vrijdag 19 juni 2020

Week Spot Kwartet: week 24


Ik wil het Kwartet van deze week beginnen als ik merk dat 'iets' niet goed gaat met de weeknummering. Wat blijkt? Ik heb afgelopen week geen 'Week Spot Kwartet' gepubliceerd. Vanavond krijgen jullie dus maar liefst twee afleveringen van deze rubriek. Eerst degene die ik eigenlijk een week geleden had moeten publiceren en straks de nieuwe. Ik heb mezelf vanavond getrakteerd op iets dat ik al een jaar eerder had moeten doen: Een nieuw toetsenbord. Ik hoop dat de schade is meegevallen maar het kan zijn dat mijn berichten wel eens een 'a' hebben gemist of een 'e' teveel. De toets van de 'e' zit helemaal ingedrukt en een kleine aanraking zorgt voor een vloed van de letter E. De A reageert soms niet. Dat is nu weer verleden tijd, de oude ligt in het 'asvt eeen' de nieuwe is inmiddels aangesloten. Ik zoek in de winkel naar een draadloos toetsenbord maar ga toch voor eentje met draad. Eenmaal thuis zie ik dat ik nog altijd een met draad had. Alleen de muis heb ik draadloos sinds een paar jaar. Ik ga vanavond dus beginnen met het 'Week Spot Kwartet' van een week geleden.

2016: Sunshine Of Your Love-Spanky Wilson (1970)
Hij is weer een beetje rustiger geworden maar ik heb het punt gestaan om een vriend van Facebook te verwijderen. Hij is een paar weken geleden helemaal doorgeslagen in de discussie over al dan niet racisme en weet op een gegeven ogenblik fictie niet meer van realiteit te onderscheiden. Het zou met pijn in het hart zijn gegaan want het is een prima kerel. Een concertfotograaf die onze newsfeeds opfleurt met prachtige prenten van intieme blues-concerten. Ik zou hem in het afscheid nog eens hebben bedankt voor Spanky Wilson. In de zomer van 2012 start ik 'Upbeat Rare And Northern Soul Music' op Facebook, een groep voor liefhebbers van Northern Soul en andere 'snelle' dansmuziek uit het verleden. Hij is één van de eerste leden en draagt op een dinsdagavond met 'covers' als thema deze geweldige versie van Spanky Wilson aan. Het origineel is uiteraard van Cream. Oorspronkelijk een album-track uit 1970 maar een paar jaar geleden alsnog op vinylsingle uitgebracht. Het duurt tot de verhuisvergoeding van 2016 eer ik de plaat aanschaf terwijl die helemaal niet zo duur is.

2017: Be Here In The Morning-The 2nd Verse (1974)
Je moet ervoor oppassen dat je geen sigarenbandjes gaat verzamelen, maar ik heb een zwak voor bepaalde labels. Neem nou bijvoorbeeld het IX Chains-label dat rond 1973-74 een aantal platen uitbrengt. Niet alles is zonder meer de moeite waard maar in veel gevallen geldt het voordeel van de twijfel. Dat is eveneens het geval bij The 2nd Verse. Niet de meest funky of soulvolle plaat op het IX Chains-label, maar meer in de stijl van Friends Of Distinction en The 5th Dimension. Prettige melodieuze soulpop van een gemengde zanggroep zonder een specifiek in het oog springende leider. Het duurt ruim een jaar voor de plaat om te 'groeien' bij mij en vandaar dat het pas in 2017 de Week Spot is geworden.

2018: Top Of My List-Stephanie Mills (1981)
Als ik nu was uitgegaan van resultaten uit het verleden? Dan zou deze single waarschijnlijk zijn weggegooid! Van 'Never Knew Love Like This Before' vind ik het eigenlijk best jammer dat het zo'n grote hit is geworden. Hierdoor wordt het fantastische nummer niet geaccepteerd in de soul. Ik gok eerst al eens met een andere single van Stephanie Mills, maar deze brok New York-disco staat alweer tijden in de 'algemene' jaren tachtig-bakken. 'Top Of My List' is aantrekkelijk vanwege de fotohoes en bij thuiskomst kan ik tevreden stellen dat het nooit een hit is geweest. En dat het vooralsnog ook vrijwel onontdekt is.

2019: Simply Call It Love-Gene Chandler (1970)
Na Tyrone Davis van twee weken geleden is het deze week tijd voor een andere 'Classic Week Spot' dat ik pas jaren later ga waarderen. Ik heb in de vroege jaren negentig ontelbaar veel exemplaren afgeslagen en ook verscheidene weggegooid. Je wordt er in deze tijd mee dood geslagen in Nederland. In Engeland geldt het daarentegen al een paar jaar als een favoriet en daar is de plaat een stuk schaarser. Het is pas een jaar geleden dat ik de schoonheid van dit nummer ga in zien. Het speelt ook een tijd in mijn hoofd zonder dat ik kan herinneren welke plaat het is. Als het uitkomt, moet het dan ook meteen de Week Spot worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten