woensdag 3 juni 2020

Het zilveren goud: juni 1995 deel III


Voor menigeen zal het 'gezellig' leesvoer zijn en ik denk dat ik de enige ben die me eraan stoort. Ik ben twee weken geleden vrolijk begonnen aan de eerste aflevering van juni 1995 en beloof tegen het einde 'iets over de familie' te zullen schrijven. Welnu, mijn broer heeft de afgelopen week gememoreerd dat hij vijfentwintig jaar geleden naar Denemarken is verhuisd. Een week geleden... was het nog mei. De volgende negen singles (alsook een aantal uit de vorige aflevering) zijn het weekend erop gekocht en dus nog in mei 1995. Ik begreep het al even niet meer. De laatste drie van vanavond heb ik in ieder geval in juni gekocht en op dat moment realiseer ik me dat ik al héél lang geen platen heb gekocht. Een maand of zo. Vooral op elpee-gebied 'mag' dan hetzelfde als een week geleden in Ruinerwold: Alle remmen los en alles mee graaien dat maar half interessant is. Nogmaals: Het kan ook zijn dat ik de platen van de vlooienmarkt in mei óf juni 1995 heb gekocht, maar ik heb deze op een grote hoop gegooid. Vandaag de volgende twaalf uit de 'virtuele kaartenbak' en voor het verhaaltje gaan we dus even terug naar eind mei 1995.

Net zoals in het begin van de nieuwe eeuw een enorme vraag was naar IT-ers, zo kende de vroege jaren zeventig een honger naar handelsvertegenwoordigers. Menigeen liet zich omscholen tot het moment dat de vertegenwoordigersmarkt was verzadigd en velen weer iets anders moesten zoeken. Vader komt uit een gezin waar 'door leren' niet bij de opties hoort, bovendien hebben we het over de periode rondom de Tweede Wereldoorlog. Na afronden van de lagere school ga je gewoon naar de boer om werk te zoeken. Vader is niet lang bij de boer gebleven want al gauw assisteerde hij de kapper en de bakker om vervolgens in de midden jaren vijftig naar de fabriek in Sneek te gaan. Hij werkt jaren lang bij snoepfabrikant Tonnema. Hij weet zich wel iets op te werken, maar de ruimte tot groei is beperkt. Vervolgens wordt hij vertegenwoordiger voor een tapijthandelaar. Dit is de tijd dat de vertegenwoordiger nog met stalen vloerbedekking bij de klant over de vloer komt. Ook hier kan hij niet echt groeien en in intussen heeft hij een schriftelijke cursus tot handelsvertegenwoordiger succesvol afgelegd. Dan leest hij in 1971 een advertentie in de Telegraaf en besluit hierop te reageren. De rest is geschiedenis. Vader komt dat jaar aan het werk bij Schwarzkopf en gaat als vertegenwoordiger langs de supermarkten in zijn rayon om nieuwe acties aan te prijzen. Het is de ideale werknemer. Hoewel collega's geregeld langer of korter afwezig zijn met een lichte verkoudheid, daar is vader in bijna vijfentwintig jaar nauwelijks ziek of afwezig geweest. Voor verkoudheid heb je zakdoeken. Hoezeer de man wordt gewaardeerd op de zaak blijkt wel uit het afscheid dat hij in mei 1995 heeft gekregen.

Of de bomen nog tot in de hemel groeien voor Schwarzkopf? Dat is zeer de vraag, maar zeker is wel dat kosten noch moeite zijn gespaard om het afscheid groots te vieren. Vader hield dermate veel van zijn werk dat hij aanvankelijk niet akkoord wilde gaan met de VUT-regeling. In juni 1995 wordt hij zestig en hij kan met uitstekende voorwaarden gaan genieten van zijn vrije tijd. Bij hem speelt nog het verlangen om de vijfentwintig jaar vol te maken, maar gelukkig is hij verstandig en kiest eieren voor zijn geld. Een jaar later wordt Schwarzkopf overgenomen en worden de vrijwilligers de deur uitgewerkt. Het enige cadeau voor hen is de lease-auto die menigeen voor een bodemprijs moet verkopen om in aanmerking te komen voor een ww. Vader krijgt echter een afscheid om stil van te worden. Met het hele gezin en met alle directe collega's mogen we plaats nemen aan tafel in 's-Heerenbroek. Er is zoveel eten... ik zweer jullie dat ik nog nooit zoveel eten bij elkaar heb gezien!

Hij houdt zijn goede salaris tot aan zijn vijfenzestigste en krijgt enkele cadeaus waarvan de Twinny Load me nog vers in het geheugen ligt: Een dubbele fietsdrager voor achter op de trekhaak. In 1995 nog een redelijk nieuw iets! Bovendien is er overeen gekomen dat vader de leasewagen nog eenmaal mag gebruiken voor een retourtje Denemarken. Mijn broer heeft in de zomer van 1994 een meisje leren kennen tijdens een vakantie in dat land en na een 'proefperiode' van samenwonen in de buurt van Sneek vertrekt deze de volgende dag naar Denemarken. Het blijkt niet de ultieme liefde van zijn leven te zijn maar die heeft hij inmiddels wel gevonden en woont dus al een kwart eeuw in Denemarken. "Wanneer vertrek jij naar Denemarken?", is de vraag van menigeen in het dorp. "Nooit", is mijn antwoord. "Als ik naar het buitenland ga, ga ik naar Engeland". Het klinkt in 1995 nog niet vastberaden maar zal in 1998 toch de waarheid worden.

2194 My Boy - Flat Top-Dorothy Collins (NL, Coral, 1955)
2195 I Wish It Would Rain Down-Phil Collins (Duitsland, WEA, 1989)
2196 Zig Zag City-Dizzy Man's Band (NL, Indigo, 1971)
2197 Foggy Mountain Breakdown-Lester Flatt & Earl Scruggs (NL, Starday, 1968)

Eindelijk eens in de mogelijkheid om de Flatt & Scruggs-single te onderzoeken. De mijne mist het tussenstukje en dat neemt een deel van het logo van het platenlabel mee. De plaat staat als '?Day' in mijn database. Starday dus... Toch houdt daar de verwarring niet op want er zijn verschillende uitvoeringen van 'Foggy Mountain Breakdown' en deze op Starday is in mijn herinnering niet de meest legale. Dizzy Man's Band koop ik in 1995 zonder hoesje, dit hoesje komt in 2009 in mijn verzameling wonen. Phil Collins is twee voor de prijs van één als blijkt dat de single tweemaal in het hoesje zit. Dorothy Collins staat in de Nederlandse uitdossing nog niet op 45cat, op de b-kant staat 'In Love' dat ik onvolprezen vind in de uitvoering van Petula Clark.

2198 Take Her Home-Rodys (NL, Philips, 1967)
2199 I Loves You Porgy-Nina Simone (NL, Parlophone, 1959)
2200 It Doesn't Matter-Stephen Stills Manassas (NL, Atlantic, 1972)
2201 Love Story-Nino Tempo & April Stevens (NL, A&M, 1973)
2202 You Showed Me-The Turtles (Colombia, London, 1969)

Eerst even voor de grammatica-fans: 'Rodys' is Ro-d-ys en 'Stephen Stills Manassas' Stephen Stills-Manassas, maar met de verplichte verbindingsstreepjes maakt dit het erg rommelig in bovenstaand overzicht. De single en de hoes van Ro-d-ys heb ik volgens mij al eens behandeld. 'Van harte met je vijftiende', is de wens op het hoesje. Het blijkt een cadeautje te zijn voor vijftienjarige meisjes, 'belangeloos' aangeboden door Santega uit Groningen. De jonge dames worden op deze manier geïnteresseerd om in het kledingatelier te komen werken als naaister. Nee! Ik heb er nog nooit over geschreven op Soul-xotica! Het zal een forum zijn geweest of wellicht SoulteXt? Dat ga ik binnenkort zeker een keer doen 'voor de lol' met de volledige tekst op het hoesje. Lachen, gieren en brullen! 'You Showed Me' heeft een keerzijde dat me twee jaar later zal inspireren tot een tijdelijke dj-naam: 'Buzzsaw'.

2203 Suzanne-Evris (NL, Pink Elephant, 1976)
2204 Imagine-John Lennon (EEG, Apple, 1971, re: 1980)
2205 Finally In Love Again-Tee Set (NL, Tee Set, 1970)

Dit trio komt uit de kringloopwinkel in Sneek dat niet vaak singles in de aanbieding heeft. Ik haal er in de loop der jaren vooral elpees. In 1992 heb ik eens veel singles daar gekocht en ben juist bezig om de elpees er vandaan te slepen als op een avond brand uitbreekt en de zaak in de as legt. De kringloopwinkel zit anno 1995 in de oude busremise aan de Bolswarderweg.

Over twee weken ga ik verder met de singles van juni en kijken we om het hoekje in juli. Het verhaaltje zal dan gaan over een moordwapen van 50,9 cc op twee wielen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten