maandag 30 december 2019

Eindstreep: 2019



Allereerst de statistieken van de maand december. Nog een keertje tellen en dan zie ik één aanwinst. Eentje voor de Blauwe Bak, nul voor de gele bakken en totaal één single. Toch hebben we deze maand geen 'Singles round-up' gehad? Dat klopt, die krijgen jullie vanavond als bonus bij dit bericht. Ik heb besloten in januari af te rekenen bij Mark zodat deze platen voor 2020 in de boeken kunnen gaan. Verder heb ik vanavond zitten rekenen met de lijsten platen die ik heb gekocht/gekregen in 2019 en wellicht ga ik daar nog een top elf uit samenstellen (van de nummer 1-noteringen uit de oorspronkelijke Eindstreep-berichten). Maar eerst de kortste 'Singles round-up' uit de geschiedenis van Soul-xotica. December 2019 kent namelijk slechts één nieuwe aanwinst.

* Edith Moreno- Get Ready For The Judgement Day (UK, Savoy/Honest Jon's Records, 2019)
Savoy is één van de meest vooraanstaande gospel-labels in de muziekgeschiedenis. Vooral in de jaren vijftig en zestig levert Savoy tientallen platen af die tegenwoordig in trek zijn bij verzamelaars als bijvoorbeeld Moby en Brian Eno. Savoy gaat echter stug door in de jaren zeventig en tachtig en deze periode is vrij onderbelicht gebleven. Het komende jaar staan een aantal verzamelboxen van Savoy-albums op de stapel bij Honest Jon's Records en het trapt af met deze hagelnieuwe en gelimiteerde single. Ik hoef maar twintig seconden van de clip van Edith Moreno te horen voordat ik weet dat ik de plaat in de gospelkoffer wil hebben. Savoy heeft in 1983 plannen om het nummer op single uit te brengen en laat zelfs een volgnummer open in de catalogus. Toch zal het nooit zover komen. Wel bemachtigt mijn goede vriend Greg Belson een demo van het nummer en hij besluit het te delen met de rest van de wereld. 'Get Ready For The Judgement Day' is een live-opname met publiek en daar moet ik doorgaans niet veel van hebben. Ach, een beetje vroeg 'faden' en het scheelt niet alles. 'Judgement Day' heeft voor mij hetzelfde gevoel als Leomia Boyd's 'Higher In Jesus Love'. De laatste is alleen uitgebracht op een elpee waar ik mezelf nog eens op moest trakteren. Op de keerzijde staat 'He Gave It To Me' van The Helen Hollins Singers en het lijkt erop dat dit de favoriete kant gaat worden. Het is iets meer rechttoe rechtaan jaren tachtig-disco met een opwekkende tekst. Het plaatje moet nog groeien maar ik had niet lang om een besluit te nemen. Ik verwacht dat deze onuitgebrachte opname van Edith Moreno gelijk over de toonbank gaat als oliebollen op oudejaarsdag en de vraagprijs is nu nog billijk.

Geen eindstreep van december omdat dit maar één single is. December is een rustige maand alsook april en september. In deze maanden reken ik af bij Mark en kom verder niet toe aan plaatjes kopen. Dankzij Albert en Baz is mei de koploper met 134 singles en juni met 86 singles. November komt als derde met 73 singles in totaal. Alles bij elkaar opgeteld kom ik op 486 singles. De gele bak wint eens voor de variatie: 208 tegenover 185 voor de Blauwe Bak en 93 dubbele singles. Dankzij de Blauwe Bak zijn de jaren zeventig-singles het meest gewild. Jaren negentig-singles gaan automatisch in de jaren tachtig-bak en zo zou ik 22 meer hebben dan de jaren zestig. Als ik de 54 singles uit de jaren negentig aftrek van de 141 dan is de jaren zestig tweede in de lijst. In maart, april, september en december heb ik geen aanvullingen op de gele bak. Alleen in mei, juni, juli en oktober heb ik platen uit de jaren negentig bij de aankopen zitten. Meer statistieken kan ik niet halen uit het lijstje. Aan een top tien of iets dergelijks heb ik eigenlijk ook geen behoefte en dus zie ik jullie morgenavond voor het laatste bericht van 2019.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten