woensdag 10 juni 2020

Week Spot: Fat Larry's Band


Als ik de mogelijkheid zou hebben om degene die de regels heeft opgezet voor de Week Spot een klap voor zijn kanis te verkopen, dan zou ik geen minuut hoeven na te denken. O wacht, dat ben ik zelf geweest. Natuurlijk doen we eens in de zoveel tijd een maandje 'Classic Week Spots' en sta ik het oogluikend toe als de handel een tijdje stil ligt. Als van dat laatste geen sprake kan zijn, ben ik onverbiddelijk: Er moet een bericht worden geschreven. Dat gaat een paar jaar geleden eenvoudiger af, maar na acht jaar wekelijks een Week Spot zijn al heel veel artiesten en bands aan bod gekomen. Wat dan overblijft zijn de bands waarover geen of weinig informatie is te vinden. Een jaar geleden heb ik een 'Classic Week Spot' gedaan, Niet alleen heb ik eerder over Gene Chandler geschreven en koop ik mijn eerste 'Simpy Call It Love' in de vroege jaren negentig, anno 2019 groeit het dan toch uit tot de 'hit' dat het verdient te zijn. Vanavond twijfel ik sterk tussen twee nummers van Fat Larry's Band. Ik heb 'Center City' in november gekocht en dus kan deze als 'gewone' Week Spot. Daarentegen heb ik ook 'Fascination' liggen. Het is het tijdschrift 'Blues & Soul' dat de doorslag geeft. Deze roemen 'Center City' om dat 'slightly off-beat' en, ja, dat máákt de plaat ook voor mij. Ik kies deze week dus voor 'Center City' van Fat Larry's Band uit 1976.

In Nederland is de groep voornamelijk bekend vanwege 'Zoom' en ik kan me niet beheersen als ik deze op 45cat zie staan. Ik klik op Youtube-video en moet andermaal vaststellen dat dit zo'n steengoed nummer is. Weergaloos. Het leert me ook dat Fat Larry de zang doet in de brug van het nummer. Hoewel de groep een attracite is in Engeland levert thuisland Amerika een karig belegde boterham op. 'Fat-shaming' is momenteel een 'hot topic', maar Larry James heeft er de minste moeite mee om Fat Larry te worden genoemd. Dat we met een zwaargewicht hebben te maken is eveneens te zien in de clip van 'Zoom'. Wellicht dat zijn overgewicht hem ook fataal is geworden? Larry stelt zijn band samen in 1976 in Philadelphia en kan meteen rekenen op een contract bij Wmot Records. Hoewel deze maatschappij drie jaar na oprichting al in zwaar weer zit, krijgt Fat Larry's Band meteen de kans om een elpee te maken. Het resultaat is 'Feel It'. Een van de nummers op de elpee is 'Down The Avenue' en de drumbreak in het intro van dat nummer is decennia lang gebruikt door verschillende hiphop-acts alsook Depeche Mode. Van de elpee wordt aanvankelijk alleen 'Center City' getrokken als single. Het nummer sluit geheel aan bij de wensen van het Britse disco-publiek en schopt het tot een 31e plek in de Engelse hitlijsten. Daarna wordt 'Fascination' uitgebracht maar dat levert de band enkel een bescheiden R&B-succes op in Amerika.

De grote doorbraak komt echter in 1982 als 'Zoom' middels radio en tv de huiskamers binnenkomt. In navolging van Earth, Wind & Fire en meer nog Kool & The Gang moet ook Fat Larry even het pad verlaten van de moeilijke disco en harde funk om met een ballade geld op de plank te krijgen. In Engeland bereikt 'Zoom' de tweede plek op de hitparade en heeft het in 1983 drie hitjes die niet boven de 80 uit komen. Op 5 december 1987 overlijdt Fat Larry ten gevolge van een hartaanval en hij is dan pas 38 jaar jong. De rest van de band houdt het dan voor gezien.

Hoewel de plaat niet bepaald 'Northern' is, kiest mijn collega Lee dit als zijn 'Spin Of The Week' en dat is waar ik voor het eerst 'Center City' hoor. Nauwelijks een week later tik ik de plaat op de kop op de platenbeurs in Steenwijk. Ik heb het eerder erover dat de plaat 'offbeat' is. Dat geldt dan vooral voor het intro waar de drums een beetje 'slepen' waardoor de boel even lastig op gang komt. Als de stoomlocomotief in werking is gesteld, weet het ook niet van ophouden. Een heerlijk 'uplifting' funk-ding en dat is wel iets waar ik deze week voor in de stemming ben. Straks krijgen jullie... weer een deel van de Blauwe Bak Veteranen. Ik zou 'Het zilveren goud' doen maar daarbij heb ik iets over het hoofd gezien. Dat leg ik straks wel uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten