dinsdag 10 december 2019

Week Spot: Grace Kennedy



Onlangs nog ben ik op een platenbeurs geweest in Steenwijk. Dat is voor het eerst in drie jaar sinds de laatste beurs in 'De Singel' in Zwolle. Platenbeurzen zijn nu eenmaal niet aan mij besteed. Een platenbeurs is prachtig wanneer je liefhebberij zich beperkt tot een artiest of muziekstijl. Ik wil meteen al 'los' gaan op de eerste stand en heb halverwege de beurs al spijt van bepaalde aankopen. ,,Als ik dat van tevoren had geweten?". Als ik een plaat erg snel in huis wil hebben, ga ik zoeken op Discogs of Ebay. Ik laat me graag verrassen door de titels en artiesten die Mark ons dagelijks voorschotelt. Er zijn heel veel platen te noemen die ik wél zoek maar waar ik geen haast bij heb. Het avontuur van die ene plaat in een kringloopzaak vinden, zoals bij 'Catfood' van King Crimson, dat is waar ik het als verzamelaar uiteindelijk voor doe. De Week Spot van deze week komt eveneens uit een onverwachtse hoek. Het zit in een vracht singles van Albert. Ik kan me niet voorstellen dat daar een bepaalde intentie in heeft mee gespeeld want de a-kant is weinig interessant. Ik leer eigenlijk meteen de b-kant waarderen en dat is een 'grote hit' geworden in de zomer van 2019. Het staat dan ook op de 56e plek in de Blauwe Bak Top 100: 'Love In The Sunshine' van Grace Kennedy uit 1980.

De eerste maal dat ik de plaat draai in 'Do The 45' maak ik grapjes over de achternaam. Het is collega Lee die Wikipedia op gaat en me op de hoogte brengt van de eerste zoekresultaten. Vandaag blijkt andermaal dat er veel is te vinden over Grace Kennedy en dat zich dat uitstekend leent voor een Week Spot-bericht. Hoewel? Haar muzikale loopbaan wordt in een anderhalve zin gestopt en verder gaat het vooral over haar tv-werk en haar huidige bedrijf. Niet te verwarren met de Schotse schrijfster, 'onze' Grace Kennedy wordt op 2 maart 1958 geboren in Montego Bay op Jamaica. Dat betekent dat ze 61 jaren jong is en dat is dezelfde leeftijd als Marie Fredriksson. De zangeres van Roxette is vandaag overleden na een lange tijd van ziekte. Natuurlijk nog veel té jong. Een lach en een traan gaan hand in hand op Soul-xotica want ik zou ook bijna vergeten om Peter van Singleshoesjes.nl te feliciteren voor zijn verjaardag. Zijn Facebook lijkt een beetje uitgestorven en dus is dit wellicht de enige kans buiten de email om. Terug naar Grace Kennedy. Of het honderd procent pure natuur is, durf ik te betwijfelen maar ze ziet er nog erg goed uit voor haar leeftijd. Wanneer ze met haar ouders naar Engeland komt, wordt nergens geschreven. Feit is dat ze in 1977 deelneemt aan 'Opportunity Knocks' en dat ze deze wint.

'Opportunity Knocks' loopt in eerste instantie van 1949 tot en met 1978 en zal in de eind jaren tachtig nog een reprise krijgen. Tenslotte presenteert voormalig winnaar Les Dawson in 1990 de laatste ronde van de show. Met name in de jaren vijftig, zestig en zeventig levert het een hoeveelheid beroemde sterren af. Op muzikaal vlak zien we onder andere Mary Hopkin, Middle Of The Road (als Los Caracas) en Lena Zavaroni. Verder een hoop (tv-)acteurs, komieken, radiopersoonlijkheden en mensen die meerdere disciplines aan kunnen. Wat dat betreft is Grace Kennedy een schot in de roos. Ze maakt een aflevering van 'Star Treatment' mee in 1979 en krijgt dan meteen een contract aangeboden van de BBC. Van 1981 tot en met 1983 heeft ze 'The Grace Kennedy Show', een vaste gast in de zaterdagavond-programmering en Kennedy kan verantwoordelijk worden gehouden voor de Engelse doorbraak van Al Jarreau. Haar eigen muzikale uitspattingen blijven slechts beperkt tot een paar platen op DJM Records. De single 'I'm Starting Again' breekt door tot in de Amerikaanse top dertig en wordt eveneens in verschillende Europese landen uitgebracht. Later zal Kennedy een hit hebben in een duet met Boy George. Het wordt overal in de herinnering weg gemoffeld. Ze werkt veel samen met arrangeur Peter Knight hoewel Richard Hewson verantwoordelijk is voor 'I'm Starting Again' en onze Week Spot. Richard zal later van zich doen spreken met Rah Band's 'Clouds Across The Moon' ('Rah' zijn de initialen van Richard Anthony Hewson). 'I'm Starting Again' heb ik slechts één keer gehoord. 'Love In The Sunshine' is op zichzelf niet veel bijzonders, maar het is de aanpak die het zo leuk maakt. In de coupletten is het een ballade en als het refrein in valt, komt een disco-beat onder het liedje. Het refrein blijft vervolgens de rest van de dag in je hoofd zitten.

Grace is niet voor één gat te vangen en haar creatieve geest heeft haar uit de soos gehouden. Zo speelt ze de rol van Sharday in de televisieserie 'Magnum' en speelt in de vroege jaren negentig in de musical 'The Cotton Club'. Ze heeft reeds ervaring opgedaan door haar eigen optredens te boeken en te organiseren als ze door autofabrikant Toyota wordt benaderd. Dit wil een nieuw model auto presenteren in Dubai en zoekt iemand die zes avonden weet 'aan te kleden'. Kennedy pakt het met beide handen aan en kort daarop staan alle grote bedrijven bij haar op de stoep voor hetzelfde. Een paar jaar later denkt ze een gat in de markt te hebben gevonden. Ze laat zichzelf inhuren als organisator van exclusieve gala's en trouwpartijen. Alleen als er niet op een dubbeltje gekeken hoeft te worden want ze zit in het segment welke alleen voor zakenlui en beroemde artiesten is weg gelegd. Ik klik even door naar haar website en daar staat ze: Op een trap in een stuk haute couture. Eerlijk is eerlijk: Ik zou haar de 61 jaar niet hebben gegeven!

In haar lange staat van dienst kan ze nu een extra onderscheiding toevoegen aan de prijzenkast: Ze mag deze week de Week Spot zijn. Dat betekent dat we de plaat komende zondag opnieuw tegenkomen in de aftelling van de Blauwe Bak Top 100. Wanneer ik de Top 100 ga uitzenden, is nog niet helemaal duidelijk. Ik zou het eerst op de twee laatste zaterdagen van december doen, maar er is iets bij gekomen op de eerste zaterdag. Misschien dat ik het ook wel bewaar voor het laatste weekend van 2019. In elk geval zien jullie als eerste de Top 100 in plaats van de luisteraars!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten