vrijdag 19 juni 2020

Week Spot Kwartet: week 25


En zo komen we bij het Week Spot Kwartet van deze week. Ik zou eigenlijk vanavond nog met de apparatuur aan de gang moeten gaan, maar daar hik ik een beetje tegenop. Wellicht dit weekend (of morgenavond op zijn minst) nog digitale shows doen en zondag eens goed gaan zitten voor de installatie van de nieuwe Stanton? De 'banaan' is in ieder geval gearriveerd en dus zou ik alvast één draaitafel kunnen gebruiken? Eerst maar even publiceren en dan maar weer bekijken. Volgende week krijgen jullie een aantal afleveringen van de 'Singles round-up'. Ik vermoed dat de postbode morgen komt met de platen van Mark als ik aan het werk ben. Ook heb ik een deel van mijn Discogs-mandje afgerekend bij een dealer in Rotterdam. Deze gaat dinsdag verzenden. Ik verwacht dus omstreeks 25 singles in de komende week. Nu ga ik eerst terug naar de Week Spots uit de afgelopen vier jaar.

2016: She'll Be Sorry-Gloria Gaynor (1965)
Ik heb de single ooit ook genoteerd als 1967 of 1968 maar 45cat lijkt geen twijfel te hebben: De plaat is in september 1965 uitgebracht. Negen jaar voordat Gloria de koningin van de disco zal worden en dertien jaar eer ze een wereldhit zal hebben met 'I Will Survive'. Dit kleinood wordt mede dankzij Johnny Nash beschikbaar gesteld. Het plaatje doet vreemd genoeg helemaal niks in de huidige soul-scene terwijl het zo'n leuk ding is. Het is wellicht toch de associatie met dat onvergeeflijke 'I Will Survive' dat het hem doet?

2017: You'll Wake Up Wiser-Chuck Boris (1969)
Als we het over een styreen-plaat hebben die is achteruit gehobbeld in de laatste jaren, dan is het wellicht deze van Chuck Boris. De 'writer's original' van een nummer dat in de eerste helft van de jaren zeventig door diverse soul-artiesten op de plaat zal worden gezet, maar ik blijf het houden bij deze 'underdog'. Charles 'Chuck' Boris is niet de meest soulvolle zanger die we hebben gehoord en klinkt eerder als Andy Williams dan Sam Cooke. Het is echter wel de boodschap uit de eerste hand en dat maakt het in Boris' uitvoering tegelijk ook een beetje luguber. Het kan natuurlijk zijn dat hij een jongedame van 21 is tegengekomen welke nog steeds onder haar Mickey Mouse-dekbed slaapt, maar het zegt verder niets over de leeftijd. 'Kick those childish covers off'. Dat moet op de ochtend gebeuren als ze wakker wordt en zichzelf in de armen van iemand vindt. Of dat vrijwillig of gedrogeerd is gebeurd? Nee... ik zoek er teveel achter. Chuck heeft gewoon dit unieke geval gevonden en heeft de fantastische eer om het deerntje in te wijden in de wereld van de volwassen liefde.

2018: Together-Simms Twins (1968)
Van deze plaat begrijp ik aanvankelijk dat het uit 1973 komt en dat vind ik al erg merkwaardig. De plaat klinkt immers erg 1968 en bovendien weet ik niet dat Parkway in 1973 nog bestaat. Het maakt dat dit bijna helemal een sixties-kwartet wordt en dat is vrij uniek. Eigenlijk de b-kant van 'Baby It's Real' maar 'Together' is de reden van aanschaf en de plaat die me blij maakt op de 'Vakantiemix'. Dit mag dus de Week Spot heten.

2019: Fragile, Handle With Care-Sam Dees (1975)
Ik heb vorig jaar helemaal verkeerd gerekend. Ik reken dan op een belastingteruggaaf zoals ik die in de voorgaande jaren ook heb gehad. De teleurstelling is groot als ik een blauwe envelop krijgt welke me mededeelt dat ik zeventig euro te weinig huursubsidie heb ontvangen. Omdat er niets in de situatie is veranderd, ga ik dit jaar van niets uit. Als het vakantiegeld in 2019 beschikbaar komt, heeft een Engelse vriend op Ebay een aantal Jamaicaanse exemplaren van deze Sam Dees op de kop getikt en biedt deze voor een hele fraaie prijs aan. Een 'once in a lifetime' bijna want de plaat is gewild en steevast een paar tientjes duurder. Ik ben onlangs verliefd geworden op een Chess-single van Dees uit 1971 maar ook deze zit in dezelfde prijscategorie als 'Fragile'. De plaat zal nog een tijdje 'pijn' doen maar dat verdwijnt zodra deze binnen komt in huize Louwsma. Alweer eentje van de zoeklijst die weggestreept kan worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten