. De consulent heeft te horen gekregen dat hij 24 mensen van de wachtlijst een contract voor onbepaalde tijd mag aanbieden. Omdat er uitval is op de lijst komt ook nummer 26 aan de beurt. Alleen... realiseer ik me dat pas als ik in juli met een kwaaie kop van een afspraak ben weggelopen. Uiteindelijk ga ik in september 2012 alsnog in de post werken.

De verhuispremie is al helemaal 'op' in juni 2012 en toch kan ik me nog altijd de nodige singles permitteren. Ik wil op een zeker moment 'Summertime' van Billy Stewart draaien als ik ontdek dat het ding tot op de draad is versleten. Ik kijk rond op Marktplaats en vind een exemplaar voor weinig in... Uffelte! Ik heb contact met de handelaar en ik hik op tegen de verzendkosten. Bovendien heb ik 'haast' om de plaat snel in huis te hebben. 'Je mag hem ook komen halen', is zijn aanbod. Zo fiets ik op een dodnerdagavond naar Uffelte. Niet binnendoor over Veendijk en Havelte, maar langs de Drentse Hoofdvaart. Ik moest Bart nog eens de locatie vragen want hij is nog altijd actief op Discogs en Marktplaats. Ik vermoed dat het in de Schoolstraat is geweest, maar... ik herinner het huis met daarachter een grote uitbouw en een schuur, maar deze kan ik daar niet plaatsen. Zou het dan toch aan de Vijverlaan zijn geweest? Enfin, Bart heeft die avond eigenlijk geen tijd want hij moet naar een ouderavond van school. Toch mag ik 'wel even snuffelen' tussen de singles in zijn winkeltje achter huis. Uiteindelijk gaat vrouwlief naar de ouderavond en ik blijf nog lang hangen. Ik vertrek uit Uffelte met een flinke tas singles en ben slechts twintig euro armer. Ik zal nog eens terug komen, dat beloof ik. Ik heb later nog eens telefonisch contact met Bart, maar deze zaterdag langskomen gaat lastig worden. Later ontdek ik ook dat hij dan reeds in de Achterhoek woont. Gedurende 2015 en 2016 ben ik weer vaste klant bij hem als blijkt dat hij zijn handel heeft overgeplaatst naar De Tafel in Meppel.

Het is het weekend van de feestweek in Nijeveen en op zaterdagmorgen ga ik in de stromende regen kijken naar de optocht. Het lukt me niet echt om 'erin' te komen en de volgende jaren laat ik me niet eens meer buiten zien met de feesten. Het feestterrein met de coverbands kan me overigens ook helemaal worden gestolen. Verder is juni 2012 de tweede maand dat ik de 'Soul-x-rated' doe. Nog in haperend Nederlands, met een niet meewerkende snaaraangedreven platenspeler en in het begin een paar slechte microfoons. Ik heb begin 2013 al moeite om te luisteren naar de eerste podcasts en toch vind ik het eigenlijk best jammer dat ze 'weg' zijn. Over een paar weken ga ik terug naar de snikhete julimaand van 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten